Kuva: RadioPlay

Isä opetti poikiaan hallitsemaan tunteensa täysin - vanhemmat kokivat karmean kohtalon koti-iltana

08.07.2019 20:45 - Katariina Auvinen

Huorapuutarhan-murhapodcastissa käsitellään Menendezin veljesten tapausta.

RadioPlayn Huorapuutarhan-rikospodcastissa Justiina ja Pauliina puivat Menendezin murhaveljeksistä, joiden oikeudenkäynti televisoitiin ensimmäisten joukossa 1990-luvun alussa. 

Menendezin perheeseen kuuluivat isä, Jose, äiti Kitty sekä pojat Lyle sekä Eric. Jose oli paennut 15-vuotiaana Kuubasta ja eli oikeaa amerikkalaista unelmaa. Hän raivasi itsensä elokuva-alan tähtikaartiin kovalla työllä ja saavutti miljoonaomaisuuden. Hänen vaimonsa ja poikien äiti, Kitty, oli kotiäitinä lempeä, mutta masentunut. Se johtui siitä, että hän tiesi miehellään olevan paljon avioliiton ulkopuolisia suhteita. 

Veljekset eivät ehtineet nähdä köyhyyttä vaan kasvoivat yltäkylläisyydessä, mutta tiukan kurin alla. Jose-isä oli sitä mieltä, että rahan eteen pitää tehdä töitä ja hallitsi poikiensä elämää häpeilemättä. Pojat käyttäytyivät huonosti, eivätkä välittäneet säännöistä, mutta pääsivät kuin koirat veräjästä usein. 

- Isä yritti hallita poikiaan kovemmalla kädellä. Siitä kertoo esimeriksi se, että kun Lylen yliopistoaikainen tyttöystävä tuli raskaaksi, Jose maksoi tämän tekemään abortin ja häipymään poikansa elämästä, Pauliina kertoo. 

Monesti on arveltu, että hallinta ajoi veljekset tappamaan omat vanhempansa. Isä oli myös opettanut pojilleen, että tunteet piti hallita tarkoin, ellei niiden näyttämisestä ole jotain hyötyä heille itselleen. Kun pojat murtautuivat naapurin taloon ja varastivat sieltä yli 100 000 dollarin arvosta tavaraa sekä rahaa, he joutuivat pahempaan pulaan. Tuolloin kuitenkin Eric tunnusti ryövänneensä naapurit, suojellakseen veljeään.

- Eric oli alaikäinen ja tiesi, ettei joutuisi pahaan pulaan. Hän sai vain psykologille muutaman tapaamiskerran. Hänen äitinsä hankki pojalleen kalliin ja arvostetun psykologin, josta tuli myöhemmin ratkaiseva linkki poikien ja murhien välillä, Pauliina kertoo. 

Raivo isää kohtaan kasvoi 

Kun pojat olivat täysi-ikäisiä, heidän välinsä isäänsä kärsivät vielä enemmän. Lyle muutti tontilla olevaan vierastaloon, pois asunnosta, koska ei halunnut isänsä hallitsevan tämän elämää. Sen lisäksi Eric muutti myös pois. Kun veljekset erään kerran päättivät lähteä elokvuiin, Jose ja Kitty jäivät viettämään rauhallista koti-iltaa. 

- Toinen pojista soitti muutama tunti sen jälkeen hätäkeskukseen, että oli löytänyt omat vanhempansa kuolleina olohuoneesta, Pauliina kertoo. 

Viranomaisten saavuttua paikalle kävi ilmi, että molempia henkiöitä oli ammuttu niin monta kertaa lähietäisyydeltä, että heitä oli jopa vaikea tunnistaa ihmisiksi. Se, että heitä oli ammuttu polviin viittasi, että murhat olisivat olleet mafian tekosia. 

- Kukaan ei osannut epäillä poikia, Pauliina kertoo. 

Noin puolen vuoden ajan pojat saivat elää yltäkylläistä elämää, ostella ja tuhlailla vanhempiensa rahoja täysin surutta. Eric halusi kuitenkin saada vanhempiensa murhan pois niskoiltaan ja päätti kertoa asiasta psykologilleen. Psykologi oli vaitiolovelvollinen, mutta hän kertoi asiasta yhdelle henkilölle eteenpäin, jolloin vyyhti paljastui. 

Oikeudenkäynnistä tuli melkoinen näytelmä, jota kummastellaan vielä tänä päivänä. 

Kuuntele koko jakso alta. 

Lue myös: Britannian tunnetuimman sarjamurhaajan lapsuus oli hirvittävä - isä opetti eläimiin sekaantumista

Lue myös: Nainen halusi tulla kidutetuksi kuoliaaksi ja matkusti murhaajansa luokse

Kilpailut

Uusimmat