Irvistele, laita huulirasvaa ja hyräile - stressiä voi hoitaa yllättävin keinoin

29.04.2015 08:15 - Eeva Rajala

Stressi ei aina lievitä vaikka nukkuisit enemmän ja harrastaisit liikuntaa. Pikku parannukset voivat kuitenkin auttaa yllättävän paljon.

Jos liikunnasta tai riittävästä unesta ei ole stressiin apua, ravintoasiantuntija Charlotte Watts kertoo Daily Mail -lehdelle, että kannattaa kokeilla seuraavia, vaihtoehtoisia keinoja stressin lievitykseen.

Pese kätesi lämpimällä vedellä

Ihminen voi monin eri keinoin rauhoittaa itseään ja omaa kehoaan. Käsien peseminen lämpimällä vedellä, lämpimässä suihkussa tai kylvyssä käynti rauhoittaa. Wattsin mukaan juuri stressaavassa tilanteessa kannattaa käydä kylpyhuoneessa tai vessassa pesemässä kädet lämpimällä vedellä. Säännöllinen kylpyhetki voi tehdä myös ihmeitä stressitasolle.

Hyräile

Monesti juuri tyytyväiset tai onnelliset ihmiset hyräilevät. Hyräily on yhdistetty rentoon tilaan. Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että äänen ja värähtelyn yhdistelmällä on positiivinen vaikutus verenpaineeseen, mikä yleensä nousee stressin aikana.

Irvistele ja rentouta

Stressi voi usein aiheuttaa tilan, mikä voi tuntua muun muassa leuan jumituksena, päänsärkynä tai hampaiden narskutteluna. Kasvoille kannattaa antaa taukojumppa eli rypistää kasvojen lihakset niin pieneksi kuin mahdollista, ja tämän jälkeen rentouttaa lihakset.

Pureskele selleriä

Tutkimusten mukaan pureskeleminen vähentää stressihormoni kortisolin tasoja. Purukumin pureskeleminen voi saada ruoansulatusjärjestelmän hämilleen, kun kaiken sen pureskelun jälkeen suolistoon ja vatsaan ei tulekaan mitään. Varsisellerin pureskeleminen on parempi vaihtoehto, sillä siitä vapautuu samalla rauhoittavaa apigeniinia. Sitä onkin käytetty entisaikaan hermostuneisuuden ja unihäiriöiden hoidossa.

Piirtele

Piirteleminen auttaa aivoja stressin aikana, joten pieni piirustuslehtiö tai muistikirja kannattaa olla aina mukana. Tärkeää ei ole tehdä kauniita piirroksia, vaan keskittyä johonkin eri toimintaan ja tuntea pientä vapautta.

Hiero kulmakarvoja

Stressi jännittää muun muassa kasvojen lihaksia, mikä saattaa aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyjä. Pieni kasvohieronta voi tehdä ihmeitä. Kulmakarvojen hieronta kannattaa aloittaa niiden sisäsyrjästä ja päättää ulkosyrjään. Samalla voit hieroa korvantaustat, niskan ja myös hartiat. Lisäksi kannattaa hieroa leukaa, ja samalla myös liikutella leukaa ja olkapäitä kuin niitä herättelisi.

Laita huulirasvaa

Huulten koskettaminen aiheuttaa sen, että ihminen rauhoittuu. Tämän vuoksi monet syövät stressin takia. Jotta turhalta painonnousulta voitaisiin välttyä, voisi olla hyvä laittaa huuliin stressin aikana huulivoidetta. Tämä auttaa myös stressin aikana mahdollisesti kuivuviin huuliin.

Syö salaattia

Kuten edellä mainittiin stressireaktio voi johtaa siihen, että ihminen alkaa syödä enemmän. Erityisesti epäterveelliset, sokeriset ruoat tekevät kauppansa. Salaatti ei välttämättä tunnu maistuvimmalra vaihtoehdota, mutta salaatin syönti vaikuttaa rauhoittavasti. Esimerkiksi lehtisalaatti sisältää lactucarium-nimistä sedatiivia.

Ota kengät pois jaloista

Stressiin voi joskus helpottaa se, että tuntee maan tai lattian jalkojensa alta. Jalat kannattaakin joskus ottaa kengistä pois vaikka työpäivän aikana, jotta veri voi kiertää vapaasti jaloissa ja varpaissa.

Halaa itseäsi

Moni ihminen kärsii yksinäisyydestä, joten lähellä ei välttämättä ole henkilöä, joka halaisi säännöllisesti. Itseäänkin voi halata. Halauksen antaminen itselleen saa aikaan samansuuntaisen oksitosiiniryöpyn kuin jos saisi halauksen joltain toiselta.

Lue myös: Stressityyppejä on olemassa 5 erilaista - katso mikä niistä olet

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat