Kuva: Senja Rapila

Oku Luukkaisella sydänystäviä on vain kourallinen: "Heikoimmat ovat tippuneet kyydistä"

14.01.2020 12:04 - Milena Raappana

Ysäri-kanavan juontaja Oku Luukkainen kertoo kolmesta rakkauden osa-alueestaan.

Dj ja radiojuontaja Oku Luukkainen on tottunut työskentelemään ahkerasti. Radio Novan Retroperjantain luotsaajalla ja tuoretta Ysäri-radiokanavaa yhdessä Jani Jääskeläisen ja Rea Tallgrenin kanssa juontavalla Luukkaisella riittää dj:nä keikkaa ympäri vuoden, platinalevyjä tipahtelee menestyksekkäistä biiseistä ja onpa hänestä tehty pelihahmokin. 

Intohimo musiikkia ja radiota kohtaan on selkeää Luukkaisen kohdalla, mutta miten rakkaus näkyy miehen muilla elämän osa-alueilla? Nyt hän avaa sydäntään uransa lisäksi kahdesta rakkaudentäyteisestä asiasta: äidistään ja ystävistään. 

Ikuinen kiitollisuus yksinhuoltajaäidille

Luukkaiselle hänen äitinsä on tärkeä esikuva ja kasvattaja, johon suhde on lämmin ja syvä. Jotain tästä kertoo se, että radiojuontaja antoi 7300 päivää -hittibiisistä tulleen platinalevyn äidilleen.

- Ehkä se omalla tavallaan kertoo, että kaikki, mitä elämässä tekee, niin jollain tavalla tunnen kiitollisuutta äitiä kohtaan. Se, mitä olen oppinut kotona arvoista ja elämästä, kumpuaa aika pitkälle äidiltä, koska hän on yksinhuoltaja ja olemme olleet kahdestaan, Luukkainen kuvailee. 

Äidin rakkaus kiteytyy hänellä juurikin liberaaleihin arvoihin ja avarakatseiseen suhtautumiseen kaikkia ihmisiä kohtaan. Luukkainen nostaa esimerkiksi vanhemman roolin, jossa merkitystä ei ole niinkään sukupuolella tai biologisilla siteillä, vaan lapselle tärkeintä on rakkaus ja turvallisuuden tunne. 

Kotoa kumpuavista avoimista ja vapaamielisistä arvoista huolimatta Luukkaisella on äitinsä kanssa välillä tiukkoja keskusteluita, joista paistaa läpi ikäeron tuomat erilaiset katsantokannat. 

- Ei sitä voi sanoa riitelyksi, se on enemmänkin keskustelua ja sukupolven välisiä rajoja ylittäviä juttuja. Näemme maailman jossain kohtaan vähän eri tavalla, Ysäriboi-hitin tekijä selittää. 

Keskustelut teekupposen äärellä ovatkin hänen ja äidin yhteinen harrastus. Lisäksi kaksikko tykkää katsoa yhdessä elokuvia ja tv-sarjoja, kuten Luukkaiselle rakasta yhdysvaltalaista Frasier-sarjaa. 

(kuva: Senja Rapila)

Ystävyys jatkuvasti puntarissa

Kiireinen ja jatkuvasti liikkeellä oleva elämäntyyli on pitänyt Luukkaisen ystäväpiirin pienenä. Tuttuja ja kavereita hänellä on työnsä puolesta useita, mutta pidempiaikaisia sydänystäviä hänellä on kourallinen. 

- En ole kaivannut elämääni yleensä kuin muutaman hyvän ystävän. Ehkä se johtuu siitä, että olen muuttanut aika nuorella iällä pois kotoa, ja silloin kymmenen vuoden sisällä muuttanut aika monta kertaa, Luukkainen, joka 15-vuotiaana muutti pois äitinsä katon alta, selittää. 

Läheisiä ystäviään radiojuontaja on tavannut viimeksi kolmesta neljään kuukautta sitten. Hän myöntää olevansa huono pitämään yhteyttä ja siksipä ystävyyden syvyyttä punnitaan jatkuvasti. 

- Kun näemme ystävien kanssa, niin siinä se oikeastaan selviää, onko se ystävyys ja luottamus olemassa. Heikoimmat on tippunut kyydistä pois omalla tavallaan ja siitä on myös itseään syyttäminen, Luukkainen kertoo, mutta täsmentää, ettei hänellä ole ollut dramaattisia ystävyyssuhteen kariutumisia. 

Pakkomielle Radio Gaalassa voittamiseen

Palo ja intohimo radiota ja media-alaa kohtaan on kasvanut Luukkaisella pikku hiljaa. Lapsuudessa haaveissa siinsi poliisin ammatti, mutta kipinä media-alaa kohtaan syttyi hänen opiskellessaan ammattikoulussa tv- ja radiotyötä. Ala valikoitui puhtaasti sen takia, että se kuulosti hauskalta. 

- Yläasteella mielestäni on muutenkin vähän epäreilua kysyä yhdeksäsluokkalaiselta, että mitä aiot tehdä loppuelämäsi. Tai ehkä kysymystä ei asetella noin, mutta ylipäätään miettiä tuommoisia asioita. Asiaan ei pitäisi suhtautua niin, että siinä valitaan jotain loppuelämään liittyyvää. Se on siinä hetkessä elämistä ja sinulla on ihan täysi oikeus myöhemmin vaihtaa suuntaa, Luukkainen kuvailee. 

Menestyneen radiojuontajan tie ei kuitenkaan ollut täysin mutkaton alalle. Hän on tehnyt töitä esimerkiksi puhelinmyyjänä ja pikaruokaravintola Hesburgerissa. Hän kuvailee kyseisiä työpaikkoja kuitenkin hyvin eri tavalla. 

- Puhelinmyynnistä totesin kahden päivän jälkeen, että tässä nyt tehdään se mikä pystytään. Se ei pohjautunut rakkauteen, vaan puhtaasti siihen, että tästä täytyy saada jonkinlainen korvaus, että huomenna on jotain millä maksaa laskut. Huomionarvoista on kuitenkin se, etten ollut kovin hyvä siinä, Luukkainen sanoo. 

Hänen mielestään ihmisen täytyy kokea jonkinlaista paloa työtä kohtaan, jotta siinä voi menestyä. Tällaista työ hänelle oli muun muassa Hersburgerissa. 

- Tykkäsin olla siellä töissä. Totta kai silloinkin haaveilin ja halusin kovasti olla radiossa ja media-alalla töissä, mutta omalla tavallaan nautin asiakaspalvelutyöstä ja työkavereista. Löysin siitä jotain sellaista, että minusta tuli vuoden työntekijä alle vuodessa. 

Sanomattakin selvää, että palava into media-alaa kohtaan onnenpotkuilla höystettyinä on tuonut Luukkaisen tähän pisteeseen urallaan. Hän elää radiota kausi kerrallaan eikä suunnittele liikaa tulevaisuutta. 15 vuoden taipale uralla on kuitenkin valanut mieheen uskoa sen verran, että hän varovasti arvailee löytäneensä loppuelämänsä ammatin. 

- En ole kuitenkaan haudannut sitä poliisia tai mitään muutakaan pois, Luukkainen naurahtaa.

Hetkessä eläminen uran suhteen ei ole poissulkenut unelmointia alalla. Perinteiset menestykseen liittyvät tavoitteet ovat Luukkaiselle tuttuja, mutta "pakkomielteeksi" hänelle on noussut Radio Gaalassa voittaminen. 

- Olen ollut lukemattomia kertoja ehdolla useissa eri kategorioissa. Olen alkanut maanisesti ajattelemaan sitä gaalaa. Vaikka tiedän, että voi olla vaikka miten menestynyt vuosi ja sitä palkintoa ei tule syystä tai toisesta, mutta silti se tuntuu sellaiselta... Voisin kuvitella, että Leonardo DiCapriosta tuntui jossain vaiheessa Oscar-gaalassa siltä, että ihan sama minkälaisen elokuvan tekee niin aina tulee joku muu ja menee voittamaan, Luukkainen kuvailee virnistäen. 

Luukkainen on tuoreen Ysäri-radiokanavan juontaja. Hän juontaa arki-iltapäivisin klo 14-18. (kuva: Maarit Halonen)

Selkeästi oman kiinnotuksenkohteensa ja juttunsa löytänyt Luukkainen neuvoo omaa polkuaan vielä etsiville kuuntelemaan omaa fiilistään ja kuuntelemaan rajallisesti muiden mielipiteitä. 

- Kannattaa olla määrätietoinen sen asian suhteen. Silloin kun itse olin Hesburgerissa töissä tai myymässä lehtiä niin silti menin päättäväisesti kohti radiotyötä hakemalla ja olemalla aktiivinen sinne suuntaan. 

- Ei pidä luovuttaa ensimmäinen, toisen tai kolmannen vastoinkäymisen jälkeen. Täytyy myös ymmärtää, että se vie aikaa. Voihan ne haluamasi asiat tulla nopeastikin, mutta pääsääntöisesti siihen tarvitsee tehdä uhrauksia. 

Luukkainen kuitenkin neuvoo, ettei liian pitkään kannata myöskään yrittää. Hänen mielestään pitää osata päästää myös irti unelmastaan, jos se ei tunnukkaan täysin sopivalta vaihtoehdolta elämässä. 

- Elämä on sellainen polku, ettei oikein tiedä, mitä kulman takana on ja sen mukaan pitää elää. Sitä ei täysin pysty suunnittelemaan. En usko sellaiseen, että suunnitellaan seuraavat kymmenen vuotta urapolkua. Sulta voi mennä ohi sellaisia juttuja, jotka olisivatkin olleet suurempia tai siistimpiä. 

Oku Luukkaista voit kuunnella Ysärillä arkisin klo 14-18. Tuore 90-luvun hittejä soittavan kanavan löydät myös Facebookista ja Instagramista

Lue myös: Oku Luukkainen työskenteli kovaa ja valmistautui burnoutiin - crossfit-valmentajan sanat herättivät

Lue myös: Jymy-yllätys! Raptori mukana Oku Luukkaisen uudella biisillä, tekevät ensimmäisen vierailunsa ikinä

Kilpailut

Uusimmat