Kuva: Fotolia

Ovatko rokotuksesi kunnossa? Nuoren äidin varoittava tositarina kannattaa lukea

06.04.2016 18:15 - Senni Loikala

Eräs tuore äiti kieltäytyi ottamasta rokotusta raskausaikanaan, mikä kostautui vauvan syntymän jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa hiljattain esikoisensa synnyttänyt Cormit-niminen nainen kertoo varoittavan esimerkin rokotusvastaisuudesta. Raskausviikolla 28 hänelle tarjottiin rokotetta hinkuyskää vastaan, mutta nainen kieltäytyi ottamasta rokotetta. Hän perusteli päätöstä terveellisillä elämäntavoillaan.

- Sanoin, että jättäkää minut rauhaan; en tarvitse tuota roskaa, Cormit kertoo videolla.

- Olin todella terveellisesti elävä raskaana oleva nainen, minulla ei ollut mitään ongelmia tai komplikaatioita, kuntoilin, kävin salilla joka päivä ja söin terveellisesti.

Hinkuyskä tarttui vastasyntyneeseen

Muutamaa viikkoa ennen synnytystä Cormit sairastui hinkuyskään. Se ei kuitenkaan ollut hänelle suuri koettelemus.

Hän sai tietää sairauden tarttuneen vastasyntyneeseen tyttäreensä Evaan. Silloin alkoivat viikkoja kestävät sairaalahoidot. Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja tila voi olla jopa hengenvaarallinen.

- Sain pian tietää, että minulla on hinkuyskä ja olen siirtänyt sen häneen, hän kertoo.

- Muutamassa viikossa (Evan) yskiminen muuttui todella pelottavaksi, se oli kuin kauhuelokuvasta, joka piti sisällään yskimistä siniseksi muuttumiseen asti.

Vauvan vaikea arki

Tuore äiti kertoo videolla, että kerran Eva ei pystynyt hengittämään kahteen minuuttiin. Hän sanoo, että hinkuyskän saaneet vauvat muuttuvat yskiessään ensin punaisiksi, sitten sinisiksi ja jopa vielä tummemmiksi. Äiti päivystää vauvansa vierellä koko ajan ja yrittää helpottaa tämän oloa.

- Joka tunti pysyttelen täällä, katson kun hän muuttuu siniseksi, annan happea, katson hänen itkemistään, katson, kun hänen on vaikea syödä, hän kuvailee.

Cormit kertoo, että hän ottaisi rokotuksen heti, jos voisi siirtyä ajassa taaksepäin. Nyt hän toivoo olevansa varoittavana esimerkkinä ihmisille, jotka suhtautuvat kovin kriittisesti myös monia tärkeitä rokotuksia kohtaan.

Katso alta video, jossa Cormit kertoo tapahtuneesta. Jos video ei näy koneellasi, pääset katsomaan sen tästä.

Suomessa aikuisten rokottaminen hinkuyskää vastaan ei kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan. Rokote.fi-sivuston mukaan sitä kuitenkin suositellaan pienten lasten vanhemmille ja pienten lasten kanssa työskenteleville. Pääset lukemaan lisää hinkuyskästä ja sitä vastaan rokottautumisesta täältä.

Lue myös: 26-vuotias kolmen lapsen äiti halusi vielä yhden lapsen - saikin viitoset

Kilpailut

Uusimmat