Kuva: Youtube

Pixar-leffasta poistettiin kahden naisen suudelma - kohu sai aikaan täyskäännöksen

21.03.2022 16:45 - Iiro Myllymäki

Lightyear-elokuvassa nähdään sittenkin kahden naisen välinen suudelma.

Disney on saanut viime aikoina kritiikkiä tavastaan suhtautua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Nyt Pixar-animaatiostudion kerrotaan palauttaneen tulevaan Lightyear-elokuvaansa kahden naisen välisen suudelman, joka oli aiemmin leikattu elokuvasta pois.

Variety kertoo, että elokuvassa nähdään merkittävä naishahmo Hawthorne, joka on suhteessa toisen naisen kanssa. Elokuvan tuotantoa lähellä oleva lähde kertoo Varietylle, että naisten välinen suudelma oli otettu pois elokuvasta, mutta viime viikkojen kohinan jälkeen suudelma on päätetty palauttaa elokuvaan.

Pixarin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat työntekijät ja heidän tukijansa lähettivät Disneylle maaliskuun 9. päivä avoimen kirjeen. Kirjeessä he kritisoivat Disneyn hiljaisuutta Floridassa edistettävästä niin sanotusta Don’t Say Gay -lakialoitteesta, jolla pyritään kieltämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä opettamista lapsille osavaltion päiväkodeissa ja kouluissa. Samassa tiedotteessa Pixarin työntekijät väittivät, että Disney on aktiivisesti sensuroinut samaa sukupuolta olevien hahmojen läheisyyttä elokuvistaan. Kirjeessä ei eritelty tarkemmin, mistä Pixarin elokuvista on karsittu homoviittauksia pois.

Saamansa kritiikin jälkeen Disney reagoi Don’t Say Gay -aloitteeseen. Disneyn toimitusjohtaja Bob Chapek kertoi yhtiön vastustavan syrjivää lakialoitetta. Chapek sanoi yrittäneensä saada lainsäätäjät lopettamaan aloitteen edistämisen mutta epäonnistuneensa pyrkimyksissään.

Independent kirjoittaa, että Pixarin elokuvissa on nähty vain muutamia avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvia hahmoja. Vuoden 2020 Onward-elokuvassa päähahmo Specter viittaa tyttöystäväänsä. Samana vuonna Pixar julkaisi Out-lyhytelokuvan, joka kertoi kaapissa olevasta homomiehestä. Kyseisessä lyhytelokuvassa nähtiin ensimmäinen kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen välinen suudelma Pixar-tuotannossa.

Lightyear-elokuva saa ensi-iltansa 17. kesäkuuta. Elokuva kertoo, mistä Toy Story -elokuvista tuttu Buzz Lightyear -lelu on saanut inspiraationsa.

Lue myös: Disneyltä haluttiin kannanotto Don't Say Gay -aloitteesta - nyt viihdejätti antoi lausunnon

Lue myös: Toy Story -spin-off-elokuvasta ensimmäinen maistiainen - katso, miltä näyttää Pixarin Lightyear

Lähteet: Independent, Variety, Time

Kilpailut

Uusimmat