Kuva: Yle TV2

Poikkeuksellinen Au pairit -kausi alkaa pian - kaikki ei ole kuitenkaan sitä miltä ruudussa näyttää

25.04.2021 09:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Au pairit Irlannissa -ohjelmassa nähdään heti ihmissuhdedraamaa. Osallistujat kertovat Voice.fi:lle, missä kohtaa leikkaajat ovat laittaneet värikynää kohtauksiin.

Suositusta Au pairit -sarjasta alkaa uusi kausi toukokuussa. Au pairit Irlannissa -sarja tulee nähtäville Yle Areenaan keskiviikkona 12. toukokuuta, ja Yle TV2:n puolella sarja esitetään 12.–16. toukokuuta.

Kaudella neljä nuorta lähtee au pairiksi Irlantiin. Oman erikoisuutensa tälle kaudelle tuo maailmanlaajuisesti jylläävä koronapandemia. Ohjelma on kuvattu viime syksynä, ja tiukat koronarajoitukset tuovat oman säväyksensä kaudelle. Au paireiksi Irlantiin lähtivät Ada, 20, Luna, 18, Ignacy, eli ”Igi”, 19, ja Nea, 19. Kokemuksen alkajaisiksi au pairit viettivät kymmenen päivän yhteisen karanteenin.

Ada (kuva: Yle TV2)

Naantalista kotoisin oleva Ada lähti matkaan saadakseen lisää rohkeutta. Matkaan lähtiessään nuorukainen jännitti esimerkiksi englannin kielen puhumista. Ada vertaakin itseään englannin puhumisessa Kimi Räikköseen. Ada ajatteli pitkään vielä koekuvausvaiheessa, ettei lähtisi mukaan sarjaan, ja epävarmuus kielitaidosta oli yksi syy tähän pohdintaan.

- Kielitaidon tuominen tuolla tavalla Suomen Yleisradion tv:seen ei houkuttanut, Ada kertoo Voice.fi:lle.

Lopulta kokemus kartutti naisen kielitaitoa, ja hän onkin saanut ystäviltään palautetta kehittymisestään.

Ada on innokas keppihevosharrastaja ja on myös kilpaillut lajissa. Hän tiedostaa, että lajiin liittyy paljon ennakkoluuloja, ja Adan kanssa samalla lennolla Irlantiin lähtenyt Luna hieman ihmettelikin sarjassa keppariharrastusta. Luna kertoo Voice.fi:lle, että hänen keppari-ihmettelyjään tosin on korostettu sarjassa jälkikäteen leikkauksella ja tuotannon puolelta myös kannustettiin näihin ihmettelyihin. Lunaa ja Adaa ei yllättänyt, että tosi-tv-sarjassa pyritään editoinnilla dramatisoimaan asioita.

Luna (kuva: Yle TV2)

Luna asuu Hämeenlinnassa, ja hän päätti lähteä au pairiksi välivuoden osuttua kohdalle. Vauhdikas ja sanavalmis Luna löysi Irlanti-karanteenin aikana yhteisen sävelen erityisesti Nean kanssa. Au pair -kokemukselta nuori nainen haki uusia kokemuksia ja itsenäistymistä - ja mielellään myös romanttista vipinää. Lunaa ei erityisesti jännittänyt mikään reissuun ja ohjelmaan lähtemisessä.

- Olen luonteeltani optimisti ja luotan, että kaikki järjestyy. En ottanut mitään stressiä, Luna sanoo.

Igi (kuva: Yle TV2)

Igi on Puolasta Suomeen 6-vuotiaana muuttanut nuori mies, joka asuu Maskussa. Hän työskentelee Turun sirkuksessa ja tekee välillä pellekeikkaa esimerkiksi ostoskeskuksissa. Igi on sarjan au paireista ainoa, joka lähti reissuun varattuna. Irlantiin lähtiessään Igi oli ollut tyttöystävänsä kanssa vähän yli kaksi vuotta yhdessä. Mies paljastaa Voice.fi:lle, että pariskunta on eronnut pari viikkoa sitten, mutta hänen mukaansa ero ei liittynyt Au pairit -kauden tapahtumiin.

Myös Igi lähti metsästämään sarjasta uusia kokemuksia.

- Hain mukaan ihan vitsillä. Minulla oli välivuosi, ja ajattelin, että olisi kiva nähdä maailmaa ja tehdä jokin ”kerran elämässä” -juttu, Igi sanoo.

Nea (kuva: Yle TV2)

Temperamenttiseksi itseään kuvaileva Nea asuu Espoossa ja rakastaa muun muassa salilla käymistä ja bilettämistä. Hän ei koe olevansa erityisen lapsirakas, ja hän lähti au pairiksi etsimään suuntaa elämälleen. Nea on kauden au paireista ainoa, joka on systemaattisesti katsonut sarjan kaikki aiemmat kaudet.

- En tiedä, oliko se minulle hyödyksi mitenkään. Sinne meneminen on ihan eri asia kuin sen telkkarista katsominen. Meillä oli myös ihan erilainen kausi kuin muilla koronan takia, Nea sanoo.

Ihmissuhdedraamoja korostettiin

Voice.fi:lle haastattelut antaessaan au pair -nelikko oli päässyt näkemään sarjasta sen kaksi ensimmäistä jaksoa. Heidän mielestään oli erikoista nähdä esittelyt, Suomesta lähtö ja kymmenen päivän karanteeni tiivistettynä kahdeksi puolen tunnin paketiksi. Kukaan ei kuitenkaan sanonut, ettei olisi suoranaisesti tunnistanut itseään ja kokemuksiaan leikatusta materiaalista.

Aiemmasta Uusi-Seelanti-kaudesta on julkaistu Yle Areenan YouTube-kanavalla erillinen video, jossa au pairit selittävät auki joitain sarjassa nähtyjä ihmissuhdesoppia ja kertovat, miten esimerkiksi ohjelman musiikkivalinnoilla oli luotu kahden au pairin väliseen ystävyyssuhteeseen romanttista pohjavirettä. Leikkauksella luonnollisesti haetaan tosi-tv-tyyliin dramaattisuutta ja jännitettä au pairien välille.

Nea myöntää kokeneensa, että hänen ja Igin välille oli pyritty luomaan jonkinlaista mustasukkaisuusdraamaa ensimmäisiin jaksoihin. Ensimmäisessä jaksossa nähdään, miten Nea ja Igi keskustelevat Igin parisuhteesta heti tavattuaan.

- Se näyttää siltä kuin olisin hirmu mustasukkainen Igistä, kun sanon hänelle, että no, toivottavasti suhteenne nyt kestää. En ollut missään vaiheessa mustasukkainen, ja Igi sanoi toisessa jaksossa, ettei kukaan meistä flirttaillut hänelle. Se näyttää siltä kuin olisin koko ajan siellä Igin jalanjuuressa, Nea sanoo.

Igi ja Nea (kuva: Yle TV2)

Igin ja Nean välillä on orastavaa draamaa myös toisessa jaksossa, jossa käydään läpi edellisillan bileitä. Nea sanoo jaksossa Igin kutsuneen häntä feikiksi ja patistaa Igiä moppaamaan lattiat tästä hyvästä.

- Jos mies loukkaa minun tunteitani, kyllä hänet sitten pitää pistää vähän hommiin, Nea sanoo ohjelmassa.

Nea kertoo Voice.fi:lle, että moppausheitto oli pikemminkin vitsi ja koko tilanne saatiin nopeasti selvitettyä. Igin mukaan kyse ei ollut siitä, että hän olisi kutsunut Neaa feikiksi. Hänen mukaansa keskustelussa oli kyse siitä, että monesti ihmiset tekevät toisistaan pinnallisia johtopäätöksiä ulkonäön perusteella eivätkä mene pintaa syvemmälle. Hän ajatteli, että esimerkiksi tv-katsojat saattavat tehdä Nean huolitellusta ulkonäöstä tietynlaisia johtopäätöksiä.

- Nealla on myös rikas luonne ja persoona. Sanoin, että toivon katsojien näkevän senkin eivätkä vain näe sitä pintaa. Sitä hain takaa koko jutulla, Igi selventää.

Korona teki kaudesta erikoisen

Pian sen jälkeen kun au pairit olivat päässeet karanteenista kohdeperheisiinsä, Irlantiin iski tiukka lockdown. Koronasulku pisti paikat kiinni, ja ainoastaan ruokakaupat ja apteekit olivat auki. Tähän liittyy Adan ainoa katumus reissulta.

- Ehkä olisi voinut ensimmäiset pari viikkoa vähän railakkaammin mennä jossain, kun oli joku paikka vielä auki.

Luna vakuuttaa, että au pairit kuitenkin keksivät tekemistä keskenään, vaikka paikat olivatkin kiinni. Myös Igi sanoo, että aktiviteettia kyllä oli kaikesta huolimatta. Häntä jäi kuitenkin vähän harmittamaan, ettei reissusta saanut kaikkea irti koronan takia.

- Irlannissa isoin nähtävyys on käytännössä ne ihmiset ja kulttuuri, ja sitä ei niin paljon nyt päässyt kokemaan, Igi sanoo.

Lue myös: Niko Saarisen sukulaiset eivät katso häntä tv:stä - taustalla yksinkertainen syy

Lue myös: Yle: Temppareissa puolisoaan pettänyt Mira kohtasi valtavan viharyöpyn - tappouhkauksia ja häpeää

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat