Kuva: AOP / Timo Korhonen

Seura: Janne Kataja on diagnosoinut itselleen epätyypillisen syömishäiriön

24.03.2022 11:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Janne Kataja epäilee Seuran haastattelussa, että hänellä on ARFID-niminen syömishäiriö. Sille on ominaista rajoittunut ja valikoiva syöminen.

Juontaja, näyttelijä ja lelukauppayrittäjä Janne Kataja, 41, kertoo Seuran haastattelussa elämäntavoistaan. Mies kertoo diagnosoineensa itselleen epätyypillisen syömishäiriön ARFIDin, jolle ominaista on hyvin rajoittunut ja valikoiva syöminen. Syömishäiriöliiton mukaan kyseessä on melko tuore diagnoosi, jota ei ole vielä suomalaisessa tautiluokituksessa. Syömisen ongelmakohtina voi diagnoosin saaneilla olla valikoiva syöminen, vähäinen ruokahalu ja syömisen seurausten pelko.

Kataja kertoo syövänsä paljon kasviksia, mutta punaista lihaa, kalaa tai kanaa hän ei halua syödä niiden suutuntuman takia. Syöminen on myös epäsäännöllistä.

- En ole lihonut syömisellä vaan epäsäännöllisillä elintavoilla. Syön aika vähän, mutta en säännöllisesti. Saatan olla syömättä 2–3 päivää huomaamatta, Kataja sanoo Seuralle.

Välillä Katajan lapset ovatkin ihmetelleet ääneen, miksi isä ei syö mitään. Kataja ei välttämättä edes tajua, jos on ollut koko päivän ilman ruokaa. Miehen impulsiivinen luonne näkyy myös suhteessa ruokaan. Hän saattaa syödä kokonaisen jäätelötuuttipakkauksen samalla kertaa, mutta välillä kuluu kuukausiakin ilman herkkuja. Kataja mainitsee Seuralle heikkouksikseen irtokarkit, jäätelöt ja hyvän viinin.

Liikunnasta Kataja ei motivoidu, vaikka kodin lähellä olisikin sekä kuntosali että uimahalli.

- En ole ikinä tykännyt urheilusta ja hengästymisen tunteesta tai hikoilusta, Kataja sanoo Seuralle.

Sen sijaan työn tekemisessä Kataja on hyvinkin ahkera. Hän on saanut lapsiltaan noottia siitä, että hän tekee töitä lomillakin. Kataja ei ole kuitenkaan koskaan sairastunut uupumukseen. Tällä hetkellä väsymys kuitenkin vaivaa enemmän kuin normaalisti.

- Odotan innoissani montaa tulevaa työjuttua, mutta huomaan, että olen vähän uupunut, en työstä vaan työhön liittyvästä stressistä ja töiden valmistelusta. En tahdo nukahtaa ja kunto on romahtanut, Kataja kertoo.

Suosittu ruutukasvo on nähty viime aikoina muun muassa juontamassa ohjelmia Olen julkkis… Päästäkää minut pois, Game of Games Suomi ja Kuutamolla. Kataja näyttelee C Moren uutuussarjassa Hymyä!, joka kertoo mediakeisari Urpo Lahtisen urasta.

Lue myös: Janne Kataja aikoo perustaa oman hotellin ja huvipuiston - "Pitää olla jotain ainutlaatuista"

Lue myös: Janne Katajan nuoruuskuva sai seuraajat hämmentymään: "Vähän erilainen nuori"

Lähteet: Seura, Syömishäiriöliitto

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat