Kuva: Emmi Moilanen

Niko Saarinen ei halua enää provosoida tietoisesti: 'Nykyään on ihan okei, jos en herätä tunteita'

07.03.2021 18:45 - Emmi Moilanen

Niko Saarisen taito on muuntautumiskyky ja hänen brändinsä toimii nyt myös sukupolvelle, joka ei tiedä, mistä mies 12 vuotta sitten ponnahti julkisuuteen. Tänä vuonna Saarinen toivoo voivansa tehdä yhä enemmän töitä hyväntekeväisyyden parissa.

”Uskon, että ihmiset eivät enää näe vain reality-Nikoa. Se on ihan hyvä juttu, koska olen aina tiennyt, että minusta on paljon enempäänkin kuin siihen.”

Mediapersoona Niko Saarinen, 34, on suomalaisille tuttu kasvo niin televisio-ohjelmista kuin useista sosiaalisen median kanavistakin. Tällä hetkellä mies nähdään Selviytyjät Suomi -sarjassa, jossa tunnetut suomalaiset kamppailevat voittopotista pohjolan erämaassa.

Parin viime vuoden aikana Saarinen on noussut yhdeksi puhutuimmaksi ilmiöksi myös Suomen podcast-kentällä. Miehen luotsaamat Nikotellen ja Kulju X Saarinen -podcastit keikkuvat Spotifyssä Suomen kuunnelluimpien podcastien kärkisijoilla.

Saarinen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, ettei olisi muutama vuosi sitten osannut kuvitellakaan podcastien olevan pian näin merkittävä osa hänen työnkuvaansa. Mies toteaa, että ilmiöiksi nousseiden podcastien suosio yllättää hänet yhä.

- Silloin, kun minua pyydettiin tekemään Nikotellen-podcastia, en edes tiennyt mikä on podcast. Tuntuu, että senkin suosio vain nousee koko ajan. Koko ajan tulee ihmisiä, jotka kuuntelevat ne sata jaksoa viikossa tai kahdessa.

- He ovat ihan uskomattomia. Jotkut ovat kuunnelleet sen seitsemänkin kertaa läpi. En olisi uskonut kaksi vuotta sitten, että minulla on kaksi podcastia, jotka ovat näin suosittuja.

Saarinen vetää Kulju X Saarinen -podcastia yhdessä somevaikuttaja Rosanna Kuljun kanssa. Nikotellen-studiossa miehen juontoparina puolestaan kuullaan muun muassa Big Brotherista ja Temptation Islandista tuttu Jenna Mäkikyrö.  

Podcastien aallonharjalla oleva Saarinen kertoo, ettei ole pelännyt suosion hiipumista. Nikotellen-podcast juhli juuri 5. maaliskuuta pyöreitä, saavuttaessaan sadannen jaksonsa.

- Uskon, että ihmiset ovat siellä niin pitkään, kunnes tarina tulee päätökseensä. Olemme keskenämme miettineet, kuinka pitkälle haluamme sitä tehdä. Jossain kohtaa pitää osata lopettaa, jos se ei enää kanna. Olen ollut kauan somessa, yhtä nopeasti kuin jutut tulee, ne voivat myös kadota.

- Pitää olla verkkoja vesillä kaikkialla. En voi heittää koko elämääni kahden podcastin varaan.

Vuoden 2008 Big Brotherista julkisuuteen ponnahtanut Saarinen nautti suosiota sosiaalisessa mediassa jo ennen podcast-ilmiötä. Somekonkaria seuraa TikTokissa tällä hetkellä 140 000 ihmistä ja Instagramiin on kertynyt yli 85 tuhatta seuraajaa. Saarinen tekee myös YouTube-videoita ja videopalvelun puolella tilaajia on 63 000. Saarinen kertoo, että somekanavista Instagram on kuitenkin hänelle se tärkein – myös bisneksen kannalta.

Rehellisyys, aitous ja mielipiteet ovat sanoja, joilla Saarinen itse kuvailee omaa henkilöbrändiään.

- En pelkää näyttää tunteitani, enkä pelkää kiroilla. Tosi monihan tekee Instagramista siirappisen, pumpulimaisen ja mainosystävällisen, ja sinne voi ottaa minkä tahansa brändin mainostamaan. Minä olen henkilöpainotteinen, kukaan ei todennäköisesti seuraa minua siksi, että feedini näyttää hyvältä tai kuvani ovat sommiteltuja. Minua seurataan ihmisenä, koska näytän itseni ihmisenä enkä oikeastaan kumarra ketään kohtaan. Se on someni salaisuus.

- Olen tehnyt töitä televisiossa paljon, mutta siinä ovat editoijat ja käsikirjoittajat sinun ja yleisön välissä, jolloin tarina muuttuu matkalla. Someni on sellainen, ettei minun ja yleisöni välissä ole muuta kuin se rec-nappula, Saarinen jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

(kuva: Emmi Moilanen)

”En ole enää niin mielenkiintoinen kuin nuorena”

Vaikka aitous, rehellisyys ja mielipiteet ovat Saarisen henkilöbrändin kulmakiviä, hän kertoo olevansa nyt varoivaisempi sanomisissaan kuin vielä muutama vuosi sitten. 34-vuotias Saarinen ei omien sanojensa mukaan ”ole enää niin mielenkiintoinen kuin nuorena.” 

- Viisi vuotta taaksepäin oli mielestäni ihan ok antaa haastattelu, jossa tahallaan provosoin ihmisiä. Oli hauska herättää tunteita ja läpi julkisuuteni olen ollut sellainen, että joko minusta tykkää tai sitten inhoaa tosi vahvasti.

- Periaatteessa tykkäsin siitä roolista, että kaikilla oli mielipide minusta. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, minulle on ihan okei, etten herätä tunteita. Koitan vältellä sitä, että ottaisin kantaa päivän polttaviin uutisiin.

Kun omasta elämästään on tehnyt ammatin, haittapuolena on se, että omat, yksityiseltäkin tuntuvat asiat ovat julkisesti ruodittavana esimerkiksi keskustelupalstoilla. Saarinen kertoo saavansa paljon kritiikkiä valinnoistaan ja esimerkiksi osan ystävistään hän pitää tietoisesti pois sosiaalisen median kanavistaan.

Kahdentoista julkisuusvuotensa aikana Saarinen on kuitenkin kerryttänyt elämäänsä paljon hyvää.

- Kyllä vieläkin välillä mietin, että miten tämä kaikki on edes mahdollista. Nuorempi sukupolvihan ei enää edes tiedä, mistä olen tullut julkisuuteen. Enemmän tässä on hyvää, kai minä olisin maan alle jonnekin jo kaivautunut, jos tämä olisi ollut piinaavaa aikaa, Saarinen puhkeaa nauruun pohtiessaan omaa julkisuuttaan.

- Varmaan taitoni on se, että pystyn olemaan niin muuntautumiskykyinen. Niko Saarinen -brändi toimii 12 vuotta myöhemmin sille sukupolvelle, joka ei ole nähnyt sen Niko Saarisen syntyä.

Somesuosion ja ilmiöiksi kasvaneiden podcastien myötä reality-tähden leima on alkanut himmentyä myös muiden kuin nuoremman sukupolven silmissä.

- Kun olet onnistunut tekemään podcastit, jotka ovat Suomen kuunnelluimpien joukossa, silloin pitää olla jokin muukin talentti kuin se, että pystyt olemaan kameran edessä. Uskon, että ihmiset eivät näe vain reality-Nikoa, ja se on ihan hyvä juttu, koska olen tiennyt aina, että minusta on paljon enempäänkin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

(kuva: Emmi Moilanen)

Vaikka julkisuus on Saarisen kohdalla muuttanut viime vuosina hieman muotoaan, tietoista imagon puhdistusta hän ei kuitenkaan ole tehnyt.

- Se tulee automaattisesti, kun ihminen kasvaa. Viimeiset kaksi vuotta olen ollut todella ylpeä siitä mitä teen, ja olen tekemisistäni myös todella tarkka.

- Uskon, että kasvoin aikuiseksi myöhemmin kuin moni muu, koska minulla oli aikamoinen mediarummutus, kun tulin julkisuuteen. Ehkä jäi todella junnun tasolle, kun eletty nuoruus oli niin tapetilla koko ajan. Jotenkin halusi, että se jatkuisi loputtomasti mutta nyt ihan viimeisten vuosien aikana minusta on tullut aikuinen, Saarinen pohtii.

Kilpailut

Uusimmat