Kuva: AOP

Johnny Depp vs. Amber Heard - kaikki, mitä tulee tietää käynnissä olevan oikeudenkäynnin taustoista

10.05.2022 19:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Koko maailma tuntuu seuraavan näyttelijäkaksikon sotkuista oikeudenkäyntiä.

Näyttelijä Johnny Deppin, 58, ja tämän entisen puolison, näyttelijä Amber Heardin, 36, välillä käydään paraikaa kunnianloukkausoikeudenkäyntiä. Oikeudenkäynti alkoi huhtikuun alkupuolella ja on tällä hetkellä pienellä tauolla. Oikeudenkäynti jatkuu jälleen maanantaina 16. toukokuuta. Molemmat osapuolet odottavat viimeisten puheenvuorojen olevan perjantaina 27. toukokuuta.

Ensimmäinen istunto Deppin ja Heardin välillä oli 11. hutikuuta. Depp vaatii Heardilta 50 miljoonaa dollarin korvausta uransa tuhoamisesta. Syytökset liittyvät Heardin The Washington Post -lehteen kirjoittamaan esseeseen, jossa Heard väittää Deppin olleen väkivaltainen häntä kohtaan heidän avioliittonsa aikana. Myös Heard on vastavuoroisesti haastanut Deppin oikeuteen niin ikään kunnianloukkauksesta.

Alkuperäinen essee on luettavissa täältä.

Virginian Fairfaxissa käytävän oikeudenkäynnin odotetaan kestävän kaikkinensa kuuden viikon ajan. Muutamia tunnettuja julkisuuden henkilöitä on kutsuttu todistamaan oikeudessa, muun muassa Teslan toimitusjohtajana tunnettu Elon Musk, 50, ja näyttelijä James Franco, 44. Tähän mennessä todistajanaitiossa on nähty Deppin sisko Christi Dembrowski, 61, sekä Heardilla aiemmin työskennellyt assistentti Kate James.

Dembrowski antoi todistuksensa 12. huhtikuuta. Hän kertoi todistuksessaan Heardin nimitelleen Deppiä "vanhaksi, lihavaksi mieheksi" saatuaan kuulla muotitalo Diorin olleen kiinnostunut työskentelemään näyttelijän kanssa.

Jamesin ennakkoonnauhoitettu todistus kuultiin oikeudessa 14. huhtikuuta. Todistuksessa entinen assistentti kertoo, ettei ole kolmen vuoden mittaisen työsuhteensa aikana nähnyt Heardissa mustelmia tai jälkiä väitetyistä pahoinpitelyistä.

Deppin asianajajan mukaan Heardin väitteet perheväkivallasta ovat vaikuttaneet negatiivisesti Deppin uraan.

- Hän [Heard] ei voi perääntyä. Hän on elänyt ja hengittänyt näitä valheita vuosien ajan. Hän on valmistautunut antamaan elämänsä esityksen oikeudenkäynnissä, mutta tässä oikeudenkäynnissä on kyse todistusaineistosta. Kyse on todisteista. Kyse on miehen maineesta, Deppin asianajaja totesi avauspuheenvuorossaan.

Yksi Heardin asianajajista nosti avauspuheenvuorossaan esille väitetyn seksuaalirikoksen, jonka Depp olisi kohdistanut Heardiin. Asianajajan mukaan väitteet siitä, että Heard olisi valehdellut väitteistään, ovat olleet vahingollisia.

Ennen oikeudenkäynnin alkua Heard kertoi pitävänsä tauon sosiaalisesta mediasta, jotta voisi keskittyä oikeustaisteluun.

"Jatkan hinnan maksamista [ääneen puhumisesta], mutta toivon asian päättyessä minun ja Johnnyn voivan jatkaa eteenpäin. Olen aina rakastanut Johnnya, ja minulle tuottaa suurta kipua käydä läpi asioita menneisyydestämme koko maailman edessä", Heard kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Kuka on Amber Heard?

Näyttelijä Amber Heard on tuttu parrasvaloista. Hän aloitti uransa Hollywoodissa pienissä rooleissa. Hän on näytellyt esimerkiksi nuorisosarja The O.C.:ssa ja elokuvadebyyttinsä hän teki Friday Night Lights -elokuvassa vuonna 2004. Heard on seurustellut silmäätekevien tähtien kanssa, jonka vuoksi hän on päätynyt otsikoihin. Deppin lisäksi Heard on seurustellut muun muassa huippumalli Cara Delevingnen, 29, kanssa.

Vuonna 2010 Heard kommentoi seksuaalista suuntautumistaan.

- En lokeroi itseäni suuntaan enkä toiseen. Minulla on ollut hyviä suhteita niin miesten kuin naistenkin kanssa. Rakastan, ketä rakastan: ainoastaan persoonalla on merkitystä, Heard kommentoi tuolloin.

Hän kertoi tuolloin myös halunneensa olla avoin seksuaalisesta suuntautumisestaan, sillä halusi toimia roolimallina muille nuorille.

- Kun tulin tietoiseksi roolistani mediassa, minun täytyi kysyä itseltäni, että olenko osa ongelmaa? Olen sitä mieltä, että kun miljoonilta ja miljoonilta työtä tekeviltä ja veroja maksavilta amerikkalaisilta on viety heidän oikeutensa tasa-arvoon, täytyy kysyä itseltään, mitkä tekijät tekevät ongelmasta valtavan, Heard pohti vuosikymmen sitten.

Deppin ja Heardin suhteen aikajana

Depp ja Heard tapasivat toisensa ensi kerran vuonna 2009, kun he olivat kuvaamassa The Rum Diary -elokuvaa. Heard tapaili tuohon aikaan valokuvaajana ja maalarina tunnettua Tasya Van Reetä, 46, kun taas Depp oli tahollaan naimisissa laulaja Vanessa Paradisin, 49, kanssa. Deppin erottua Paradisista 14 vuoden liiton jälkeen, Heard ja Depp ryhtyivät suhteeseen.

Pariskunta meni kihloihin tammikuussa 2014. Kaksikko lausui tuolloin, etteivät he voisi olla onnellisempia, sekä että he odottavat innolla yhteistä tulevaisuutta. Kaksikko avioitui helmikuussa 2015. Seremonia pidettiin suljettujen ovien takana Deppin Las Vegasissa sijaitsevassa kartanossa.

Avio-onni ajautui kuitenkin pian kaaokseen, kun Heard vieraili Deppin luona Australiassa, jossa näyttelijä oli tuolloin kuvaamassa uutta Pirates of the Caribbean -elokuvaa. Heardin ei onnistunut ilmoittaa pariskunnan lemmikkikoirien maahantulosta asianmukaisesti, minkä vuoksi Australian maatalousministeri raivostui ja syytti Heardia lemmikkieläimien laittomasta maahantuonnista sekä yhdestä väärennetystä asiakirjasta. Depp ja Heard kuvasivat anteeksipyyntövideon, huhtikuussa 2016, jossa Heard tunnusti syyllistyneensä lemmikkikoiriensa salakuljettamiseen.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kahden avioliittovuoden jälkeen Heard haki avioeroa, mutta se oli vasta alkusysäys vuosien mittaiselle oikeustaistelulle. Heard hankki entiselle puolisolleen väliaikaisen lähestymiskiellon kertoen, että entinen puoliso oli pahoinpidellyt häntä niin fyysisesti kuin psyykkisesti suhteen aikana. Eron jälkeen entinen pariskunta esitti lausunnon, jossa he kertoivat suhteen olleen intohimoinen ja ajoittain epävakaa, mutta aina rakkaudentäyteinen. Lausunnossa kerrottiin myös, ettei kumpikaan osapuoli ole antanut vääriä lausuntoja taloudellisen hyödyn vuoksi, eikä kumpikaan osapuoli ole kokenut fyysistä tai psyykkistä harmia. Vuonna 2019 Depp kuitenkin nosti syytteen kunnianloukkauksesta Heardia vastaan, sillä tämä oli kirjoittanut The Washington Postiin esseen, jossa kertoi joutuneensa pahoinpidellyksi suhteensa aikana.

"Minusta tuli perheväkivaltaa edustava henkilö, ja sain tuntea niihin naisiin kohdistuvan vihan, jotka uskaltavat puhua ääneen" Heard kirjoitti artikkelissa, jossa Deppiä ei mainita nimeltä. Deppin haasteen mukaan Heard ei suinkaan ole uhri, vaan itseasiassa tekijä. Depp on myös kieltänyt pahoinpidelleensä Heardia. Deppin haasteen mukaan Heardin väitteet ovat osa tämän pyrkimystä saada itselleen positiivista julkisuutta.

Vuonna 2020 Depp haastoi The Sun -lehden oikeuteen, sillä nämä kutsuivat Deppiä vuonna 2018 kirjoitetussa artikkelissa "vaimonhakkaajaksi". Oikeudenkäynnin aikana Heard astui julkisuuteen kertoen, että Depp olisi toistuvasti syyttänyt häntä pettämisestä kanssanäyttelijöiden kanssa.

Depp hävisi oikeustaistelun The Sunia vastaan, eivätkä Heard ja Depp olleet tämän jälkeen hyvissä väleissä ja Deppin ura koki takaiskuja. Hän joutui muun muassa luopumaan roolistaan Ihmeotukset-elokuvasarjassa.

Marraskuussa 2020 Depp julkaisi Instagramissa päivityksen.

"Haluan tiedoksenne ilmoittaa, että minua on pyydetty eroamaan Grindelwaldin roolista Warner Brosin taholta Ihmeotukset-elokuvassa. Kunnioitan ja hyväksyn tämän pyynnön... Viimeinkin sanon tämän. Täysin epätodellinen tuomio Iso-Britannian oikeudessa ei pysäytä taisteluani totuuden puolesta ja voin vahvistaa, että aion tehdä vetoomuksen. Olen edelleen päättäväinen ja aion todistaa, että minua vastaan esitetyt syytökset ovat vääriä", Depp kirjoitti julkaisussaan.

Mikäli kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Heard kertoi heinäkuussa 2021 saaneensa esikoislapsensa Oonagh Paige Heardin sijaissynnyttäjän avulla. Kuvassa Heard pitelee pienokaista rinnallaan.

"Hän on uusi loppuelämäni", Heard kirjoitti julkaisussaan, jossa hän esittelee uuden tulokkaan seuraajilleen.

Mikäli kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vuoden 2022 kunnianloukkausoikeudenkäynti

Paraikaa käytävä kunnianloukkausoikeudenkäynti alkoi huhtikuun 11. päivä. Deppin asianajajien mukaan Depp on menettänyt Heardin kirjoittaman esseen vuoksi merkittäviä elokuvarooleja ja Heardin teksti on vahingoittanut näyttelijän mainetta.

Deppin todistus alkoi huhtikuun 19. päivä ja hän on käynyt todistuksessaan läpi monia tapauksia, joissa Heard on väittänyt Deppin olleen väkivaltainen tätä kohtaan. Depp on kertonut häpeävänsä osaa tekstiviesteistä, joita hän on aikoinaan lähettänyt. Viesteissä hän on kutsunut Heardia loukkaavilla nimillä. Depp on myös myöntänyt käyttäneensä paljon alkoholia heidän suhteensa aikana.

Depp on kieltänyt kaikki häneen kohdistuvat pahoinpitelysyytökset. Hän on kertonut useista tapauksista, joissa Heard on ollut väkivaltainen Deppiä kohtaan. Eräässä tapauksessa Depp väittää Heardin heittäneen häntä vodkapullolla, jonka seurauksena Depp oli loukannut sormensa.

Deppin asianajajat ovat kutsuneet useita Deppin turvamiehiä todistamaan entisen pariskunnan välillä olleita välikohtauksia. Ainakin yksi turvamiehistä on todistanut nähneensä Heardin tönäisseen Deppiä. Toinen turvamiehistä kertoi Heardin ulostaneen Deppin sänkyyn vitsinä. Deppin agentin ja muiden neuvonantajien mukaan Heardin syytökset ovat vahingoittaneet näyttelijän uraa.

Heardin todistus käynnistyi vuorostaan toukokuun 4. päivä. Heard kertoi todistuksessaan Deppin olleen väkivaltainen. Hän kertoi muun muassa tapauksesta, jossa Depp olisi potkaissut häntä selkään, sillä hän oli mustasukkainen Heardin kanssanäyttelijästä. Heardin mukaan Depp olisi kohdistanut häneen myös seksuaalista väkivaltaa. Hän kertoi myös Deppin väitetysti uhkailleen häntä.

Tällä hetkellä oikeudenkäynti on pienellä tauolla. Deppin asianajajat julkaisivat tiedotteen, jossa he ottavat kantaa Heardin todistukseen. Deppin asianajajat odottavat oikeudenkäynnin jatkumista, sillä he ryhtyvät ristikuulustelemaan Heardia.

- Siinä, missä Heardin tarinat kasvavat uusilla ja sopivilla yksityiskohdilla, Deppin muistot ovat pysyneet tismalleen samoina näiden kuuden, ja kipeän, vuoden aikana, aina siitä saakka, kun ensimmäinen syytös tuli ilmoille, lausunnossa todetaan.

- Hänen [Deppin] totuutensa, eli oikea totuus pysyy samana riippumatta siitä, millaisessa ympäristössä se kerrotaan. Deppin tiimi tulee varmasti osoittamaan vääriksi monia niitä väittämiä, joita Heard on yrittänyt esittää monimutkaisen todistuksensa ajan, lausunnossa jatketaan.

Oikeudenkäynti jatkuu maanantaina 16. toukokuuta.

Lue myös: Amber Heard säikähti Johnny Deppiä - ex-pariskunnalla tarkat järjestelyt oikeudenkäynnissä

Lue myös: Elon Musk ei saavu Amber Heardin ja Johnny Deppin oikeudenkäyntiin

Lue myös: Johnny Deppin ja Amber Heardin oikeudenkäynti jatkuu - nyt mukaan vedetään näyttelijäkollega

Lähde: Hollywood Life

Kilpailut

Uusimmat