Kuva: Senja Rapila

Rap-artisti Uniikin kauhunhetket Espanjassa - asunto uhkasi hukkua tulimereen

04.12.2020 08:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Rap-artisti Uniikki julkaisee tänään sekä kirjan että uuden kappaleen. Kun räppäri oli Espanjassa työstämässä kirjaansa, eräs ilta sai dramaattisen käänteen.

Rapartisti Uniikki, eli Dan Tolppanen, 39, julkaisee tänään kirjan Uniikki elämä (Otava). Kyseessä on narrative wellness -tyyppinen teos, jossa räppäri kertaa elämänsä käännekohtia ja pohtii niiden avulla sekä oppimaansa että nykymaailmassa vallitsevia ilmiöitä.

Kirja on työstetty yhdessä kirjailija Miikka Anttosen kanssa.

- Vietimme viisi päivää Espanjassa kirjoittamassa, jotta pystyisimme todella keskittymään. Työstimme kirjaa intensiivisesti, yötä myöden, Uniikki kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Kirjoitusprosessin loppusuoralla Anttonen ja Uniikki olivat viettämässä iltaa vuokraamassaan kattohuoneistossa. Vuorokausi oli vaihtumassa. Joku alkoi rämpyttää ovikelloa. Samalla Uniikki tuli katsoneeksi alas parvekkeelta.

”Viisi kerrosta alempana velloi kokonainen meri hälytysajoneuvoja – toistakymmentä paloautoa, kourallinen ambulansseja sekä muutama poliisiauto, jotka olivat eristäneet lähimmät korttelit. Hälytysajoneuvojen seassa seisoskeli kymmeniä asunnoistaan turvaan juosseita ihmisiä aamutakeissaan”, mies kuvailee tapahtumia kirjassa.

Naapuritalo oli ilmiliekeissä. Ei ollut tietoa, säästyisikö heidän vuokraamansa asunto täystuholta.

Miehet ryntäsivät rappukäytävään ja kadulle. He ottivat mukaansa vain välttämättömimmät tavarat. Mukaan tarttui puhelin ja tietokone, johon kirjan käsikirjoitus oli taltioitu.

Samalla kun tuhkaa satoi taivaalta, he suuntasivat läheiseen kuppilaan odottamaan ja jatkoivat työtään.

Lopulta palomiehet saivat palon hallintaan. Kuin ihmeen kaupalla myös Uniikin ja Anttosen vuokraama asunto säästyi tuholta. 

- Tuon illan tapahtumat kuvaavat aika hyvin tätä kirjoitusprosessia ja koko kirjaa. Vaikka tilanne oli dramaattinen ja uhkaava, se kuvaa hyvin tarinoita, jotka kirjassakin kerron. Kaikesta selviää, Uniikki kertoo.

Uniikin ilta Espanjassa sai dramaattisen käänteen. (kuva: Senja Rapila)

Ohjeita elämästä

Kirja on jaettu omaelämäkerrallisiin tarinoihin, jotka käsittelevät hänen elämänsä käännekohtia ja niiden laukaisemia ongelmia sekä sitä, kuinka ne ratkesivat.

Hän kirjoittaa muun muassa suhtautumisesta pituuteensa, paniikkihäiriöstään, masennuksesta, kihlautumisestaan ja erosta fitness-tähti Eevi Teittisen kanssa sekä siitä, kuinka hänen ja vasta uransa aloittaneen Mikael Gabrielin elämä oli päättyä Ford Mondeon rattiin lumisella tiellä Lapissa. 

Samalla kirja tarjoaa kurkistuksen musiikkiteollisuuden kulisseihin ja ammattimuusikon työn haasteisiin sekä hektiseen arkeen.

Jokaista elämäkerrallista kohtaa seuraa tietokirjamaista pohdintaa ja jopa suoria elämänohjeita. Lopussa on vielä vuoropuhelu onnellisuudesta filosofi Frank Martelan kanssa.

- En tiedä, onko musta tullut vanhemmiten vähän tällainen julistaja, Uniikki vitsailee. 

Kirjan sanoma on vähän samanlainen kuin miehen musiikillakin. Mitä omakohtaisimmista ja vaikeammista aiheista hän on räpännyt sitä enemmän hän on saanut vastakaikua faneilta.

- Olen saanut valtavan paljon positiivista palautetta kirjan jo lukeneilta, vähän vanhemmilta ihmisiltä, jotka eivät välttämättä välitä hip hop -musiikista. Toivon, että kirja saavuttaa myös ihmisiä, jotka eivät ehkä ole kuulleet yhtäkään biisiäni, hän sanoo.

Uniikki julkaisee kirjan kanssa yhtäaikaa uuden kappaleen. (kuva: Senja Rapila)

Uusi kappale liippaa kirjan aiheita

Miehen työtahdista kertoo se, että kirjaprojektin lisäksi hän on kesän aikana tehnyt uutta musiikkia. 

Kirjan kanssa samaan aikaan ilmestyy uusi kappale, Ehjää. Mukana kappaleella on muutamia vuosia sitten Salaisuudet -hitillä lapsitähdeksi noussut ja sittemmin tubettajana tunnettu Tuuli, 21.

- Kaikista syntyneistä biiseistä tämä liippaa ehkä eniten kirjan aiheita, Uniikki kertoo. 

Lue myös: Suomalaismuusikot tekivät kappaleen koronakriisistä - kuuntele Neljän seinän sisäl

Lue myös: Aikuistuva Isac Elliot on kokenut julkisuuden nurjan puolen - ystävä myi puhelinnumeron faneille

Kilpailut

Uusimmat