Kärsitkö päänsärystä? Kokeile särkylääkkeen sijasta vettä

13.08.2012 17:15 - Eeva Rajala

Seuraavan kerran, kun kärsit päänsärystä, kannattaa kokeilla juoda runsaasti vettä.

Tutkijoiden selvityksen mukaan seitsemän lasia vettä päivässä lievensi selvästi potilaiden päänsärkyä. Säännöllisesti vettä juovat voivat vähentää päänsärkyjen ja migreenikohtausten ankaruutta niin, etteivät potilaat välttämättä tarvitse särkylääkkeitä.

Hollannissa Maastrichtin yliopistossa tutkimusryhmä testasi 100 päänsärkypotilaan reagointia veden juomiseen. Ne potilaat, joita kehotettiin juomaan 1,5 litraa ylimääräistä vettä päivässä näyttivät saavan paremmat pisteet migreeninhallintataulukossa kuin ne, joita kehotettiin vain vähentämään esimerkiksi stressiä ja kofeiinin nauttimista.

- Uskomme, että jotkut päänsärkypotilaat hyötyvät runsaammasta vedenjuonnista ja näyttää järkeenkäyvältä kehottaa potilaita yrittämään juoda enemmän vettä lyhyen jakson aikana ja tutkia, tuntevatko he muutosta parempaa, tutkijat kertovat.

Jotkut ovat sitä mieltä, että vedenjuonnin hyödyt selittyvät vain plasebo-efektillä. Tosin säännöllinen vedenjuonti puhdistaa kehoa ja on elintärkeä elimistön nesteyttäjä, joka saattaa vaikuttaa laajemminkin kehon hyvinvointiin.

Lähde: DailyMail

Kilpailut

Uusimmat