Kuva: Shutterstock

Asetragedioita on käynyt Hollywoodissa ennenkin - Bruce Leen poika kuoli kuvauksissa vuonna 1993

25.10.2021 18:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Elokuvahistoriassa ei ole vältytty kuolemaan johtaneilta aseonnettomuuksilta.

Rust-lännenelokuvassa sattunut onnettomuus, jonka seurauksena kuvaaja Halyna Hutchins, 42, menehtyi, on järkyttänyt ympäri maailmaa.

Näyttelijä Alec Baldwin, 63, käsitteli kuvauksissa rekvisiitta-asetta, jonka piti olla tyhjä. Ase oli kuitenkin ladattu oikealla luodilla, joka Baldwinin vedettyä liipaisimesta surmasi Hutchinsin ja haavoitti ohjaaja Joel Souzaa.

Hutchins ei ole ainoa ihminen, joka on kuollut aseonnettomuuden seurauksena elokuvatuotannoissa. Hollywoodissa kaksi näyttelijää on kuollut vastaavanlaisissa onnettomuuksissa.

Bruce Leen poika Brandon Lee menehtyi 28-vuotiaana tähdittämänsä Crow-elokuvan kuvauksissa, kun näyttelijä Michael Massee ampui häntä oikealla aseella, joka oli ladattu paukkupatruunoilla.

Aseen piippuun oli kuitenkin jäänyt aiemmin luoti jumiin.

Asetta ei tarkastettu ennen kuvauspäivän alkua. Kun sillä laukaistiin paukkupatruuna, riitti sen paine ampumaan piippuun jumiin jääneen luodin Leen vatsaan. Hän lyyhistyi maahan ja kuoli myöhemmin sairaalassa. 

Crow'n kuvauksia oli enää kahdeksan päivää jäljellä. Elokuva tehtiin loppuun Leen muistoksi. Seuranneessa tutkinnassa todettiin, että kuvauksissa oli oltu huolimattomia, mutta ketään ei lopulta syytetty näyttelijän kuolemasta. Leen äiti nosti myöhemmin oikeusjutun tuotantoyhtiötä vastaan, joka soviteltiin oikeuden ulkopuolella.

Brandon Lee elokuvassa The Crow. (kuva: AOP)

Jon-Erik Hexum menehtyi traagisesti tähdittämänsä Cover Up -sarjan kuvauksissa vuonna 1984. Hän esitti sarjassa CIA-agenttia, joka toimii peitetehtävissä miesmallina. Hän tylsistyi erään kohtauksen kuvauksissa ja alkoi pelleilemään .44 kaliiperin revolverilla, jota hän käytti sarjassa.  

Hexum laittoi revolverin rullaan yhden paukkupatruunan ja alkoi pelaamaan "venäläistä rulettia". Hän nosti revolverin ohimolleen ja laukaisi. Lähietäisyydeltä ammutun paukkupatruunan voima mursi hänen kallonsa, jolloin siitä irronnut kolikon kokoinen pala tunkeutui hänen aivoihinsa. Viisi päivää myöhemmin Hexum todettiin aivokuolleeksi.

Jon-Erik Hexum menehtyi traagisesti vuonna 1984. (kuva: AOP)

Näitä kahta tragediaa on käytetty varoittavina esimerkkeinä Hollywoodissa elokuvien turvallisuuskoulutuksissa. Paukkupatruunoissa ei ole luotia, mutta niissä on kuitenkin usein paperinpalanen tai vahaliuska, joka estää ruutia valumasta pois. Kosketusetäisyydeltä ammuttuna nekin voivat tappaa, kuten kävi Hexumin tapauksessa.

Lue myös: Ase oli ladattu oikealla panoksella - Alec Baldwin kommentoi ensi kerran traagista ampumaonnettomuutta

Lue myös: Järkyttävä onnettomuus elokuvan kuvauksissa - Alec Baldwin ampui vahingossa naisen kuoliaaksi

Lähteet: NY Post, Washington Post

Kilpailut

Uusimmat