Kuva: Discovery+ / TV5

"Ollaan pinnallisia ja syrjitään" - homoyhteisön sisäiset ongelmat vaivaavat uutuusohjelmaan osallistuvaa Ticoa, 27

23.03.2022 12:15 - Iiro Myllymäki

Marko Björs - Rakkauden seikkailu -ohjelma on ensimmäinen seksuaalivähemmistön deittailureality Suomessa. Ohjelmaan osallistuneet sinkkumiehet pitävät tätä tärkeänä edistysaskeleena.

Uusi deittailureality Marko Björs - Rakkauden seikkailu alkaa tänään keskiviikkona TV5:llä ja Discovery+-palvelussa. Ohjelmassa kouluratsastaja, maajoukkuevalmentaja ja korusuunnittelija Marko Björs, 52, etsii itselleen kumppania kymmenen sinkkumiehen joukosta. Ohjelmasta tiedottamisen yhteydessä Björs tuli julkisesti kaapista ulos vaiettuaan yksityiselämästään julkisuudessa yli 30 vuoden ajan.

Ohjelmassa Björs tapaa kymmenen eri-ikäistä ja eri taustoista tulevaa sinkkumiestä Etelä-Afrikan upeissa maisemissa. Kussakin jaksossa Björs lähettää yhden miehistä kotiin. Voice.fi haastatteli sarjan viittä sinkkumiestä ohjelman pressitilaisuudessa. Haastattelut pääset kuulemaan kokonaisuudessaan alta tai Podplaysta.

Marko on Helsingissä asuva 34-vuotias mies, joka valmistuu pian sairaanhoitajaksi. Paljon kuntosalilla treenaava Marko valittiin Mr. Gay Finlandiksi vuonna 2016. Hauska yhteensattuma on, että tuolloin tuomaristossa istui juurikin Marko Björs.

- Tutustuin häneen silloin, ja sen jälkeen näimme muutamissa kekkereissä. En tuntenut häntä syvällisesti, Marko sanoo.

Marko (kuva: Discovery+ / TV5)

Ennakkokäsitykset Björsistä muuttuivat, kun Markot pääsivät tutustumaan kuvauksissa paremmin toisiinsa.

- Se mitä näkyy pinnalle tai mitä näkyy mediassa on todella pieni raapaisu ihmisestä, Marko sanoo.

Rakkauden seikkailu -ohjelma on ensimmäinen suomalainen deittailureality, jossa nähdään vain seksuaalivähemmistön edustajia. Markolle merkitsee paljon olla osallisena tällaisessa uraauurtavassa ohjelmassa.

- Edelleen kuulee sellaista, että ”kyllä hyväksyn homot, mutta miksi heitä pitää olla koko ajan tv:ssä”. Jos sinun pitää edes sanoa tuollainen asia, niin tv:ssä pitää näkyä entistä enemmän homoihmisiä, Marko sanoo painokkaasti.

Kyseisen ohjelman tekoa pitää tärkeänä myös 36-vuotias tamperelainen Manu. Tanssinopettaja ja nykyään myös postinjakajana toimiva Manu näkee ohjelman rikastuttavan suomalaista tv-maailmaa, joka on vieläkin hyvin heterokeskeinen.

- Tuomme heteronormatiiviseen tv-maailmaan vaihtoehtoa. Mielestäni tällaista on jo odotettukin, Manu sanoo.

Manu (kuva: Discovery+ / TV5)

Sateenkaariyhteisön sisäiset ennakkoluulot vaivaavat

Sarjan sinkkumiehet toivovat, että ohjelmalla pystytään murtamaan ennakkoluuloja. Markon mielestä edelleen on vallalla ennakkoluuloja homomiehistä vaikkapa siinä, että kaikki pukeutuisivat todella tyylikkäästi tai miespuolinen parturikampaaja olisi automaattisesti homoseksuaali. Ennakkoluuloja voi kuitenkin olla myös oman sateenkaariyhteisön sisällä, ja useampi osallistuja nostikin haastatteluissa esiin tämän puolen.

Homoyhteisön sisäisistä ristiriidoista erityisen painokkaasti puhuu 27-vuotias Tico. Helsingissä asuva Tico työskentelee sairaanhoitajana. Ticon mukaan sateenkaariyhteisön sisällä on yleistä, että syrjitään toinen toistaan ja ollaan jopa julmia toisille.

- Minulle isoin kynnys lähteä tähän ohjelmaan oli se nenänvartta pitkin katsominen, jota homoyhteisössä tuntuu paljon olevan. Pelkäsin sitä, Tico sanoo.

Tico (kuva: Discovery+ / TV5)

Hänen mielestään esimerkiksi Priden aikaan nostetaan esiin kauniita asioita tasa-arvosta ja rakkaudesta, mutta homoyhteisön sisäisistä ristiriidoista ei haluta keskustella.

- Siinä kentässä olevista negatiivisista puolista ei puhuta. Ollaan hyvin pinnallisia ja syrjitään ja ollaan todella julmia toinen toiselleen, lähinnä verbaalisesti. Jos et mahdu tiettyyn muottiin, sinut on helppo sulkea yhteisön ulkopuolelle, Tico sanoo.

Mies on itse kokenut yhteisön sisältä ennakkoluuloja ollessaan aiemmin ylipainoinen. Tico on iloinen siitä, että Rakkauden seikkailun kuvauksissa homomiesten keskinäinen yhteishenki oli hyvä ja osallistujat tukivat toisiaan. Hän toivoo, että tällaista asennetta olisi enemmänkin seksuaalivähemmistöön kuuluvien kesken.

Moni muukin osallistuja nostaa esiin kuvauksissa miesten kesken vallinneen hyvän yhteishengen. Miehet asuivat kuvauksissa keskenään luksusvillassa. Vaikka kyseessä on formaatin mukaisesti pudotuspeli, varsinaista kilpailuhenkeä ei kuvauksissa ollut.

- Olin itsekin yllättynyt siitä, että siellä oli niin hyvä yhteisfiilis. Pystyimme puhumaan avoimesti vakavista ja herkistäkin asioista, sanoo Manu.

Saman tunteen jakaa myös juuri 44 vuotta täyttänyt Janne. Hyvinkäällä vaikuttava mies toimii kiinteistönvälittäjänä, ja ennen ohjelmaan lähtöä miehellä oli takanaan 17 vuoden parisuhde. Janne oli yllättynyt siitä, että hän oli osallistujajoukon vanhin - onhan Marko Björs itse 52-vuotias. Ikäerot eivät näkyneet Jannen mielestä ryhmädynamiikassa.

- Ryhmädynamiikka oli hyvä, ja olimme hyvin tasavertainen porukka, Janne sanoo.

Janne (kuva: Discovery+ / TV5)

Sinkkumiesten nuorimmasta päästä on puolestaan 27-vuotias Helsingissä asuva Sergey. Markkinointikoordinaattorina työskentelevää miestä pyydettiin mukaan ohjelmaan, ja hän päätti lähteä mukaan seikkailuun, vaikka kokeekin olevansa hyvin yksityinen ihminen etenkin parisuhdeasioissaan. Sergeyn mukaan sinkkumiesten harmonisessa yhteiselossa oli myös säröjä.

- Kyllä meillä välillä oli vähän kinaa. En ole koskaan ennen asunut kenenkään kanssa. Se, että olin kymmenen miehen kanssa samassa talossa tuotti ainakin alkuun pieniä vastoinkäymisiä. Pääpiirteittäin nämä tyypit olivat niin mahtavia, että yhteiselo sujui tosi hyvin, Sergey sanoo.

Sergey (kuva: Discovery+ / TV5)

Marko Björs - Rakkauden seikkailu -ohjelmassa nähdään sinkkumiehinä myös Juho-Jari, 31, Turusta, Kari, 40, Vantaalta, Artturi, 30, Leviltä, Reijo, 41, Vaasasta ja Rünno, 25, Vantaalta.

(kuva: TV5 / Discovery+)

Marko Björsin tuntemuksista uudesta sarjasta pääset lukemaan tästä linkistä. Mies kertoo haastattelussa muun muassa, pelkäsikö hän, että ohjelman sinkkumiehille tuleekin romansseja keskenään. Björsin haastattelun voit myös kuunnella alta tai Podplaysta.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Marko Björsiä jännitti lähteä uraauurtavan tv-ohjelman tähdeksi - "Teenkö itsestäni koko kansan pellen?"

Lue myös: Marko Björs etsii miesystävää uudessa ohjelmassa - tekee samalla suomalaista tosi-tv-historiaa

Kilpailut

Uusimmat