Kuva: AOP

Uudesta Mulanista puuttuu yksi merkittävä hahmo - nyt tekijät kertovat syyn kritisoituun päätökseen

03.03.2020 12:15 - Milena Raappana

Elokuvan tekijät perustelivat päätöstä Me Too -liikkeellä. Syy on raivostuttanut nettikansan.

Rakastettu Disneyn piirroselokuva Mulan on saa ensi-iltansa Suomessa maaliskuun 25. päivä. 

Elokuvan traileri otettiin vastaan innolla, mutta live-action-version merkittävät muutokset alkuperäiseen tarinaan ovat myös herättäneet närkästystä. Yksi niistä on kenraalihahmo ja myöhemmin Mulanin poikaystävä Li Shangin puuttuminen.

Nyt tekijät vastaavat, miksi suuressa roolissa oleva hahmo on poistettu uudesta elokuvasta. Teen Voguen julkaisun mukaan elokuvan tuottaja Jason Reed perusteli päätöstä Me Too -liikkeellä. Häen mukaansa Shangin ja Mulanin suhde oli ongelmallinen. 

- Etenkin Me Too -liikkeen aikana ajatus kenraalista, johon kohdistuu myös seksuaalista kiinnostusta, oli epämukava ja meistä se ei ollut sovelias, Reed kertoi SlashFilm -julkaisulle, jota Teen Vogue referoi. 

- Ja me ajattelimme, että se olisi monella tapaa oikeutusta käytökselle, jonka eteen teemme kaikkemme, että saisimme sen pois alalta. Joten jaoimme Li Shangin kahteen hahmoon. Toinen on kenraali Tung, joka toimii hänen (Mulanin) sijaisisänä ja mentorina elokuvan läpi. Toinen on Honghui, joka on hänen kanssaan ryhmässä tasaveroinen, Reed selitti päätöstä. 

(kuva: AOP)

Moni on ollut pettynyt Shangin poistamiseen elokuvasta. Hahmoa on nimittäin pidetty sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön edustajana, sillä hänellä kehkeytyi Mulania kohtaan tunteita jo ennen kuin hän sai tietää tämän todellisen sukupuolen. 

Reed myös tunnusti hahmon nousseen "LGBTQ ikoniksi". 

- Netissä oli pieni takaisku, kun emme roolittaneet hahmoa nimeltä Li Shang. Olin itseasiassa hieman yllättynyt, mutta se kävi järkeen ilman täyttä tietoa siitä, mitä olemme tekemässä tarinalle, Reed kommentoi.

Selitys Me Too -liikkeen vaikutuksesta tarinan hahmojen muutoksiin ei kuitenkaan ole tyydyttänyt nettikansaa. 

"Ensinnäkin heidän välillään ei ollut mitään romanttista tai seksuaalista ennen kuin lopussa, kun Mulan pyysi häntä päivälliselle. Toiseksi Me Too -liikkeen tärkein asia on suostumus: Shang ei tehnyt Mulanille väkisin mitään kertaakaan. Ovatko he edes nähneet Mulania?!" kirjoitti eräs kiihtynyt somekäyttäjä. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Me Too -syy on niin typerä, se saa oikeat uhrit näyttämään vitseiltä, koska Li Shang ei edes tehnyt mitään väärää. Hänen suhteensa Mulaniin ei edes ole vertailtavissa, mitä oikeasti tosielämän seksuaaliset hyväksikäyttäjät tekevät uhreilleen", tylytti eräs käyttäjä Twitterissä.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Mulanin ja Shangin välisen yhteisymmärrykseen perustuvan suhteen (joka etenee vasta, kun he ovat yhdenvertaisia) vertaaminen Me Too -liikkeeseen on kuvottavaa. Se on merkinanto epärehelliselle hyveellisyydelle. Voisivatko he vain myöntää, etteivät halunneet biseksuaaliksi nostettua hahmoa elokuvaan?"

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä

Shangin lisäksi uutukaisesta elokuvasta puuttuvat laulut ja Mulanin vastustaja on vaihtunut hunneista ilkeään noitaan. 

Lue myös: Koronavirus uhkaa Mulan-elokuvan menestystä - epidemia ajanut Kiinan leffateollisuuden kriisiin

Lue myös: Disneyn elokuvien uusintaversioille ei näy loppua - katso, mitä on vielä luvassa

Lähde: Teen Vogue

Kilpailut

Uusimmat