Kuva: Senja Rapila

Vuoden homona palkittu Tuure Boelius, 17, TTK-kisaan - "Olisin voinut tanssia myös miehen kanssa"

15.08.2018 12:45 - Iiro Myllymäki

Tubettaja-laulaja on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kilpailija.

Eilen tiistaina julkistettiin tulevan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kilpailijaparit. Mukana kilpailemassa on jälleen kerran monipuolinen kattaus suomalaisille tuttuja kasvoja. Kisassa nähdään tänä vuonna myös ohjelman Suomen historian kaikkien aikojen nuorin osallistuja, ja hän on 17-vuotias Tuure Boelius. Boelius nousi nettikansan suosioon tubettajana, ja sittemmin hänet on totuttu näkemään myös laulajana.

Monilla on vielä tuoreessa muistissa nuorukaisen Lätkäjätkä-Ville-kappale ja siihen kuvattu kohua herättänyt musiikkivideo. Avoimesti homoseksuaalinen Boelius halusi kappaleella nostaa esiin homoseksuaalisuutta jääkiekkopiireissä, missä perinteisesti homoseksuaalisuus on ollut hyvin vaiettu aihe. Musiikkivideolla nähdään muun muassa kohtaus, jossa kaksi Leijona-paitoihin pukeutunutta nuorta miestä suutelee, ja tämä sai aikaan voimakkaita reaktioita sekä puolesta että vastaan.

Seksuaalivähemmistöjen asian ajaminen on Boeliukselle sydämen asia. Vuonna 2016 hänet palkittiin QX Gay Gaalassa vuoden homona, ja tuolloin kohu nousi Boeliuksen iästä. Nuorukainen kun oli vasta 16-vuotias, kun hän sai kyseisen tunnustuksen.

Tuure Boeliuksen tanssivalmentajana on Ansku Bergström (kuva: Senja Rapila)

Kohut eivät ole Boeliusta lannistaneet, päinvastoin. Suorapuheinen nuorukainen on jatkanut oman tiensä kulkemista ylpeänä, ja nyt mies on valmis astumaan miljoonayleisön eteen yhdessä Suomen suosituimmassa tv-ohjelmassa. Boeliuksella on tanssitaustaa klassisen baletin puolelta. Hän kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että hän ei ole koskaan tanssinut parin kanssa, joten TTK-kokemus tulee olemaan hänelle jotain täysin uutta. Boelius ei ole lukiossa, joten hänellä ei ole kokemusta edes vanhojen tansseista.

- Tämän jälkeen joku voi haluta minut vanhojentanssipariksi. Jos joku frendi pyytää, varmaan lähden, Boelius sanoo nauraen.

Nuoruus vahvuutena

Tuure Boelius uskoo, että hänen nuoruutensa on hänelle kilpailussa pikemminkin vahvuus kuin hidaste. Samaa mieltä on hänen tanssiparinsa ja -opettajansa Ansku Bergström.

- Tuuren vahvuutena on innokkuus, ja uskon, että ikä on vain positiivinen asia. Tuure on myös sanonut olevansa kilpailuhenkinen, mikä on hyvä juttu ja puskee meitä eteenpäin, Bergström sanoo.

Ansku Berströmillä on itselläänkin kokemusta joukon nuorimpana olemisesta. Kun hän tanssi TTK:ssa vuonna 2010 voitokkaasti Antti Tuiskun kanssa, hän oli 25-vuotiaana koko porukan nuorin.

Kilpatansseissa on perinteisesti nähty vain miehen ja naisen muodostamia pareja, ja näin on ollut myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Ohjelman heteronormatiivinen kehys ei ole Boeliukselle ongelma. Hän ei omien sanojensa mukaan ollut edes miettinyt koko asiaa ennen kuin siitä häneltä haastattelussa kysyttiin.

- Tanssin mielelläni Anskun kanssa. Jos minulta olisi kysytty, olisin voinut tanssia myös miehen kanssa. En oikeastaan ole ajatellut koko asiaa. Suoraan sanottuna tästä ei herää minulla mitään vahvaa fiilistä. Toki toivon, että tulevaisuudessa tanssimeiningissä nähdään myös samansukupuolisia pareja, Boelius pohtii.

(kuva: Senja Rapila)

Ansku Bergström huomauttaa, että kilpatanssissa on erikseen ”same sex” -kategoria, jossa kaksi miestä tai kaksi naista tanssii keskenään. Tanssii tähtien kanssa -formaattiin mies- ja naispareja ei ole tuotu, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Italian versiossa ohjelmasta nähtiin tänä keväänä formaatin ensimmäinen miespari, uutisoi Gay Star News. Homoseksuaali muotisuunnittelija Giovanni Ciacci ja tanssija Raimondo Todaro pääsivät ohjelmassa finaaliin asti.

Tuure Boelius uskoo, että sille on syynsä, miksi ohjelmassa ei nähdä samansukupuolisia pareja.

- Kun iät ja ajat miehet ja naiset ovat tanssineet, siitä on muodostunut tälle lajille pohja. Sitä kunnioittaen lähdetään tähän, Boelius sanoo.

Tuure Boelius on julkaissut YouTube-kanavallaan videon Tanssii tähtien kanssa -ohjelman pressipäivän kulusta. Pääset katsomaan sen alta.

Lue myös: Juontaja Aki Linnanahde mukaan Tanssii tähtien kanssa -kisaan - "Olen alkanut jo elää kuin tanssija"

Lue myös: Teemu Selänne puolustaa Leijonien häpäisystä syytettyä Tuure Boeliusta, 17: "Me tuetaan sua"

Lähde: Gay Star News

Kilpailut

Uusimmat