Kuva: AOP

Pekka Poudan sukupuolitwiitti nostatti vilkkaan keskustelun - ihmettelee pronominien ilmoittamista

08.02.2021 12:15 - Iiro Myllymäki

Meteorologin twiittiin on tullut satoja kommentteja.

Suosikkimeteorologi Pekka Pouta on ihmetellyt Twitter-tilillään monissa sosiaalisen median profiileissa nykyään nähtävää tapaa ilmaista oma sukupuoli-identiteetti. Monet ilmaisevat oman sukupuolensa profiilissaan viittaamalla esimerkiksi persoonapronomineihin he/him, she/her tai they/them.

”Miksi profiileihin on ilmestynyt näitä she/her ja he/him juttui? Eikö meidän pitänyt alkaa identifioitua ihmisiksi ja yksilöiksi? Ja sit vielä englanniksi? Jos on ihan pakko kertoa omasta sukupuolisuudestaan profiilissa, niin eikö voisi sanoa suomeksi ”tykkään pillusta”?” Pekka Pouta kirjoitti.

Jos upotus ei näy, klikkaa tästä.

Maanantaiaamuna julkaistu twiitti on herättänyt paljon keskustelua. Keskipäivään mennessä kommentteja on kertynyt yli 300. Monet ovat selventäneet kommenteissa, että pronominien ilmaisulla ei ole mitään tekemistä ihmisen seksuaalisen suuntautumisen kanssa, vaan kyse on sukupuolikokemuksesta. Kommenteissa kerrotaan, että pronominien ilmaisua pyritään normalisoimaan, sillä esimerkiksi trans- ja muunsukupuolisille on merkittävää tulla kohdatuksi sen sukupuolen edustajana, mihin he itse identifioituvat. Sukupuolen ilmaisu someprofiileissa on laajentunut käsittämään myös cissukupuolisia ihmisiä, eli heitä, joiden sukupuoli-identiteetti vastaa syntymässä määritettyä sukupuolta. Tämän voi nähdä tuen osoituksena sukupuolivähemmistöille.

Pekka Pouta on myöhemmässä twiitissään kiittänyt kommentoijia hänen sivistämisestään. Hän kuitenkin kirjoittaa, että hänen mielestään kyse on ”hankalasta vieraskielisestä tavasta ilmoittaa hyväksyvänsä kaikki sukupuoli-identiteetit”. Pouta kysyy twiitissään, eikö esimerkiksi sateenkaarilipun käyttö profiilissa ajaisi saman asian. Tämän twiitin näet alta tai tästä linkistä.

Pekka Pouta ilmaisee myös, ettei hänen sukupuolensa ole hänelle merkittävä osa omaa identiteettiä. Tähän hänelle on vastattu, että joillekin sukupuoli on tärkeä identiteetin osa, ja tällöin on vältettävä ihmisen väärinsukupuolittamista.

Lue myös: Elon Musk pilkkaa ihmisiä, jotka ilmoittavat somessa pronomininsa - "Esteettinen painajainen"

Lue myös: Netflix-sarjan tähti ilmoitti transsukupuolisuudestaan - miten käy cissukupuolisen roolihahmon?

Kilpailut

Uusimmat