Kuva: AOP

Emily Ratajkowski kritisoi suosittuja #BlackoutTuesday-päivityksiä: "Tämä on jopa vaarallista"

03.06.2020 11:45 - Iiro Myllymäki

Mallitähden mielestä mustan ruudun päivittäminen Instagramiin ei ole läheskään tarpeeksi.

Eilen tiistaina Instagram täyttyi mustista ruuduista, kun #BlackoutTuesday-kampanja levisi somessa. Musiikkialan aloitteesta lähteneellä kampanjalla haluttiin kiinnittää huomiota meneillään olevaan rasisminvastaiseen työhön ja liikehdintään, joka on voimistunut George Floydin kuoleman jälkeen. Tummaihoinen George Floyd kuoli valkoihoisen poliisin väkivaltaisessa käsittelyssä, mikä on nostanut jälleen esiin Yhdysvalloissa tapahtuvan tummaihoisiin kohdistuvan poliisiväkivallan.

Monet julkkikset niin meillä kuin maailmallakin osallistuivat somekampanjaan jakamalla mustan ruudun Instagramissa. Kampanjalla on ollut kuitenkin myös kritisoijansa. Brittiläinen Metro-julkaisu kirjoittaa, että esimerkiksi malli Emily Ratajkowski, 28, ja räppäri Lil Nas X, 21, ovat kritisoineet kampanjaa sosiaalisessa mediassa.

Ratajkowski harmittelee muun muassa sitä, että Black Lives Matter -liikkeen hashtag johti lähes ainoastaan mustiin ruutuihin Instagramissa sen sijaan, että kyseisellä aihetunnisteella jaettaisiin relevantimpaa tietoa liikkeestä. Nainen jakoi videon, jossa hän selaa aihetunnisteen julkaisuja.

Tätäkö te kutsutte liikkeen ja mustien äänien vahvistamiseksi?” Ratajkowski kirjoittaa videolla jonka näet alta tai tästä linkistä.

Monet toimijat tosin Blackout Tuesdayn aikana tähdensivät, että #blacklivesmatter-aihetunnistetta ei tulisi käyttää mustien ruutujen yhteydessä, jotta kyseinen aihetunniste varattaisiin tärkeälle informaatiolle.

Emily Ratajkowski jatkoi kritiikkiään muissa päivityksissään.

”On niin helppoa päivittää mustan ruudun kuva. Olen törmännyt ihmisiin, jotka eivät ole postanneet mitään vuosiin ja jotka nyt postaavat mustan ruudun. Hiljaisuutenne oli vaivaannuttavaa, ja nyt voitte tuntea olonne hyväksi tekemällä pienimmän mahdollisen teon. Tämä on pahinta mahdollista hyvesignalointia. Tämä on jopa vaarallista. Perinteinen media ei hiljene tänään, ”make America great again” -tyypit eivät hiljene tänään. Ei ole avuksi, että tukahdutatte ainoan luotettavan uutisvälineen ja kommunikaatioväylän”, Ratajkowski kirjoittaa.

Lil Nas X (kuva: AOP)

Myös Old Town Road -hitistään tunnettu räppäri Lil Nas X on samoilla linjoilla. Blackout Tuesdayn ideaan kuului se, että kukaan ei päivittäisi mitään muuta kyseisen päivän aikana mustan ruudun lisäksi.

”Tiedän, mitä tällä tarkoitatte, mutta se, että kiellätte ihmisiä päivittämästä on huonoin idea ikinä. Mielestäni nyt pitäisi puskea sanomaa esiin kovemmin kuin koskaan. Tämä liike ei ole koskaan ollut yhtä voimakas. Meidän ei tarvitse hidastaa tätä olemalla postaamatta. Meidän täytyy jakaa informaatiota ja olla kovaäänisempiä kuin koskaan”, Lil Nas X kirjoittaa.

Maailmantähdistä somekampanjaan osallistuivat esimerkiksi Taylor Swift, Rihanna, Drake, Kylie Jenner ja Katy Perry. Suomessa mustan ruudun päivittivät muun muassa Anna Puu, Roope Salminen, Evelina, Erika Vikman, Sami Hedberg ja Mikko Leppilampi.

Lue myös: Emma Watson jakoi mustia ruutuja Instagramissa - joutui hurjan kritiikin kohteeksi

Lue myös: Instagram täyttyi mustista ruuduista, kunnes suosittu koiratili teki julkaisunsa - raivo ryöpsähti

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat