Kuva: Fotolia

Miten kumppanin pettämisestä voi päästä yli? Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen vastaa

24.08.2017 12:15 - Anna Hopi

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen näkee vastaanotollaan usein pariskuntia, jotka ovat kriisissä pettämisen takia.

Pettäminen koettelee yleensä parisuhdetta, koska sen jälkeen petetyn on vaikea luottaa enää kumppaniinsa. Aina tällainen kriisi ei kuitenkaan johda eroon, muistuttaa seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

- On terapiavastaanotolla melko tavallista, että toisella pariskunnasta on ollut luvaton rinnakkaissuhde, kertoo Tanskanen.

- Käytän tätä termiä luvaton rinnakkaissuhde, koska on olemassa erilaisia parisuhdemuotoja ja suhteita, jotka on avattu jossain määrin toistenkin ihmisten tapailuun. Luvaton rinnakkaissuhde on suhde, johon et ole saanut kumppaniltasi lupaa. Se on aina shokki.

Tanskanen muistuttaa, että parisuhteen pettäjä on hyvin erilaisessa asemassa kuin petetyksi tullut osapuoli.

- He ovat prosessissa eri kohdissa. Se, joka on petetty, joutuu prosessoimaan pidemmän aikaa, että luottamus voisi palautua. Vie aikaa, että hänellä olisi taas turvallinen olo suhteessa. Se, jolla on ollut tällainen luvaton rinnakkaissuhde, käy erilaisen prosessin kanssa, terapeutti muistuttaa.

- Hän joutuu miettimään, mitä haluaa ja millaisia tarpeita hänellä on. Mitä tulisi tulevaisuudessa tehdä toisin. Ja miten hän voi osaltaan auttaa, että suhteeseen tulee taas turvallinen olo. Ehdottomasti on mahdollista, että luvattomasta rinnakkaissuhteesta voidaan toipua.

Hän muistuttaa, että pariskunnan motivaatio ratkaisee. Mikäli halu pysyä yhdessä on vahva, suhde voi jopa vahvistua kriisin jälkeen.

- Ihmisillä on yksilöllisiä syitä luvattomiin rinnakkaisuhteisiin. Joku voi kokea, ettei ole saanut kumppanilta henkistä läheisyyttä. Kyse voi olla seksuaalisista tarpeista tai jostain omasta kriisistä.

Radio Nova etsii yhdessä Ensitreffit alttarilla -ohjelman kanssa kaikkien aikojen suurimpia rakkauslauluja. Mikä laulu tuo mieleesi spesiaalin hetken? Äänestä biisisuosikkiasi täällä.

Lue myös: Mikä on kaikkien aikojen suurin rakkauslaulu? Äänestä suosikkiasi

Lue myös: Oletko stressaantunut? Raju seksi auttaa tutkitusti asiaan

Lue myös: Haluatko harrastaa parempaa seksiä parisuhteessa? Tee nämä 3 harjoitusta!

Lue myös: Miten väljähtäneeseen parisuhteeseen saa eloa? Suomalaisasiantuntija neuvoo

Kilpailut

Uusimmat