Kuva: Getty

Taas uusi ahdistelukohu: Menestyselokuvan kuvauksissa hyväksikäytettiin 12-vuotiasta tähteä

15.01.2018 16:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Näyttelijä Eliza Dushku väittää, että hittielokuvan stunt-koordinaattori käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen hotellihuoneessa.

Hollywoodia ravistelevassa ahdisteluskandaalissa on tullut jälleen esille uusia syytöksiä. Muun muassa Buffy, vampyyrintappaja -sarjasta tunnettu näyttelijä Eliza Dushku on kirjoittanut pitkän Facebook-päivityksen, jossa hän kertoo tulleensa hyväksikäytetyksi kuvatessaan 12-vuotiaana Tosi valheita -elokuvaa. Nainen väittää, että hänen hyväksikäyttäjänsä oli elokuvan stunt-koordinaattori Joel Kramer. Kramer on yksi Hollywoodin työllistetyimmistä stunt-koordinaattoreista, ja viime vuosina hän on vastannut muun muassa Blade Runner 2049 - ja Star Trek: Discovery -elokuvien stunteista.

Dushku kirjoittaa päivityksessään, että Kramer voitti hänen ja hänen vanhempiensa luottamuksen toimintaelokuvan kuvauksissa. Yhtenä päivänä Kramer houkutteli Dushkun hotellihuoneeseen lupaamalla, että tämä pääsisi uimaan stunt-henkilöstön käyttämälle hotellin uima-altaalle ja tämän jälkeen syömään sushia.

”Muistan kirkkaasti, miten hän sulki sälekaihtimet ja laittoi valot pois; miten hän laittoi ilmastoinnin niin kovalle, että se tuntui jäätävän kylmältä, mihin kohtaan hän minut asetti toiselle hotellihuoneen sängyistä, minkä elokuvan hän laittoi pyörimään televisiosta (Coneheads); miten hän katosi kylpyhuoneeseen ja palasi sieltä alastomana pidellen pelkkää pientä käsipyyhettä peittonaan. Muistan, mitä minulla oli ylläni (minun valkoiset lempparifarkkushortsini, jotka olivat tarpeeksi tiukalla että ne pysyivät päälläni). Muistan, miten hän laittoi minut makuulle sängylle, peitti minut isolla kiemurtelevalla vartalollaan ja hieroi itseään minua vasten. Hän sanoi nämä sanat: ’Et pääse tästä tilanteesta mihinkään, älä teeskentele että nuku’, samalla kun hän hieroi itseään kovempaa ja kovempaa katatonista vartaloani vasten. Kun hän oli ”valmis”, hän sanoi, että ”meidän pitää olla varovaisia” [ettemme kerro tästä kenellekään, hän tarkoitti]. Olin 12, hän oli 36”, Dushku kirjoittaa.

Nainen kertoo, että hänen henkensä kirjaimellisesti oli tämän miehen käsistä, sillä hän vastasi elokuvan stunt-kohtausten onnistumisesta. Hän ihmettelee, miten kukaan aikuinen ei tajunnut suhtautua epäilevästi miestä kohtaan kuvauksissa, sillä hänen mukaansa Kramer antoi hänelle suhteettoman paljon huomiota ja käyttäytyi häntä kohtaan flirttailevasti.

"En voi enää piilotella"

Dushku kirjoittaa, että muutama vuosi sitten hän sai kuulla, että Kramerin taipumukset olivat paljastuneet ja tämän takia hän olisi joutunut jättämään elokuva-alan kokonaan.

”Vähän aikaa sitten huomasin, että hän työskentelee edelleen alan huipulla. Muutama viikko sitten näin netissä kuvan, jossa Joel Kramer halaa nuorta tyttöä. Se kuva on kummitellut mielessäni siitä lähtien koko ajan. En voi enää piilotella sitä, mitä on tapahtunut”, Dushku kirjoittaa.

Heti hyväksikäytön jälkeen Dushku kertoi tapahtuneesta vanhemmilleen, kahdelle aikuiselle ystävälleen ja vanhemmalle veljelleen. Hänestä vaikutti siltä, että kukaan ei ollut valmis kunnolla kohtaamaan vaikeaa ja tabuna pidettyä aihetta. Nyt tilanne on muuttunut, kun moni näyttelijä on avautunut kohtaamastaan seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta, ja näiden kertomusten innoittamana Dushku päätti itsekin avata suunsa.

Voit lukea naisen koko päivityksen alta tai tästä linkistä.

Kramer kiistää kaiken

The Wrap -sivusto on saanut Kramerilta kommentit Dushkun syytöksistä. Mies kieltää tapahtuneen täysin.

- Tuo on kyllä ihan uutta minulle. En koskaan käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseni, Kramer sanoi.

Mies myös väitti Dushkun tarinaa ”täysiksi valheiksi” ja sanoi, että tällaiset syytökset voivat pilata hänen uransa. Syytöksillä onkin ollut jo vaikutuksia miehen työuraan. Deadline-sivusto uutisoi, että Krameria edustava Worldwide Production Agency -toimisto on pudottanut miehen listoiltaan Dushkun syytösten takia.

Lue myös: Salma Hayek elokuvatuottaja Harvey Weinsteinistä: Ehdotti suuseksiä ja halusi katsoa minua suihkussa

Lähteet: AV Club, Deadline

Kilpailut

Uusimmat