Kuva: Emmi Moilanen

Huumekaupan rahoittamisesta tuomion saaneesta Mika Ilménistä kirja: "Riisun kaikki suojapanssarit"

09.11.2018 16:45 - Emmi Moilanen

Mika Ilménin elämästä kertovan kirjan on määrä ilmestyä syksyllä 2019.

Entinen vapaaottelija Mika Ilmén, 47, tuomittiin huumekaupan rahoittamisesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta kymmenen vuoden vankeustuomioon vuonna 2014. Mies istui tuomiostaan viisi vuotta, joista viimeiset puolivuotta hän vietti koevapaudessa. Tuomio on nyt ohi ja Ilménin vaiherikkaasta elämästä julkaistaan kirja.

Alkuperäinen idea kirjaprojektiin lähti Bazar Kustannuksen toimitusjohtaja Markus Lähdesniemeltä, jonka Ilmén on tuntenut lapsuudestaan saakka. Tuleva elämäkerta pureutuukin Ilménin elämän vaiheisiin nuoruusvuosista aina tuomioon ja vapautumiseen saakka.

Ilmén kertoo kirjaa kirjoitettavan melko nopealla aikataululla. Käsikirjoituksen on tarkoitus olla valmiina ensi kesänä ja valmiin teoksen on määrä ilmestyä syksyllä 2019.

- Se on aika kipeäkin prosessi, ei ole helppoa avata varsinkaan näitä konnahommia. On asioita, joista puhutaan vähän kiertoilmaisuin. Ihminen tajuaa mistä puhutaan, mutta kuitenkin puhutaan vähän asian vierestä, Ilmén kertoo.

- Olen niin rehellinen kuin pystyn ja aion riisua kaikki suojapanssarit päältä. Konnahommat ovat sellaisia, että pitää olla kieli keskellä suuta, ettet tee toiselle vahinkoa, mies jatkaa.

Ilménin mukaan omien kasvojen säilyttäminen on ollut tärkeää rikollisessa maailmassa.

- Et halua näyttää sitä toiselle, vaikka joku asia jännittäisi tai pelottaisikin. Sellaisen myöntäminen ja kertominen ei ole helppo juttu.

Kulissit avoinna kirjan lukijalle

Ilmén kertoo, että kirjan tekeminen on aiheuttanut hänessä ristiriitaisia tunteita. On asioita, joiden käsitteleminen tuntuu vaikealta mutta mies uskoo, että kipeiden asioiden uudelleen eläminen tulee olemaan koko matkan arvoista.

Ilmén kertoo, että kirja kulkee työnimellä Immu. Nimi juontaa juurensa miehen lempinimestä.

- Kaikista ei tehdä tällaista kirjaa. Oikeasti pääset kurkistamaan elämääni, että mitä se on, koska se voi olla aika jännittävääkin, mies pohtii.

Ilmén pitää itseään ihan tavallisena perheenisänä, joka on ”vain touhuillut arjen lomassa rikollisessa maailmassa.”

- Se on soljunut siinä arjen lomassa kuin vaikkapa Sopranos-televisiosarjassa.

Ilmén pyrkii kirjassa kuvaamaan tunteet ja muut asiat, joita ei ole ulospäin aiemmin näyttänyt. Miehen mukaan kirja avaa ihmisille asioita niin sanotusti ”kulissien takaa,” esimerkiksi sitä, kuinka tipalla jokin asia on oikeasti ollut.

- Se, miten raakaa konnamaailma on. Pidän grillibileitä, lapset leikkivät ja tarjoilen niille syötävää. Samaan aikaan minulla on toisessa huoneessa joku velka-apina nippusiteissä keittiönjakkaralla, jota käyn aina välillä pesäpallomailalla marinoimassa uuteen uskoon. Sitten jatkan taas grillibileitä.

- Se on sen kaltaista se elämä, se voi olla aika jänskääkin, Ilmén tiivistää.

Kilpailut

Uusimmat