Kuva: Fotolia

Värinäkösi kiehtovat faktat: Tiettyjä sävyjä ei muisteta, toiset nähdään erilaisina talvella

04.01.2016 22:45 - Senni Loikala

Kokosimme viisi kiinnostavaa, viimeisen vuoden aikana tehtyä tutkimusta näköaistista. Tiesitkö sinä näitä asioita värinäöstä?

Kesällä värit nähdään erilaisina

Ihmiset näkevät värit erilaisina vuodenajasta riippuen. Current Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi keltainen väri taipuu vihreämmäksi kesällä kuin muulloin.

Värit tekevät ahkeraksi

Värit voivat vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti työtä tehdään. Kaikista parhaimmat vaikutukset saa, jos työskentely-ympäristössä on sinistä ja vihreää. Tuolloin tehokkuus lisääntyy ja keskittyminen paranee, väittää teksasilainen tutkimus.

Alkoholi häiritsee värinäköä

Se, että juot itsesi humalaan muutaman kerran kuussa, saattaa vahingoittaa näkökykyäsi. Tämä selvisi PLOS ONE -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka osallistujat olivat 18-29-vuotiaita. Tuloksista selvisi, että alkoholinkulutus häiritsee näkötoimintaa ja erityisesti värien näkemistä.

Värikkäät lelut saattavat sekoittaa aisteja

Business Insider -lehti uutisoi tutkimuksesta, joka selvitti syyn yhteen synestesian – eli neurologisen aistien sekoittumisen - muotoon. Tutkijat uskovat, että monissa tapauksissa synestesia opitaan lapsuudessa lelujen avulla. Jos tenava esimerkiksi pistää punaisen A-kirjainta esittävän magneetin vuosiksi jääkaapin oveen, saattaa hän jatkossa yhdistää kyseisen kirjaimen punaisen väriin.

Tiettyjä sävyjä ei muisteta

Ihmiset eivät muista kaikkia värejä. Fox News -sivusto uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan tietyt sävyt eivät jää mieleen helposti. Monet esimerkiksi erottavat taivaansinisen, tummansinisen ja ultramariinin toisistaan, mutta jälkeenpäin ihmiset muistavat ne vain sinisinä.


Lue myös: Onko sinulla lentäjän näkökyky? Hauska testi leviää netissä

Lähteet: InVerse, Entrepreuneur, Fox News ja Business Insider

Kilpailut

Uusimmat