Kuva: AOP

Alkuperäisen Leijonakuninkaan animoijalta tyly tuomio uudelle versiolle: "Se vähän sattuu"

05.08.2019 11:45 - Iiro Myllymäki

Yksi vuoden 1994 leffan animoija uskoo, että suurin osa alkuperäisen elokuvan tekijöistä suhtautuu nyrpeästi uusintaversioon.

Kesän suurin leffatapaus on eittämättä ollut Disneyn uusintaversio vuoden 1994 klassikkopiirretystä Leijonakuningas. Kassavirrat ovat olleet odotetunlaisen suuria, ja elokuva on maailmanlaajuisesti tuottanut jo yli miljardi euroa. Kriitikot eivät kuitenkaan ole olleet erityisen innoissaan uusintaversiosta, jonka animoinnissa on pyritty äärimmäisen realistiseen eläinten kuvaukseen. Monien kriitikoiden mielestä elokuva kärsii fotorealistisuudesta, koska leijonien tunteita on hankala havaita aidonnäköisten otusten kasvoneleistä.

Elokuvan visuaalisuutta on puolestaan hehkutettu, ja elokuva näyttääkin hienosti, miten pitkälle animaatioteknologia on kehittynyt. Vaikka uutta Leijonakuningasta on markkinoitu osana Disneyn ”live-action”-uusintaversioiden sarjaa, elokuvassa on todellisuudessa vain yksi ainoa kuva, jota ei ole luotu tietokoneella. Huffington Post -julkaisu on selvittänyt, mitä alkuperäisen Leijonakuninkaan animoijat ovat mieltä uudesta versiosta. Lehti otti yhteyttä 13 animoijaan, joista kolme uuden elokuvan nähnyttä suostui antamaan kommenttinsa. Näistä kolmesta animoijasta yksi, David Stephan, on jyrkän kriittinen uusintaversiota kohtaan.

- Jos kysyisit asiaa kaikilta alkuperäisen Leijonakuninkaan tekijöiltä, suurin osa heistä sanoisi vain ”miksi”. Oliko tämä elokuva todella pakko tehdä? Se vähän sattuu, Stephan sanoo.

(kuva: AOP)

Uusi elokuva on monessa kohtaa jäljennetty vuoden 1994 animaatiosta kuva kuvalta. David Stephanin mielestä Disney on nyt osoittanut, että se haluaa vain tehdä rahaa.

- Se tuottaa minulle pettymyksen taiteilijana. Studio perustui alun perin omaleimaisuuteen ja taiteeseen, Stephan sanoo.

"Todella halpaa"

Stephanin mielestä uuden elokuvan fotorealistisuus on ongelma ja se tekee kokonaisuudesta pökkelön. Mies sanoo, että erityisesti pieni Simba on ”liian todellinen”.

- Sitten kun se alkoi puhua, minulle tulivat mieleen ne vanhat luontodokumentit, joissa dubattiin eläimille ääniä ja huulet liikkuivat. Ajattelin, että tämä on todella halpaa, Stephan sanoo.

Kaksi muuta Huffington Postille vastannutta animoijaa ei suhtaudu uuteen versioon lainkaan näin kriittisesti. Dave Bossertin mielestä elokuva toimii itsenäisenä teoksena ja se on kunnianosoitus alkuperäiselle. Bossertilla on täysin päinvastainen mielipide kuin Stephanilla siitä, miten uusintaversio heijastelee Disneyn alkuperäisiä arvoja. Bossert muistuttaa, että yhtiön perustaessaan Walt Disney kierrätti vanhoja tarinoita uusiin muotoihin. Hänen mielestään uusi Leijonakuningas on visuaalisesti upea, mutta hänenkin mielestään hahmojen ilmeikkyyden puute nousee ongelmalliseksi. Erityisesti hän jäi kaipaamaan eloisuutta ja tunteikkuutta hahmojen silmiin.

(kuva: AOP)

Kolmas Huffington Postille vastannut animoija Alexander Williams muistuttaa, että animoijat eivät millään muotoa omista elokuvaa, vaan Disneyllä on oikeus tehdä vanhoilla elokuvilla mitä haluaa.

- Uskon, että monet kollegani unohtavat tämän, Williams sanoo.

Lue myös: Mies lauloi Leijonakuningas-tunnarin aasin kanssa - videosta viraalihitti

Lue myös: Twitter-kansalla on kauhea teoria Leijonakuninkaan Simbasta ja Nalasta - "Tarina insestistä"

Lähteet: Huffington Post, Box Office Mojo

Kilpailut

Uusimmat