Kuva: Senja Rapila

Yrittäjä Anne Kukkohovi: "Vastoinkäymisen jälkeen annan itselleni vuorokauden aikaa surra"

27.10.2016 12:05 - Katja Nygård

Entinen malli ja juontaja Anne Kukkohovi on yrittäjänä oppinut ennakoimaan riskejä kantapään kautta, mutta ei jää epäonnistuessaankaan paikoilleen jumittamaan.

Mitä teit ennen yrittäjäksi ryhtymistä?

Työskentelin vuosia mallina. Mallin töiden jälkeen opiskelin mainosgraafikoksi ja päädyin töihin AD-assistentiksi arvostettuun mainostoimistoon, jossa ylenin AD:ksi.

Jossain vaiheessa minulle tarjottiin mahdollisuutta Tv-töihin. Emmin pitkään, koska televisiossa työskentely ei ollut tullut mieleenikään aiemmin ja pelkäsin sen vahingoittavan uraani. Päätin kuitenkin suostua, ja päätös avasi oven uuteen maailmaan.

Koska yrityksesi on perustettu?

Luonnonmukaiseen ihonhoitoon keskittyvä yritykseni Supermood on perustettu alkuvuodesta 2014, mutta markkinoille tulimme vasta seuraavana syksynä.

Onko tämä ainoa yrityksesi?

Minulla on myös yritys nimeltään Supersuper Oy, jonka kautta teen paljon esiintymis- ja konsulttityötä. Myös aviomieheni laskuttaa luovan alan töistään Supersuperin kautta. Lisäksi olemme pienosakkaina puhtaita lisäravinteita tuottavassa yrityksessä.

Miten päädyit kosmetiikkabisnekseen?

Idea tuli vuonna 2012-2013. Siitä lähtien töitä on tehty ja paljon. Käytin paljon aikaa sen eteen, etten päätyisi toteuttamaan sitä, mitä muut olettavat minun haluavan. Se oli itseasiassa yllättävän vaikeaa.

Suomessa pärjää konkretialla: palvelumuotoilulla, peleillä, digitaalisilla palveluilla ja insinöörimäisillä ideoilla. Niin sanotut mielikuvabrändit saavat taistella olemassaolon oikeudestaan kynsin hampain, koska pelkkää brändiarvoa tai mielikuvaa on vaikea konkretisoida vaikkapa rahoittajalle

Toimialavalintani Suomessa oli ehkä kaikkein haastavin osuus. Miten saada pieni kosmetiikkamerkki tuottamaan? Siksi katseeni oli ideasta lähtien kansainvälisillä markkinoilla. Alalla pyörii maailmalla miljardibisnes, ja luonnollinen ihonhoito kasvaa huimasti ohi muiden kategorioiden.

Mikä tuntui alussa hankalimmalta?

Ehdottomasti se, että olen aina ollut luovalla alalla ja liiketalouden perusasiat olivat olleet “pakkopullaa”. Nyt alan jo lämmetä numeroille, mutta yhä edelleen haluan, että tiimissäni on hallinnollisia ihmisiä, logistiikan ammattilaisia ja numerojohtamista.

Miten rahoitus järjestyi?

Alussa pankki ja Finnvera olivat isossa roolissa siinä, että pääsimme alkuun. Saimme myös Tekesiltä lainan kansainvälisen kasvun suunnittelua varten. Maailmalle ei lähdetä pieni setelinippu kainalossa.

Mistä olet saanut apua?

Tilitoimistoni on aina ollut äärimäisen tärkeä tuki ja tulee olemaan myös tulevaisuuden kannalta.

Olen myös huomannut, että niin pankeista kuin valtionhallinnon puoleltakin löytyy ihmisiä, jotka todella haluavat vientimarkkinoiden ja pienten yritysten kasvavan.

Suurin riski, jonka olet ottanut yrityksen takia?

Olen todellinen "tee ensin, mieti sitten" -ihminen. Olen oppinut ymmärtämään riskejä matkan varrella. Riskeihin ei pidä kuitenkaan jäädä jumittamaan. Pitää uskaltaa – toki älykkäästi – pistää pökköä pesään, vaikka vähän hirvittääkin.

Miten olet selvinnyt vastoinkäymisistä?

Saan nauttia onnistumisista ja kärsiä vastoinkäymisistä nopeaan tahtiin. Ensin kaadun ja harmittaa, sitten taas pistän juoksuksi, ja joku ihana asia toteutuu.

Annan itselleni vuorokauden surra ja olla huonolla tuulella. Sitten jo väistämättä löytyy ratkaisu tai uusi asia taklattavaksi.

Mistä saavutuksestasi yrittäjänä olet eniten ylpeä?

Siitä, että teen jotain toimialalla, jolla on hyvin vähän pienyrittäjiä. Jos olisin suunnittelija isossa pelifirmassa, olisin taatusti ylpeä miljoonistani, mutta me teemme tiimini kanssa jotain, mitä ei aiemmin ole tehty holistisen kauneuden kanssa.

Ylipäätään uskallus todella toteuttaa idea puhtaana on iso asia. Kohderyhmä pitää myös tuntea, eikä edes yrittää myydä kaikille.

Kuka on tukenut sinua eniten?

Koko tiimi tukeutuu toinen toisiinsa. Meillä on kaikilla omat erikoisalueemme osaamisen suhteen. Se, mitä teemme Supermoodin kanssa, on jotain aivan uutta. Erityisesti se, kun mietimme, miten tehdä bisnestä eri mantereiden välillä.

Tavoitteesi yrityksen suhteen?

Tavoitteeni on saada yritykseni kasvamaan siten, että se työllistäisi mahdollisimman paljon ihmisiä. Tavoitteeni on ottaa paikka maailmalla luonnonkosmetiikan korkealuokkaisten merkkien joukossa.

Jos näillä tiedoilla ja kokemuksilla aloittaisit uudelleen yrittäjänä, tekisitkö jotain toisin?

Totta kai. Matka on ollut mielenkiintoinen, mutta esimerkiksi Aasia-kontaktit pitää tutkia aikaisessa vaiheessa, ennen kuin kannattaa uhrata vähäistä aikaamme heihin.

Saamme päivittäin lukuisia kontakteja agenteilta, konsulteilta, ja jakelijoilta. Vie hurjasti aikaamme vastailla tahoille, joilla ei välttämättä ole aikomustakaan olla kumppanimme maailmalla. Aika on kuitenkin se tärkein mitä meillä on, joten se pitää käyttää fiksusti.

Tärkein asia, jonka olet yrittäjänä oppinut?

Oma oppini on liittynyt bisnesmaailman kiemuroiden ymmärtämiseen. Todella moni haluaa tavata meidät tai minut. Aiemmin tapasinkin aina kaikki. Voi kuulostaa tylyltä, mutta nyt kysyn ensimmäisenä, mitä asia koskee. Mietin, onko asia juuri nyt Supermoodille ajankohtainen tai merkittävä. Meillä on niin monta rautaa tulessa, että emme oikeastaan voi enempää ottaa ilman lisärahoitusta ja resursseja.

Minkä neuvon haluaisit antaa aloittelevalle yrittäjälle?

Jos uskot ideaasi, usko siihen todella! Kompromissit vesittävät loistavat ideat. On helppo mukautua kompromisseihin, olla kiltti ja mukava. Ole sen sijaan tinkimätön ja sinnikäs. Senkin voi tehdä kohteliaasti.

Lue myös: Hyvinvointikeskuksen perustaja: "Alussa epäilijöitä riitti"

Lue myös: Elina, 30, perusti yrityksen säästöillään: "En ole luonteeltani riskinottaja"

Lue myös: Kymmenen vuotta yrittäjänä toiminut: ”Työn pitää olla henkisesti palkitsevaa”

Lue myös: Haaveiletko yrityksen perustamisesta? - suomalaisasiantuntijan vinkeillä onnistut

Kilpailut

Uusimmat