Kuva: AOP

Yrittäjä Vappu Pimiä: ”Palkkatyöhön palaaminen olisi painajainen”

25.09.2017 10:30 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Vappu Pimiä rakastaa yrittäjänä elämistä, vaikkei omasta mielestään olekaan kirjanpitäjän unelma-asiakas.

Yli kymmenen vuotta omaa yritystään pyörittänyt Vappu Pimiä on yrittäjäperheen kasvatti.

- Isäni on pitkän linjan yksityisyrittäjä ja toiminut 40 vuotta maahantuontialalla. Totuin jo lapsuudessani siihen, että isän piti lomallakin hoitaa firman asioita.

Vappu ehti nähdä myös yrittämisen varjopuolia, kuten 90-luvun laman.

- Minulla ei ole koskaan ollut yrittämisestä mitään ruusuisia kuvitelmia, hän sanoo.

Minusta tuli yrittäjä…vuonna 2008 ollessani vielä palkkatyössä radiossa. Kun tv-töitä ja juontokeikkoja alkoi tulla enemmän, oli viisainta pistää toiminimi pystyyn. Täyspäiväiseksi yrittäjäksi heittäydyin seitsemän vuotta sitten. Vajaa vuosi sitten muutin toiminimeni osakeyhtiöksi.

Parasta yrittäjänä…on vapaus! Palkkatyöhön palaaminen olisi minulle painajainen. Monille se on tuki ja turva, mutta itselleni kauhistus. Vaikka teen vuosi vuodelta enemmän töitä, ja yrittäjä on töissä 365 päivää vuodessa, rakastan yrittäjäelämää.

Olen ylpeä…siitä, että pystyn työllistämään itseni ja maksamaan itselleni palkkaa. Olen myös laajentanut toimialaani. Se ei ole enää vain tv:tä tai radiota, vaan lisäksi tuotan reseptiikkaa, käyn puhumassa, teen tuotesuunnittelua ja kirjoitan kirjoja.

Yrittäminen vaatii… tietynlaisen luonteen, se ei sovi kaikille. Jos ei kestä yhtään epävarmuutta, kannattaa harkita jotain muuta.

Helpoin tapa aloittaa…on perustaa toiminimi. Yrittämistä kannattaa aluksi kokeilla vaikka palkkatyön ohessa. Moni tekee työtä, josta ei pidä. Jos joku miettii, uskaltaako yrittäjäksi ryhtyä, kannustan uskaltamaan.

Jos on hyvä idea ja riittävästi intohimoa, en ymmärrä, miksei antaisi itselleen mahdollisuutta. Yrittäminen vaatii tosi paljon töitä, mutta ainakin itse olen valmis tekemään paljonkin sen eteen, mistä todella tykkään.

Yrittäjänä haastavinta…on olla käytännössä koko ajan töissä. Vaikka olisin lomalla, en voi aina olla vastaamatta meileihin. Palkkatöissä pystyy laittamaan puhelimen ja tietokoneen välillä kiinni, mutta yrittäjänä se ei niin vain onnistu.

Parhaimmat neuvoni olen saanut…kollegoiltani sekä isältäni. Hän on sanonut, että velat pitää aina maksaa, eikä pidä elää yli varojensa. Minulla on myös hitsin hyvä kirjanpitäjä ja verokonsultti, jotka ovat näissä asioissa itseäni viisaampia.

Raha-asioissa…olen tarkka, vaikka olenkin menettänyt joskus rahaa piensijoitusteni vuoksi. Omistan luottokortin, mutta jos tililläni ei ole rahaa, en koskaan käytä sitä.

Aloitteleva yrittäjän kannattaa…muistaa, että yrittäjänä toimeentulo muodostuu yleensä pienistä puroista. Itselläni ei ainakaan ole yksittäisiä, isoja tulonlähteitä. Pidin esimerkiksi 1,5 vuoden tauon tv-töistä, eikä yritykseni liikevaihto siitä juurikaan kärsinyt. Oli kiva huomata, että en ole vain yhden kortin varassa, ja jos tulevaisuudessa jokin osa-alueista putoaisi pois, yritykseni ei joutuisi vaikeuksiin.

Yrittämisessä suurin riski on…kysynnän ja tarjonnan laki, ainakin tällä alalla. Yrittäjänä ei välttämättä synny pitkiä sopimuksia, ja olemassa olevatkin voidaan purkaa silmän räpäyksessä.

Olen yrittäjänä…sanani mittainen nainen, pidän aina lupaukseni. Luotan, että myös vastapuoli tekee niin kuin on sovittu. Jos minut petetään kerran, en anna ikinä anteeksi. Olen näissä asioissa ehdoton.

Tavoitteeni yrittäjänä…on hankkia joskus lisäapua. Ideaalitilanteessa voisin palkata vakituisen avustajan hoitamaan juoksevia asioita. Tällöin voisin itse keskittyä olennaiseen.

Tällä hetkellä hoidan varsinaisten töideni lisäksi kaikki lasku- ja kuittiasiat, enkä todellakaan ole mikään kirjanpitäjän unelma-asiakas.

Lue myös: Rakennusurakoitsija: ”Yrittäjänä voi tapahtua mitä tahansa”

Lue myös: Kuntosaliyrittäjä: ”Välillä pitää olla vähän itsekäs”

Kilpailut

Uusimmat