Kuva: AOP

Pahoinvointia ja oksentelua - Apollo 13:n näyttelijät joutuivat rajuun höykytykseen kuvauksissa

30.06.2020 19:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Apollo 13 julkaistiin tasan 25 vuotta sitten. Myös itse kuulennosta on kulunut tänä vuonna 50 vuotta. Elokuva on tunnettu todenmukaisuudestaan, ja näyttelijät joutuivatkin toden teolla ponnistelemaan realistisuuden eteen.

Kuulento Apollo 13 tehtiin 50 vuotta sitten. 25 vuotta lennon jälkeen julkaistiin elokuva, joka kertoo epäonnistuneesta kuulennosta. Toisin kuin esikuvansa, elokuva oli menestys. Sen näyttelijät joutuivat kuitenkin epämukavuusalueelle todenmukaisuutta tavoitellessaan. 

Tom Hanksin, Kevin Baconin ja Bill Paxtonin tähdittämä elokuva tuli tunnetuksi realistisesta ja tositapahtumille uskollisesta kuvauksestaan, mutta silti elokuvantekijät ottivat muutamia taiteellisia vapauksia draaman lisäämiseksi.

Erityisesti Hanks oli tarkka yksityiskohtien todenmukaisuudesta. Tuotantotiimi alkoikin kutsua miestä "kaappiastronautiksi" kuvausten aikana.

Elokuvan kuuluisin sitaatti, "Houston, meillä on ongelma", ei kuitenkaan todellisuudessa mennyt niin kuin se elokuvassa kuultiin. 

Jack Swigert, jota Kevin Bacon näytteli elokuvassa, kertoi lennonjohdolle oikealla Apollo 13 -lennolla "Houston, meillä on ollut ongelma". Elokuvassa lauseen muunnellun repliikin lausui Hanksin esittämä Jim Lowell.

Tom Hanks esittää astronautti Jim Lowellia. (kuva: AOP)

Elokuvaa kuvattiin "oksennuskomeetan" kyydissä

Suuri osa elokuvan kohtauksista sijoittuu painottomaan tilaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kohtaukset olisi kuvattu vaijereiden varassa, mikä olisi tarkoittanut, että näyttelijät olisivat roikkuneet kuin marionettinuket kuukausia kestäneiden kuvausten ajan.

Ohjaaja Ron Howardin ystävä, Steven Spielberg kuitenkin ehdotti, että elokuva kuvattaisiin NASA:n KC-135-lentokoneessa, jota käytetään astronauttien koulutuksessa. Painottomuus luotiin siten, että lentokone nousee ensin ylös jyrkässä 45 asteen kulmassa, jonka jälkeen se suuntaa kovaan syöksyyn maata kohti.

Koneen avulla saavutettu painottomuus kestää kuitenkin vain 25 sekuntia kerrallaan, joten näytteljät kokivat noin 600 syöksyä kuvausten aikana. Se on enemmän kuin monet astronautit kokevat koko koulutuksensa aikana.

Syöksyt eivät olleet mitenkään mukavia kokemuksia. Koneen lempinimi oli "Vomit Comet", joka suomennettuna tarkoitttaa "oksennuskomeettaa". Näyttelijät joutuivat pinnistelemään, jotta eivät oksentaisi kohtauksia kuvatessa.

Kevin Bacon kertoi tuijottaneensa Hanksin niskaa herkeämättä äärimmäisen pahoinvoinnin aikana. Vaikka näyttelijät kykenivätkin pitämään kaiken sisällään, kerran yksi kuvaajista oksensi suoraan Bill Paxtonin päälle.

Kevin Bacon (vas), Tom Hanks ja Bill Paxton elokuvassa Apollo 13. (kuva: AOP)

Kuten arvata saattaa, elokuvan tuotanto ei ollut halpaa. Elokuvan budjetti oli 52 miljoonaa dollaria, mutta jo avajaisviikonloppu osoitti, että investointi kannatti. Apollo 13 julkaistiin kesällä 1995. Se kilpaili katselijoista Braveheart - Taipumattoman, Batman Foreverin ja Die Hard - Koston enkelin kanssa.

Ensimmäisen kolmen päivän aikana se tuotti noin 25 miljoonaa dollaria, ja kokonaistuotto kasvoi yli 355 miljoonaan dollariin.

Apollo 13 voitti kaksi Oscar-palkintoa, parhaasta äänisuunnittelusta ja parhaasta editoinnista. Lisäksi se oli ehdolla seitsemässä muussa kategoriassa. Se valittiin yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta elokuvasta vuoden 2004 The New York Timesin listauksessa.

Katso elokuvan traileri alta tai täältä:

Lue myös: Tappajahain tuotanto oli täyttä tuskaa - näyttelijä oli niin kännissä, että kuvaukset siirtyivät

Lue myös: Batman Begins julkaistiin 15 vuotta sitten - elokuva muutti myös James Bondin kohtalon

Lue myös: Tom Hanksin vaimo avautuu hurjista koronaoireistaan: "En voinut kävellä"

Lähteet: Mental Floss, IMDB, Medium

Uusimmat