Kuva: AOP

Suomalaisten folk metal -yhtyeiden tarina on nyt yksissä kansissa - "Ilmiö lähti Amorphiksesta"

24.04.2020 17:53 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Kirjan nimi tuli kuuluisasta Big 4 -ryhmästä.

Suomalaisesta folk metal -genrestä on tehty nyt kattava kirja. Folk Metal Big 5 – suomalaiset folk metal -jättiläiset kertoo viidestä omintakeisesta suomalaisbändistä, jotka nostivat kansanmusiikkivaikutteisen metallin kansainväliseksi ilmiöksi. Kirja pureutuu Ensiferumin, Moonsorrow’n, Finntrollin, Turisasin ja Korpiklaanin värikkäisiin tarinoihin.

- Idea tuli kustantajalta, sillä olin itse ajatellut tekeväni yhden toisen kirjan. He kuitenkin tarjosivat minulle tätä ja tartuin haasteeseen. Tekemistä on kyllä riittänyt tuon opuksen parissa, kirjailija Markus Laakso kertoo Voice.fi:n haastattelussa ja sanoo, että kirjan nimelle on varsin hyvä syy.

- Olen lukenut useamman sellaisen kirjan, jossa on haastateltu kymmeniä bändejä ja itse en sellaista halunnut tehdä. Kun minulle tarjottiin tätä folk metal -ideaa, niin soitin Moonsorrow´n Ville Sorvalille ja hän oli myös sitä mieltä, että tällainen täytyy ehdottomasti julkaista. Tuo nimi, Big 5, on kyseisten bändien sisäpiirivitsi, joka on siis tribuutti trash metallin Big Fourille, eli Megadethille, Metallicalle, Slayerille ja Anthraxille.

Laakso kokee, että suomalainen folk metal -kenttä sai alkunsa Amorphiksen klassikkolevystä.

- Minusta folk metal on jatkumoa sellaiselle folk rockille, jota esimerkiksi Jethro Tull ja Led Zeppelin ovat aikoinaan tehneet. Suomessa tämä lähti varmaankin siitä, kun Amorphis julkaisi Tales From The Thousand Lakes -levynsä, jossa yhdisteltiin synkkää metallia ja kansanmusiikkimelodioita, ja tämä kaikki maustettiin Kalevala-tarinoilla ja suomalaisilla kansalaisromanttisilla maisemilla. Mausteet toivat musiikkiin vanhakantaisuutta, ikiaikaisuutta ja myyttisyyttä, mitkä ovat iso osa folk metallia. Folk metal on muutakin kuin musiikkia: Siihen kuuluvat vahvasti tarinat, romantiikka ja visuaalisuus.

(kuva: Like)

- Amorphista ei kuitenkaan luokitella folk metal -yhtyeeksi eivätkä kirjankaan pääbändit tietenkään itse päätä sitä, mihin kuulijat ja media yhdistävät heidät. Folk metallin alla on paljon erilaisia alagenrejä. Esimerkiksi kirjan bändeistä Korpiklaani liputtaa folk metallia, mutta Moonsorrow kutsuu itseään taas pakanametalliksi. Ja Finntroll on omasta mielestään etnometallia.

Muutama asia tuli kirjailijalle tekoprosessin aikana yllätyksenä: Esimerkiksi se, että muusikoilla on valtava historian osaaminen.

- Yllätyin siitä, miten älytön tietotaito joillakin näistä muusikoista on mytologian ja historian tuntemuksessa. He todellakin tietävät siitä, mistä kirjoittavat, Laakso kertoo ja jatkaa:

- Toinen juttu oli se, että kun Moonsorrow teki Kivenkantaja-levynsä, niin bändi laittoi hetkeksi jopa pillit pussiin. He ajattelivat, että enää ei voi tehdä mitään, mikä ylittäisi kyseisen teoksen. Lopulta yhtye kuitenkin tajusi, että nyt he voivat räjäyttää itsensä pois nurkasta ja tehdä jotain täysin muuta. Minullakin on musiikintekijänä samankaltainen tilanne, että pitäisi kehittää itsensä uudelleen, sillä Kuolemanlaakso-yhtyeeni toinen levy oli melko hyvä ja siitä on hankala laittaa paremmaksi samoissa kehyksissä.

Folk metal on suuressa suosiossa varsinkin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Laakso uskoo, että monet fanit kokevat genren ilmiönä, joka on lähtöisin Pohjoismaista ja varsinkin Suomesta.

- Näkisin sen niin, että folk metal koetaan varsinkin pohjoismaisena ilmiönä, jossa Suomi on kärjessä. Suomesta tulee varmaankin maailman suosituimmat folk metal -bändit ja koko juttu on oikeastaan lähtenyt täältä.

Folk Metal Big 5 – suomalaiset folk metal -jättiläiset on nyt julkaistu. Markus Laakso on pitkän linjan musiikkitoimittaja, joka on kirjoittanut myös Amorphis-yhtyeen elämäkertakirjan. 

Voice.fi, Radio SuomiRock ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mathias Nygård: "Folk metal -genressä tuntuu pääsevän aika helpolla"

Lue myös: Battle Beastin solisti rock-piirien miesvaltaisuudesta: "Naisen pitää olla kuin yksi pojista"

Kilpailut

Uusimmat