Kuva: KHY Suomen Musiikki Oy

Annukka muistelee karua kotibileiltaa - heräsi 14-vuotiaana vessasta alusvaatteisilleen riisuttuna

17.04.2020 09:45 - Milena Raappana

Poikajoukkio ahdisteli seksuaalisesti vessan lattialla makaavaa Annukkaa. Häpeä korvensi teini-ikäistä tyttöä, kunnes vuosien jälkeen hän ymmärsi, ettei tilanne ollut hänen vikansa.

- Nyt vanhempana ja viisaampana tiedän, ettei se ilta ollut mun vika, sanoo Annukka Montonen, 31, Voice.fi:n haastattelussa.

Etunimellään urbaania pop-musiikkia tekevä lauluntekijä julkaisee tänään EP:n, joka kantaa nimeä Viimeinen tuomio. Nimikkokappaleen tarina on linjassa sen painavan nimen kanssa.

Viimeinen tuomio -biisi piirtää kuvan 14-vuotiaasta Annukasta, joka ystävien kotibileissä ensimmäisten alkoholikokeilujen myötä sammui ja joutui seksuaalisen häirinnän ja kiusaamisen kohteeksi.

- Muistan pienen väläyksen, kun mua on kannettu kylppäriin kaverini talossa. Seuraavassa hetkessä avasin silmäni ja huomasin, että mut on riisuttu alusvaatteisilleni. Biisissä lauletaan, että ”herään kylppäristä alasti”, mutta 14-vuotiaan mielessä olin alasti, Annukka kuvailee tilannetta.

Nuori tyttö oli pyytänyt ympärilleen kerääntynyttä poikajoukkiota jättämään hänet rauhaa. Todellisuudessa hänen olisi tehnyt mieli huutaa, mutta aivan kuin unessa, huuto juuttui kurkkuun. Kylpyhuoneen lattialla makaavaa Annukkaa käänneltiin, kopeloitiin ja alusvaatteiden alle tirkisteltiin. Hän tunsi ympäri kehoaan, miten vessasta löytyneen harjan varrella häntä tökittiin eri paikoista.

Laulaja muistele tilanteen saaneen entistäkin hirveämmän muodon, sillä tapauksen ”päätekijä” oli myös hänen ihastuksenkohteensa. Pienen eteläpohjalaisen paikkakunnan yläkouluikäisen tytön koulupäivät täyttyivät häpeästä, kun poika huoritteli ja näytti hänelle keskisormea.

(kuva: KHY Suomen Musiikki Oy)

- Tavallaan itsekin uskoi sellaiseen kantaan siitä illasta, että huorahan mä olen, koska olen saattanut itseni sellaiseen tilaan, etten ole pystynyt puolustautumaan.

Haukkumisen lisäksi Annukkaa nälvittiin siitä, että hän lopetti juomisen. Hänen ystäväpiirinsä vitsinaiheeksi nousivat myös legginsit, jotka olivat löytyneet tytön yltä, kun häntä oli tuona iltana riisuttu kylpyhuoneessa.

- Pihalla oli 30 astetta pakkasta. Mulla oli ollut farkkujen alla kaikkien mielestä rumat legginsit, jotka äiti tietenkin oli käskenyt pukea, kun pihalla oli paljon pakkasta. Ei ollut varmaan äidille tai minulle itsellenikään tullut mieleen, että 14-vuotiaalla muka pitäisi olla jotain kamalan eroottista vaatteiden alla.

Kun ”erotiikan tappaja -legginsit”-vitsi nousi jälleen esiin eräänä iltana Annukan ollessa 17-vuotias, hän raivostui ja tajusi, ettei itse ole tehnyt mitään väärää.

- Se oli ensimmäinen hetki, kun jouduin palamaan siihen iltaan ja tajusin, ettei se ehkä ollutkaan mun vika.

"Kynnys seksuaaliselle häirinnälle on hämmentävän matala"

Annukan tuohtumisen jälkeen aiheesta vaiettiin, mutta aikuisiällä artisti on kohdannut tuon ajan tuttaviaan yöelämässä, ja sitä kautta tapaus on noussut hänellä esiin. Viimeinen tuomio -biisi oli osa tilanteen läpikäymistä ja terapiaa musiikintekijälle.

- Samalla tämä on myös biisi muillekin, joita on kiusatta tai ahdisteltu. Raiskaus ja lyöminen menevät aivan eri tasolle, josta en edes tiedä tai osaisi kirjoittaa, mutta musta tuntuu, että tällaiselle seksuaaliselle häirinnälle, kiusaamiselle ja ahdistelulle kynnys on hämmentävän matala. Ajatellaan, että ei se ole niin paha, kun ei mennä esimerkiksi raiskaamiseen asti.

(kuva: KHY Suomen Musiikki Oy)

Artisti uskoo, että moni nainen on havahtunut iän myötä tilanteisiin, joita ei enää koekaan turvalliseksi. Sama tuttu pimeä katu saattaa teini-ikäisenä taittua iloisesti lauleskellen, kun aikuisena se täyttyy pelosta. Kokemus on jättänyt sen verran syvät jäljet, että Annukka saattaa yön pikkutunneilla miesporukan kohdatessaan esittää puhuvansa puhelimeen tai kaivaa taskustaan avaimet varoiksi nyrkkiin puolustuskeinoksi.

Silti hän haluaa jakaa myös sympatiaa kaikille ”ihanille ja sydämellisille miehille, jotka eivät mitään muuta halua kuin baari-illan jälkeen pitsan kautta mennä oman kullan kainaloon kotiin yöksi, mutta huomaa jossain kotimatkan aikana kulkeneensa aika tyhjällä kadulla kymmenen metrin päässä jonkun yksinäisen tytön takana”.

Omakohtaisuus vahvasti mukana musiikissa

Artistina Annukka nousi esiin lähettäessään miehensä kanssa tehdyn omakustanteisen Sähköä-biisin eri radiokanaville. Kappale päätyikin YleX:n radiotaajuuksille ja kantautui Suomen Musiikki -levy-yhtiö Kari Hynnisen korviin. Hän otti yhteyttä Annukkaan ja tarjosi tälle levytyssopimusta.

Musiikkia hän on tehnyt pikkuhiljaa vuosien saatossa, mutta 31 vuoden ikä toimi tietynlaisena paineentuojana musiikkiuraan panostamiselle. Viimeinen tuomio on osa Annukan kolmiosaista EP:tä, jonka tavoitteena on yhden aihekokonaisuuden koluamisen sijaan tuoda artistia ja tämän omakohtaisuutta tunnetuksi yleisölle.

Kappaleen teemat ovat keskenään erilaisia, mutta Viimeinen tuomio toimii lähtökohtana, jota jatkaa Helmi-kappale. Se kuvailee, kuinka jokaisella ihmisellä on oma taakkansa kannettavana, joka täytyy uskaltaa avata uuden ihmisen astuessa elämään. Kolmas kappale Huvittaisko vielä? taas kertoo parisuhteen päättymisen jälkeisestä välitilasta.

Kolmen kappaleen julkaisu tuntuu Annukasta jännittävältä, mutta herättää ristiriitaisia tunteita Viimeinen tuomio -biisin myötä.

- On tullut vähän ristiriitaista palautetta. Senkin takia julkaisu jännittää. Osa tykkää siitä ja pitää sitä rohkeana, erilaisena ja pystyy joltain osin samaistumaan siihen, että on jonkin kiusaamiskokemus. Ei välttämättä juuri tuo, mutta jonkunmoinen. Mutta sitten osa taas on sanonut, ettei välttämättä haluaisi kuulla laulua tuollaisesta aiheesta. Saa nähdä sitten.

 Lue myös: Nyyti joutui lapsena rankan hyväksikäytön uhriksi: "Palkaksi hän sai raiskata minut"

Lue myös: Maria Veitola MeNaisille työpaikalla kokemastaan häirinnästä: "Joskus ahdistelija oli oma pomo"

Kilpailut

Uusimmat