Kuva: AOP

Tyttökullat-sarjasta poistettiin jakso tumman kasvonaamion takia - somessa heräsi erikoinen epäilys

30.06.2020 09:45 - Iiro Myllymäki

Monet tummaihoisetkin kommentoijat ovat huomauttaneet, että kasvoille laitettavaa mutanaamiota ei voi pitää blackface-meikkinä.

Striimauspalvelu Hulu on poistanut yhden Tyttökullat-sarjan jakson valikoimistaan. Monet tiedotusvälineet kirjoittavat, että syynä ovat huolet blackfacen käytöstä. Blackfacella tarkoitetaan sitä, kun ei-musta ihminen tekeytyy mustaksi ihonväriä tummentavalla meikillä. Blackfacen takia esimerkiksi 30 Rock -sarjasta on nyt poistettu jaksoja.

Kyseinen Tyttökullat-jakso on vuodelta 1988. Kyseisessä jaksossa Dorothyn poika Michael on aikeissa mennä naimisiin itseään paljon vanhemman mustan naisen Lorrainen kanssa. Jaksossa nähdään, kun Lorrainen perhe tapaa Rosen (Betty White) ja Blanchen (Rue McClanahan) ensimmäistä kertaa ja kyseisillä tyttökullilla on naamallaan kasvonaamiot.

- Tämä on mutaa kasvoillamme. Emme ole oikeasti mustia, toteaa Rose tässä vaiheessa.

Näet kuvakaappauksen kyseisestä kohdasta alla olevasta twiitistä. Jos twiitti ei näy, näet sen myös täältä.

Hulun päätös poistaa jakso on herättänyt hämmennystä. Monet ovat huomauttaneet sosiaalisessa mediassa, että mutanaamiota ei voi pitää rasistisena blackface-meikkinä. Näin ovat kirjoittaneet myös monet mustat kommentoijat.

”Olen musta ja voin sanoa, että tuo ei ole blackface” kommentoi eräs.

”Mustat eivät koskaan pyytäneet tätä”, sanoo toinen.

Epäilys heräsi

Useampi kommentoija on epäillyt, että Hulu pyrkii toiminnallaan itse asiassa kasvattamaan jännitteitä Black Lives Matter -liikettä tukevien ihmisten ja toisenlaisen yleisön välillä. Näiden kommentoijien mielestä Hulu vie tietoisesti blackface-reagoinnin äärimmäisyyksiin.

”He todellakin vievät tämän äärimmäisyyksiin, jotta suuri yleisö kyllästyy ja alkaa valittaa, kun yhtiöt tekevät tällaista. Tällä tavoin yhtiöiden ei tarvitse enää välittää rotukysymyksistä, jotta he ovat tämän suuren yleisön puolella”, kommentoi eräs.

”He tekevät tämän vain, jotta ihmiset voisivat kritisoida Black Lives Matter -liikettä”, kirjoittaa toinen.

Rasisminvastainen Black Lives Matter -liike on saanut suurta huomiota sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa valkoihoinen poliisi tappoi mustan George Floydin pidätyksen yhteydessä. Tapahtuma johti valtaviin mielenosoituksiin, ja myös viihdealalla on ryhdytty muutoksiin rasismista kumpuavien rakenteiden kitkemiseksi. Kirjoitimme aiemmin, että esimerkiksi animaatiosarja Simpsonit on tehnyt linjapäätöksen, jonka mukaan se ei anna rodullistettuja roolihahmoja valkoihoisille ääninäyttelijöille.

Lue myös: Näyttelijä Kristen Bell ei enää anna ääntään tummaihoiselle animaatiohahmolle: "Nyt on aika"

Lue myös: Rasismikeskustelu, joka jokaisen tulisi kuulla - Caroline järkyttyi korjausmiehen kertomuksesta

Lähteet: USA Today, Pop Crave

Kilpailut

Uusimmat