Kuva: Senja Raipila

Suomalaisartisti häpeää aiempaa käytöstään naisia kohtaan: "Suhtautumiseni oli täysin kieroutunut"

17.10.2017 11:00 - Senja Rapila

#Metoo-ilmiö on vallannut sosiaalisen median, ja Karri Koira on ottanut kantaa viraaliin ilmiöön.

Facebookissa villitsee tällä hetkellä ilmiö, että kaikki naiset, jotka ovat kokeneet seksuaalista häirintää elämänsä aikana, kirjoittavat statukseensa sanat me too, eli minä myös. Ilmiöstä tuli hetkessä viraali ja Facebook alkoi täyttyä nopeasti naisten rohkeasta kannanotosta.

Suomalainen artisti Karri Koira on nyt ottanut omalla Facebook-tilillään avoimesti kantaa kuumaan puheenaiheeseen. Hän toteaa, että postausten määrä ei yllätä häntä.

"Postauksia on valtavasti. Uskon että tää asia koskettaa kaikkia. Eikä mua vähiten sen takia että mulla on tytär, avopuoliso tai äiti jne. Koen että tää todella syvälle juurtunut ongelma kypsyy asenteesta miten suhtaudutaan naisiin. Halveksutaan, vähätellään ja eriarvoistetaan monella tavalla. Ja kun heidät työnnetään lokeroon missä he ovat heikompia niin heitä voidaan kohdella sitten miten halutaan ja naureskella perään miesten kesken", Karri kuvailee kirjoittamassaan statuspäivityksessä.

Hän myöntää, että ei ole aina itsekään kohdellut naisia ja tyttöjä oikein.

"Lapsena tein asioita mitkä hävettää tänäkin päivänä, en ymmärtänyt että sanoilla ja teoilla on seurauksia. Olin todella paha suustani ja suhtautumiseni naisia kohtaan oli täysin kieroutunut ja jostain se tietenkin oli opittu. Ympäröivä maailma vaikuttaa, mutta onneksi aikuisena voidaan alkaa ajattelemaan itsenäisemmin."

"Saatat aiheuttaa elämänmittaiset traumat"

Karri Koira muistuttaa päivityksessään jokaiselle, että epäkunnioittava käytös saattaa vaikuttaa naisten elämään loppuelämän ajan, oli kyse viattomasta small talkista tai tarkoituksellisesta, pahansuovasta kommentoinnista.

"Naiset eivät ole esineitä, jos huomioit heitä epäkunnioittavasti saatat aiheuttaa elämän mittaiset traumaattiset kokemukset. Siinä pieni pala purtavaksi kaikille ketkä juttelee sille toimiston "typylle" mukavia. Ei ole ok esim kommentoida toisen ulkomuotoa. Ei ole ok heittää törkyläppää, sekin saa naiset tuntemaan itsensä vähempiarvoiseksi."

Artisti pohtii, että ehkä miehet uskaltavat sanoa mitä tahansa sen vuoksi, että he ovat 'kärjistetysti fyysisesti vahvempia'.

"Minusta tämä on pelolla hallitsemista. Onko sinulla pelko johonkin asiaan mitä on vaikka joskus tapahtunut? Mieti sitten että olet nainen ja kuvittele, että jokainen mies voi aiheuttaa sinulle flashbackin pelon aiheuttaneesta tilanteesta. Ei kuulosta kivalta ollenkaan", hän kuittaa.

Mies vetoaa myös päivityksen lopussa esimerkiksi omaan tyttäreensä, jonka toivoo saavan kasvaa rauhassa ja pelkäämättä.

"Haluaisin että tyttäreni, kuten kaikki muutkin, voisi elää maailmassa rauhassa ja kasvaa pelkäämättä, ymmärrän kuitenkin että se on aika todella iso haave. Mutta uskon kuitenkin että jokainen miespuolinen henkilö joka tämän lukee voi pohtia asiaa ja alkaa vaikuttaa omalla toiminnallaan itseensä ja ympäristöönsä tiedostaen että naisillakin on oikeus elää kuten me miehet, turvassa ja omalla reviirillämme."

Voit katsoa koko päivityksen alapuolelta.

Lue myös: Karri, 34: "Toista ihmistä voisi kohdella aina paremmin"

Kilpailut

Uusimmat