Kuva: Handout

Aleksanteri Hakaniemi hyppäsi sivuun artistiuraltaan ja tutustui itseensä: "Sisälläni oli tyhjää"

05.03.2021 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Hakaniemen paluusinkku kantaa nimeä Bonsaipuu.

Viime vuoden huhtikuussa laulaja-lauluntekijä Aleksanteri Hakaniemi, 26, oli tullut elämässään eräänlaiseen tienristeykseen. Takana oli kaksi levyä, liuta kulta- ja platinasinkkuja, medianäkyvyyttä, gaalaehdokkuuksia ja -esiintymisiä sekä satoja keikkoja ympäri Suomen.

Mies oli tahkonnut kahdeksan vuotta artistin elämää. Taukoja ja lomia ei pidetty. Kaikki tuo antoi paljon, mutta vei lopulta kaiken. Vuoden 2020 huhtikuussa pajatso oli täysin tyhjä. Tämän huomatessaan, Hakaniemi päätti hypätä sivuun artistiuraltaan ja tutustua itseensä. Aikarajaa itsensä etsimiselle hän ei antanut. 

- Kestäköön niin kauan kunnes tiedän kuka mä olen, ja mitä mä elämältäni haluan. Ja jos päädyn siihen, että artistin ura ei ole enää mua varten, niin sekin on vaan hyväksyttävä, Hakaniemi ajatteli tuolloin, tiedotteessa todetaan. 

Hakaniemi ilmoitti tauosta levy-yhtiölle ja keikkamyyjälle. Faneilleen hän kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa, josta hän poisti myös kaiken vanhan sisällön. Tämän lisäksi Hakaniemi vaihtoi älypuhelimensa puhelimeen, jolla ei päässyt edes nettiin. 

- Tauko tarkoittaa taukoa kokonaisvaltaisesti. Päätös tuntui heti oikealta ja valtava taakka putosi harteilta saman tien.

Hakaniemen mukaan moni saattoi ihmetellä päätöstä. Hänen elämänsä kun saattoi näyttää ulospäin erilaiselta, kuin mitä se todellisuudessa oli.

- Ulospäin elämäni näyttäytyi varmasti upealta, mutta totuus oli täysin päinvastainen. Olin vuosikausia kuin jossain unitilassa ja mikään ei tuntunut yhtään missään. Olin saavuttanut unelmani menestyksekkäästä artistiurasta, mutta sisälläni oli tyhjää. Ja mitä pahemmalta tuntui, sitä enemmän yritin tehdä itsestäni aina vaan kiinnostavampaa ja räiskyvämpää versiota. Etäännyin kavereista, perheestä ja parisuhteesta ja masennuin niin pahasti, että tarvitsin lääkehoitoa. Ainoa mikä merkitsi, oli menestys artistina. Se meni ihan kaiken edelle. Ja kun ekaa kertaa homma meni vihkoon ja joku sinkku ei menestynytkään niin hyvin kuin oletin, niin olin todella ahdistunut kuukausikaupalla. ’Nyt ne vittu tajus, että mä en osaa yhtään mitään’. Lopulta vastassa oli seinä. Siinä kohtaa totaalinen irtiotto kaikesta oli ainoa tapa selvitä, Aleksanteri kertoo.

Tauon aikana Hakaniemi pyöritteli mielessään etenkin yhtä kysymystä. Hän halusi tietää, kuka hän on ilman artistiutta.

- Ymmärsin, että en voi rakentaa identiteettiäni artistiminäni ja sen menestymisen varaan. Päätin kohdata kaikki kipeät asiat silmästä silmään ja laitoin prioriteettini uusiksi. Nyt tärkeintä oli oma hyvinvointi. En tiedä mitä olisi käynyt, ilman tätä prosessia. Olisin ehkä muutaman vuoden tässä pyörinyt ahdistuneena ennen kuin olisin palanut lopullisesti loppuun.

Hakaniemen mukaan hän on nyt tajunnut, että ennen hänellä oli pakottava tarve tehdä kaikkea koko ajan. Hän ymmärtää nyt, että syynä tähän uupumukseen ajavaan käytökseen oli hyväksynnän hakeminen.

- Se puolestaan johtui omasta epävarmuudesta, ja siitä, etten osannut kohdata itseäni. Oli kiire saada menestystä, jotta tietää tekevänsä oikein. Tästä ajatusmallista eroon pääseminen on antanut mulle paljon sisäistä rauhaa.

Kevään ja kesän aikana Aleksanteri vietti paljon aikaa yksikseen ja teki mitä huvitti. Pikkuhiljaa hän huomasi ilon ja rauhan palanneen elämään. 

- Olin hypännyt tarkoituksellisesti sivuun valokeilasta ja yhtäkkiä huomasin, että uudet biisini eivät ole enää minäkeskeisiä vaan olen niissä tarkkailijan asemassa. Kamera ei enää kuvaa mua, ja se näkyy myös uusissa biiseissä. Se tuntuu todella hyvältä ja luontevalta.

Nyt kappaleita on syntynyt jo levyllisen verran. Paluusingle Bonsaipuu julkaistiin tänään.

Kaikki Hakaniemen uudet kappaleet käsittelevät samaa teemaa eri näkökulmista tarkasteltuna: Ne kertovat ihmisistä, jotka eivät eri syistä johtuen ole saaneet elää sellaista elämää, kuin olisivat halunneet. Tai jotka eivät ole jonkun ulkopuolisen voiman vuoksi päässeet kukoistamaan ja käyttämään elämässään kaikkea potentiaaliaan.

- Musta tuntuu, että mun uudet laulut tulevat nyt oikeasta paikasta. Ne eivät huuda, eivätkä kaipaa huomiota samalla tavalla kuin aiemmin. Nyt seison täysin omalla maallani, eikä tarvitse hutiloida ja kiirehtiä. Voin rauhassa kohdata sen, mitä eteen tulee, kertoo Hakaniemi.

Uutuuskappaleen voit kuunnella alta. 

Lue myös: Suomalaisartisti jää tauolle, jakoi rehellisen tekstin - "Arvostelun saaminen on vienyt voimia"

Kilpailut

Uusimmat