Kuva: AOP

Netflix-sarjan tähti ilmoitti transsukupuolisuudestaan - miten käy cissukupuolisen roolihahmon?

03.12.2020 13:45 - Iiro Myllymäki

Elliot Page on näytellyt The Umbrella Academy -sarjassa cissukupuolista naista.

Uutisoimme aiemmin, että näyttelijä Ellen Page ilmoitti olevansa transsukupuolinen ja käyttävänsä tästä eteenpäin nimeä Elliot Page, 33. Hän kertoi tiedotteessa pronomineikseen he/they, millä usein viitataan ei-binääriseen sukupuolikokemukseen. Ei-binäärisen henkilön sukupuoli-identiteetti ei sovi kaksinapaiseen nainen-mies-jaotteluun.

Page on näytellyt Netflix-sarjassa The Umbrella Academy, ja hänen roolihahmonsa on cissukupuolinen nainen. Cissukupuolisuudella tarkoitetaan, että henkilön sukupuolikokemus vastaa hänelle syntymässä määriteltyä sukupuolta. Sarjan fanit ovat Pagen ilmoituksen myötä miettineet, mitä kyseiselle roolihahmolle käy ja jatkaako Page vielä hänen näyttelemistään. Varietyn tietojen mukaan Elliot Page jatkaa roolissa eikä roolihahmon sukupuoleen olla aikeissa tehdä muutoksia.

Elliot Page (kuva: AOP)

The Umbrella Academy on alkanut vuonna 2019. Scifi-sarja kertoo supervoimia omaavista sisaruksista, jotka isän kuolema saattaa takaisin yhteen. Sarjaa on esitetty tähän mennessä kaksi kautta. Page esittää sarjassa Vanya Hargreevesiä.

Elliot Page on saanut paljon tukea transsukupuolisuudestaan ilmoittamisen jälkeen. Jotkut ovat kuitenkin sosiaalisessa mediassa ilmaisseet, että The Umbrella Academyn rooli tulisi antaa cissukupuoliselle naisnäyttelijälle. Keskusteluun on ottanut osaa GLAAD-järjestö, joka tarkastelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustusta mediassa. Järjestössä transsukupuolisuuteen erikoistunut Nick Adams kertoo Varietyn haastattelussa, että roolia ei ole tarvetta antaa toiselle näyttelijälle.

- Transnäyttelijät voivat esittää, ja esittävätkin, sekä trans- että cissukupuolisia hahmoja. Olen varma, että Elliot jatkaa The Umbrella Academyn roolin esittämistä hienosti ja esittää tulevaisuudessakin monenlaisia rooleja hyvin, Adams sanoo.

Saako transnäyttelijä esittää cissukupuolista hahmoa?

Välillä julkisuudessa nousee esiin keskustelu siitä, saako cissukupuolinen näyttelijä esittää transsukupuolista roolihahmoa tv:ssä, elokuvissa tai teatterissa. Tällaista keskustelua käytiin viime kesänä, kun Halle Berryn oli tarkoitus näytellä transmiestä elokuvassa. Nainen lopulta vetäytyi roolista sen jälkeen, kun roolitusta oli laajalti kritisoitu.

Suomessa aiheen ympärillä käytiin kiivasta keskustelua syyskuussa liittyen Kansallisteatterin Kaikki äidistäni -esitykseen. Esityksen kohdalla oli sekaannusta siitä, nähdäänkö näyttämöllä miehen esittämä transsukupuolinen hahmo vai onko hahmo transvestiitti. Ensi-iltaa meinattiin jo siirtää somekohun noustua, ja tiedotettiin, että rooliin kiinnitetty Janne Reinikainen irtisanotaan. Lopulta kävi kuitenkin ilmi, että esityksen käsikirjoituksessa roolihahmo on transvestiitti, eli tässä tapauksessa mies, jolla on halu pukeutua naisen vaatteisiin ja ilmaista muuta sukupuolta kuin mihin hänet on syntymässä määritetty.

Harvemmin on kuitenkaan keskusteltu siitä, onko transsukupuolisten hyväksyttävää näytellä cissukupuolista hahmoa. Teatteriesiintyjiä edustava Equity-järjestö on julkistanut aiheesta kannanoton, jolla se kehottaa roolittajia antamaan transnäyttelijöille muitakin kuin transhahmojen rooleja. Järjestö perustelee tätä sillä, että alalle saataisiin enemmän monimuotoisuutta, vaikka näyttelijän transsukupuolisuus sinänsä jäisi näkymättömäksi roolisuorituksessa.

”Tämä ’näkymätön’ monimuotoisuus on aivan yhtä tärkeää kuin fyysisesti havaittavissa oleva monimuotoisuus”, järjestön kannanotossa kirjoitettiin.

Equity perusteli tätä myös sillä, että transnäyttelijöiden on hankala luoda uraa esittämällä pelkkiä transhahmoja, joita on tarjolla huomattavan vähän verrattuna cisroolihahmoihin.

Lue myös: Ellan, 6, sukupuolen paljastamista juhlittiin toistamiseen - kertoi nelivuotiaana olevansakin tyttö

Lue myös: "Onko ok olla kertomatta, että on trans?" - suomalaistubettajan mielipide sai fanien hyväksynnän

Lähteet: Variety, The Guardian

Kilpailut

Uusimmat