Aloitteleva juoksija huomio: Motivoi itseäsi viiden tavoitetreenin avulla

09.06.2014 21:45 - Katariina Näreaho

Jos olet vasta aloittelemassa juoksuharrastusta, ovat nämä treenit kokeilemisen arvoisia.

Motivaation ylläpitäminen on välillä hankalaa. Juokseminen voi tuntua toisinaan tylsältä ja tuloksettomalta, mutta asettamalla itsellesi erilaisia tavoitteita, voit tsempata itsesi helpommin lenkkipolulle.

Tässä viisi tavoitetta, joiden avulla pidät treenimotivaatiosi korkealla:

Tavoite 1: Kestävyys

Vasta-alkajan on hyvä asettaa itselleen kestävyystavoite. Voit aloittaa pienin askelin ja laittaa ensimmäiseksi välitavoitteeksi esimerkiksi kaksi minuuttia yhtäjaksoista juoksua. Kuukauden kuluttua tavoitteesi voi olla jo 15 minuuttia.

Tavoite 2: Juoksukerrat

Paras tapa kehittää itseään juoksijana on harrastaa sitä säännöllisesti. Tee siis itsellesi viikko-ohjelma, johon merkitset päivät, jolloin lähdet lenkille. Sinun ei tarvitse juosta jokaisena treenipäivänä kymmentä kilometriä. Sen sijaan, voit päättää, teetkö tunnin treenin vai viiden kilometrin lenkin.

Aseta tavoite, joka on realistinen sinulle. Aloita kolmena päivänä viikossa ja merkitse päivät kalenteriin. Valitse konkreettiset viikonpäivät, esimerkiksi maanantai, keskiviikko ja perjantai - näin lipsumisia ei tapahdu.

Tavoite 3: Nopeus

Aseta alkuun tavoite, jonka pystyt saavuttamaan, mutta jonka eteen joudut tekemään kuitenkin töitä. Esimerkiksi kaksi kilometriä 10 minuutissa voi olla alkuun hyvä tavoite, jota kohti lähdet harjoittelemaan. Kun olet saavuttanut sen, voit lisätä kilometrejä ja pidentää aikaa.

Tavoite 4: Mäkihaaste

Jos lähistöltäsi löytyy korkea mäki, ota tavoitteeksi päästä sen kukkulalle juosten. Alkuun saatat hengästyä jo ennen kuin olet edes päässyt kunnolla vauhtiin, mutta harjoittelun myötä kuntosi ja kestävyytesi kehittyy ja ennen pitkään jaksat reippailla mäen ylös alas pariinkin otteeseen.

Jos lähiseutusi on kovin tasaista, voit kokeilla mäkihaastetta myös juoksumatolla.

Tavoite 5: Maastojuoksu

Juoksumatolla ja asfaltilla juokseminen eroavat maastossa ja metsässä juoksemisesta kuin yö ja päivä. Kun lähdet esimerkiksi kallioiseen metsään lenkille, rasitat useampia eri lihaksiasi, lisäät ketteryyttäsi ja koordinaatiokykyäsi. Myös hiekkarannalla juokseminen tuo lisämaustetta lenkkeihin, sillä epätasainen ja pehmeä pohja tuovat haasteita.

Lue myös vinkit: Haluaisitko juosta kovempaa?

Lähde: Fitsugar

Kilpailut

Uusimmat