Kuva: ECR Music Group

New Yorkissa asuvan Janitan uusi kappale vastustaa kiusaajia - onko Donald Trump yksi heistä?

02.11.2020 16:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

90-luvulla teinitähteyteen noussut Janita on asunut New Yorkissa lähes 25 vuoden ajan. Laulajan uusi single on tehty niitä vastaan, jotka ovat "tyrannisoineet" häntä. Samalla siihen voivat samaistua kaikki, jotka ovat kokeneet kiusaamista.

Vasta 13-vuotiaana uransa aloittanut Janita, 41, on tehnyt uraa New Yorkista käsin lähes 25 vuoden ajan. Maailma on muuttunut vuosien varrella, mutta kulunut vuosi on ollut monilla tavoilla erikoislaatuinen. 

Siitä huolimatta hän kertoo, että viime ajat ovat itse asiassa olleet hänelle hyviä. Vaikka uuden levyn julkaisua on siirretty ensi keväälle.

- Tuntuu siltä, että tämä on tähtihetki elämässäni ja urallani, Janita kertoo Voice.fi:lle.

Kappaleet toimivat, ja pitkin vuotta tiputellut sinkut on otettu hyvin vastaan. Jopa niinkin hyvin, että hän kokee välillä huonoa omaatuntoa. Muun muassa yhdysvaltalainen musiikkilehti Billboard ja brittisanomalehti The Telegraph ovat ylistäneet lokakuussa julkaistua uutta kappaletta.

- Tuntuu ristiriitaiselta, että on onnellinen siitä huolimatta, että maailmassa niin paljon asioita, jotka eivät ole OK tällä hetkellä.

Vaikka Janitan uuden levyn julkaisu siirtyi ensi keväälle, laulaja tuntee elävänsä tähtihetkeään. (kuva: ECR Music Group)

Kappale sai innoituksensa Kill Billistä

Not What You’re Used To on saanut innoituksensa Quentin Tarantinon Kill Bill -elokuvista, jossa Uma Thurmanin esittämä ”Morsian” lähtee kostoretkelle hänen elämänsä tuhonnutta ex-rakastajaa, palkkatappaja Billiä ja entisiä liittolaisiaan vastaan.

- Nainen sotajalalla saattaa olla hankala konsepti joillekin ihmisille, mutta minä samaistun siihen vahvasti.

Kappale on tehty kaikille, jotka tietävät millaista on olla kiusaajan uhri. Tällä hetkellä maailma tuntuu olevan täynnä kiusaajia. Sellaisiksi voidaan laskea myös sekä koronavirus että Donald Trump.

- Ainoa mihin kiusaajat reagoivat on se, että niitä vastustaa ja pitää oman puolensa. Jossain kohtaa kyllästyin siihen, että muut ihmiset tyrannisoivat elämääni. Siinä vaiheessa, kun nousin vastustamaan heitä, huomasin, että eivät ne olekaan niin vahvoja, vaan loppujen lopuksi aika avuttomia tunareita.

Ura alkoi teinitähteydestä

Janitan ura alkoi jo nuorena. Hänen ensimmäinen levynsä ilmestyi, kun artisti oli vasta 13-vuotias. Kappale Jos jäät ja sitä seuranneet hitit nostivat hänet nopeasti yhdeksi 90-luvun suurimmista teinitähdistä. 15-vuotiaana Janita sai kaksi Emma-palkintoa, siihen asti nuorimpana laulajana koskaan. 

Janita muutti Yhdysvaltoihin 17-vuotiaana. Kaksoiskansalaisuuden hän sai vuonna 2013.

- En näe ristiriitaa siinä, ettenkö voisi olla suomalainen ja yhdysvaltalainen samaan aikaan. Molemmissa on omat puolensa.

Kun verrataan Yhdysvaltoja ja Suomea, hän muistuttaa, että Amerikka on valtava maa. Omasta puolestaan hän haluaa puhua vain kodistaan, New Yorkista. Asiat ovat usein toisin esimerkiksi Keskilännessä.

Päällimmäiset asiat, joita laulaja kaipaa ovat arkipäiväisiä, kuten paremman makuiset jäätelöt ja karkit, sekä laadukkaampi vessapaperi. Myös ihmisten maanläheisyys on Suomessa ihailtavaa.

- New York puolestaan pitää terävänä. Taiteilijana on vaikea löytää maailmasta yhtä mielenkiintoista paikkaa.

Janita on asunut New Yorkissa jo lähes 25 vuoden ajan. (kuva: ECR Music Group)

Äänestäminen on tapa vastustaa kiusaajaa

Siinä missä Ranskassa ja Saksassa koronarajoituksia on kiristetty tuntuvasti, New Yorkissa paikat ovat pääasiassa auki. Janitan mukaan ihmiset kuitenkin kunnioittavat turvavälejä ja pitävät huolta turvallisuudesta.

- Käsitykseni mukaan New York on aika lailla edelläkävijä Yhdysvalloissa. Kävin itse äänestämässä ennakkoon, ja siellä kyllä pidettiin turvaväleistä huolta.

Puheesta ei jää epäselväksi, että Janita ei ole Trumpin kannattaja. Hän vihjaa, että tuoreen kappaleen kiusaajateema sopii myös kuluneeseen neljään vuoteen.

- Äänestäminen on minulle yksi tapa vastustaa kiusaajaa.

Mutta entä jos Trump voittaa?

- Tässä täytyy ottaa ihan päivä kerrallaan. Vaikka olisihan se aika katastrofaalinen tilanne, jonka korjaantumiseen menisi pitkän aikaa.

Lue myös: Apulanta on luonut nahkansa, kertoo Toni Wirtanen - "Olisin halunnut tehdä tätä jo milleniumina"

Lue myös: Aikuistuva Isac Elliot on kokenut julkisuuden nurjan puolen - ystävä myi puhelinnumeron faneille

Lue myös: Ei vieläkään räppäri - Cledos paljastaa, miksi debyyttialbumi julkaistaan vasta nyt

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat