Kuva: AOP / Timo Korhonen

Yksi sana Mikko Silvennoisen viisuselostuksessa kohotti monen kulmakarvoja - jopa Jussi Halla-aho intoutui twiittaamaan

05.05.2022 21:15 - Iiro Myllymäki

Mikko Silvennoinen haluaa juhlistaa Euroviisujen ja homokulttuurin yhteyttä, vaikka kaikki eivät tästä tyylistä olekaan mielissään.

Mikko Silvennoisen koko haastattelun pääset kuuntelemaan alta tai Podplaysta.

Euroviisuja vuodesta 2016 alkaen selostanut Mikko Silvennoinen, 46, on tullut tunnetuksi hyväntuulisena ja asiallisena selostajana. Hänen suorissa lähetyksissä puhumistaan selostuksista on harvemmin tullut minkäänlaisia kohuja, mutta hän on saanut jonkin verran vastalauseita homoseksuaalisuuden korostamisesta.

Eurovision laulukilpailulla ja homofaneilla on pitkä yhteinen historia, ja viisujen ja homokulttuurin kytkökset ovat tulleet aina vain näkyvämmiksi 2000-luvun aikana. Euroviisujen suuria queer-tapauksia olivat 2010-luvulla esimerkiksi Suomen Krista Siegfridsin ja taustalaulaja Reetta Korhosen esityksessä jakama suudelma sekä Itävallalle voiton tuonut parrakas drag queen Conchita Wurst.

Suudelma vuoden 2013 Suomen viisuesityksessä muistetaan edelleen. (kuva: AOP)

Mikko Silvennoinen on itse Euroviisuja rakastava homomies, eikä hän halua piilotella tätä selostuksissaan. Välillä hän saa tästä palautetta.

- Saan palautetta myös homoilta ja viisufaneilta, että tarvitseeko sinun tuota stereotypiaa edistää. Mielestäni olisi sensurointia, jos en sanoisi mitään. Tuntuisi väärältä vahtia, mistä saan puhua ja mistä en. Olen mielestäni löytänyt hyvän tasapainon tässä asiassa, Silvennoinen sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Heterohalaus herätti huomion

Silvennoisen selostus herätti tässä mielessä huomiota vuonna 2018. Liettuan esityksen lopussa laulaja Ieva Zasimauskaitėn seuraksi lavalle saapui tämän tosielämän aviomies ja pari jakoi herkän halauksen. Silvennoinen kommentoi kyseistä kohtaa sanalla heterohalaus, mikä herätti huomiota sosiaalisessa mediassa. Yksi aiheesta twiitanneista oli tuolloinen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Jos upotus ei näy, klikkaa tästä.

Silvennoinen kertoo ilahtuneensa Halla-ahon twiitistä.

- Reaktioni oli, että hän katsoo Euroviisuja! Samaan aikaan Suomi pelasi MM-lätkää toisella kanavalla ja hän valitsi Euroviisut. Ihan mahtavaa Jussi, tervetuloa joukkoon!

Halauksen nimittämisellä heterohalaukseksi Silvennoinen halusi nostaa esiin, miten ihmisillä on tapana ohittaa heterojen hellyydenosoitukset mutta kiinnittää huomionsa samaa sukupuolta olevien läheisyyteen. Jos heterot suutelevat, kyseessä on vain suudelma. Jos homot suutelevat, kyseessä on homosuudelma.

- On aika kulunutta bongata vain, kun kaksi miestä tai kaksi naista tekee jotain. Kun homot ja lesbot tekevät jotain, siitä tulee heti juttu. Kun heterot pussaavat, kukaan ei edes huomaa, Silvennoinen sanoo.

Samantapaisen kannanoton mies esitti myös Ylellä esitettävän Viisukupla - Eurovisionsbubblan -ohjelman ensimmäisessä jaksossa. Silvennoinen on mukana ohjelmassa kommentoimassa kaikkia tämän vuoden kappaleita. Latvian edustaja Citi Zēni on herättänyt huomiota Eat Your Salad -kappaleensa avauslyriikoilla ”instead of meat I eat veggies and pussy”, eli mieslaulaja puhuu suuseksin antamisesta naiselle. Silvennoinen nosti tämän esiin Viisukuplassa.

- Tarvitseeko sitä heteroutta tyrkyttää ja tuputtaa in your face? Voisiko vain olla hiljaa ja nätisti, että mä voisin vaan suvaita? Silvennoinen totesi kieli poskessa.

Silvennoinen päätti ohjelmaan lähtiessään, että heittää jokaisessa jaksossa jonkin homouteen liittyvän vitsin.

Virstanpylväitä vielä saavuttamatta

Tämän vuoden Euroviisuissa avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvia artisteja ovat ainakin Israelin ja Australian mieslaulajat sekä yksi Islannin edustusyhtyeen naislaulaja. Israelin Michael Ben Davidin I.M.-kappale hyödyntää erittäin selkeästi homokulttuuriin viitekehystä, ja kappale on kuin suoraan queer-yleisön suosimasta RuPaul’s Drag Race -ohjelmasta.

Michael Ben David vetää häpeilemättömän show'n Torinon Euroviisuissa. (kuva: EBU / Nathan Reinds)

- On hienoa, että homoartistit uskaltavat olla homoja ja tosi queer lavalla. Se on uutta Euroviisuissa, jopa siellä, Silvennoinen sanoo.

Vaikka Euroviisuissa ollaan oltu tasa-arvon asialla jo pitkään, joitain sateenkaarevia virstanpylväitä vielä odotellaan Euroviisuissa tapahtuviksi. Silvennoinen huomauttaa, että esimerkiksi kahden samaa sukupuolta olevan artistin välistä suudelmaa ei ole nähty vielä viisulavalla. Sen sijaan kohauttanut heterosuudelma nähtiin jo vuonna 1957 Tanskan edustajien Birthe Wilkenin ja Gustav Wincklerin välillä. Silvennoiselle ei tule myöskään mieleen ainuttakaan viisukappaleen sanoitusta, joka suorasanaisesti kertoisi kahden samaa sukupuolta olevan rakkaudesta tai vetovoimasta. Jos UMK:ssa olisi valittu Suomen tämän vuoden euroviisuedustajaksi Isaac Sene, tämä olisi muuttunut.

- Se olisi ollut ensimmäinen kappale, jossa puhutaan siitä, että poika voi tykätä pojasta.

Italian Torinossa järjestettävän Eurovision laulukilpailun semifinaalit kilpaillaan tiistaina 10. ja torstaina 12. toukokuuta. Suomen The Rasmus kilpailee toisessa semifinaalissa. Finaali nähdään lauantaina 14. toukokuuta.

Mikko Silvennoisen koko haastattelun voit kuunnella artikkelin alusta tai Podplaysta tästä linkistä. Haastattelussa Silvennoinen kertoo, mitä ohjenuoria noudattaa aina euroviisuselostuksessaan ja miten hän ylipäätään päätyi selostajan paikalle. Mies myös antaa ennustuksensa siitä, miten Suomen edustaja The Rasmus tulee pärjäämään Torinossa.

Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Euroviisuselostaja Mikko Silvennoinen luuli nolanneensa itsensä täysin viisulähetyksessä - totuus paljastui Twitteristä

Lue myös: The Rasmuksen viisuesityksestä ensimmäinen video julki, faneilta sataa ylistystä: "12 pistettä!"

Kilpailut

Uusimmat