Kuva: Sam Taskisen kotialbumi

Sam, 34, melkein voitti Suomen X Factorin yli vuosikymmen sitten - median "homopaljastus" sai vetäytymään julkisuudesta

20.07.2022 18:15 - Iiro Myllymäki

Sam Taskista lähestyttiin mediasta uhkailevaan sävyyn hänen kilpaillessaan X Factorissa. - On järkyttävää, että kenellekään tullaan sanomaan noin, Taskinen muistelee nyt.

Sam Taskisen koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Sam Taskinen, 34, on Saksassa vaikuttava oopperalaulaja, mutta suomalaisille tv-katsojille hän tuli tutuksi kevyen musiikin kentällä X Factorissa. Taskinen osallistui Suomen ensimmäiselle X Factor -kaudelle vuonna 2010, sijoittui kilpailussa toiseksi ja tämän jälkeen katosi julkisuudesta. Taskinen raivaa nyt tietä oopperamaailmassa transnaisena, mutta vielä X Factorin aikaan hän ei identifioitunut näin. Hän kertoo pohtineensa jo tuolloin, ettei hänen sukupuolensa mene vallitsevaan binääriseen jaotteluun, vaan se saattaa olla jotain muunsukupuolisuuden kaltaista. Julkisuudessa Taskinen näyttäytyi miehenä, ja kilpailun edetessä homomiehenä – tosin vasten tahtoaan.

Vuonna 2010 keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä oli huomattavasti yksipuolisempaa ja rajoittuneempaa kuin nykyään. Tämän Taskinen sai tuntea siinä, miten media häntä käsitteli. Taskisesta revittiin X Factorin aikana otsikoita, että hän tuli kaapista ulos homoseksuaalina. Hän kertoo, että häntä lähestyttiin eräästä tiedotusvälineestä tungettelevaan sävyyn ja hänen ”homoutensa” haluttiin paljastaa.

- Minulle sanottiin, että olemme kuulleet luotettavista lähteistä sinun olleen miesten kanssa ja voimme tehdä tästä kivan jutun tai juorujutun. On mielestäni todella järkyttävää, että kenellekään tullaan sanomaan noin, etenkin kun olin 21-vuotias ja aika naiivi, Taskinen muistelee Voice.fi:n haastattelussa.

Taskinen vahvisti lehden tiedot mieskumppaneista mutta kertoo painottaneensa, että sukupuolella ei ole hänelle väliä. Tuo lausunto painettiin tuolloiseen haastatteluunkin, mutta silti otsikot kirkuivat Taskisen homoutta.

Taskinen muistaa sanoneensa kyseiselle toimittajalle napakasti, kun hänen seksuaalisuudestaan lähdettiin utelemaan uhkailevaan sävyyn.

- Sanoin, että olisitte voineet lähestyä tätä asiaa todella eri tavalla. Yritätte tehdä tästä skandaalia ja ongelmaa, vaikka tässä ei ole mitään skandaalia tai ongelmaa. Tämä on hyvin luonnollinen osa minua.

Sam Taskinen tekee nyt uraa oopperamaailmassa. (kuva: Staatstheater Kassel/Nils Klinger)

Onko media vieläkään oppinut?

Nainen toivoo, että media ei enää toimi arkojen identiteettikysymysten kanssa samalla tavalla. Ketään ei pitäisi pakottaa julkisesti ulos kaapista, vaan asiasta kertomisen pitäisi olla yksilön oma päätös. Viime vuosilta on kuitenkin esimerkkejä, että näin ei vieläkään ole. Vuoden 2020 joulukuussa Seiska julkaisi salakuvia ja -videon radiojuontaja Shirly Karvisesta ja muusikko Sannista suutelemassa toisiaan. Karvinen on myöhemmin kertonut Aki Linnanahde Talk Show -podcastissa, että kokemus oli kivulias ja pakotti hänet avaamaan seksuaalisuuttaan läheisilleen ennen kuin hän olisi siihen itse ollut valmis. Hänen mukaansa lehden toimituksesta oltiin häneen yhteydessä ennen jutun julkaisua ja pyydettiin kommentteja juoruihin, mutta hän ei vastannut yhteydenottoihin. Hän koki tulleensa painostetuksi tilanteessa.

Kansainvälisessä viihdemaailmassa virisi hiljattain keskustelua kaapista ulos pakottamisesta sen jälkeen, kun näyttelijä Rebel Wilson oli julkistanut seurustelevansa naisen kanssa. Wilson kertoi suhteesta Instagramissa, mutta muutaman päivän kuluttua kävi ilmi, että Sydney Morning Herald -lehti oli saanut vihiä suhteesta jo aiemmin. Lehdessä julkaistiin artikkeli, jonka mukaan lehti oli antanut Wilsonille kaksi päivää aikaa kommentoida suhdetta ennen kuin mitään julkaistaisiin. Monet tulkitsivat tilanteen niin, että lehti oli julkistamassa tiedon Wilsonin suhteesta naisen kanssa ja näin ollen pakottamassa näyttelijän ulos kaapista. Tästä nousi laajaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Julkaisu puolustautui sanomalla, että he vain kysyivät kysymyksiä eivätkä olleet etukäteen päättäneet julkistaa mitään suhteesta.

Sam Taskinen sanoo omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan edelleen samaa kuin vuonna 2010 – sukupuolella ei ole hänelle väliä. Hän on panseksuaali, eli hän voi kiinnostua toisesta ihmisestä romanttisesti riippumatta tämän sukupuolesta.

- Seksuaalisuuteni, ja uskon että meidän kaikkien seksuaalisuus, on paljon monimutkaisempi asia kuin siihen aikaan pystyttiin käsittelemään. Silloin sitä oli joko hetero tai homo, Taskinen kuvailee.

Taskinen kertoo kylläkin jossain vaiheessa identifioituneensa homomieheksi, mikä tuntuu nyt hyvin kaukaiselta. Nyt hän on suhteessa naisen kanssa ja on polyamorinen.

(kuva: Sam Taskisen kotialbumi)

Taskinen on muistellut kokemustaan myös Instagramissa. Päivityksen pääset katsomaan alta. Jos se ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

X Factorista seurasi hyvääkin

Ikävä kokemus median kanssa sai Taskisen vetäytymään julkisuudesta. Ei häntä tosin muutenkaan kiinnostanut paistatella parrasvaloissa.

- X Factor opetti minulle, etten missään nimessä halua olla työssä, missä on niin paljon julkisuutta, Taskinen sanoo.

X Factor antoi Taskiselle oppitunteja omista rajoista ja ammatillisista haluista. Hän kertoo saaneensa kokemuksesta rohkaisua hakea opiskelemaan musiikkia ammatikseen. Hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan musiikinopettajaksi ja myöhemmin solistiselle osastolle kehittämään oopperataitojaan.

Ja oli julkisuudessa jotain hyvääkin. Taskinen on saanut jälkeenpäin kuulla X Factoria katsoneelta itseään nuoremmalta väeltä, että he näkivät heteronormatiivisuutta rikkovassa persoonassa itseään.

- Olen aina ollut hyvin naisellinen. Minulle on tullut jälkeenpäin nuorempaa sukupolvea puhumaan somessa. He ovat sanoneet, että näkyvyyteni on ollut rohkaisevaa heille.

Sam Taskisen koko haastattelun voit kuunnella artikkelin alusta tai Podplaysta. Haastattelussa Taskinen kertoo muun muassa, miten löysi identiteettinsä transnaisena ja miten transsukupuolisuus on näyttäytynyt hänen oopperaurallaan. 

Lue myös: Sam Taskinen on transnainen, joka tekee myös miesrooleja oopperalavalla - ”Näyttelin aiemmin miestä koko ajan"

Lue myös: Mihin Suomen ensimmäinen X Factor -voittaja katosi? Tekee nyt paluun täysin uudella tyylillä

Lähteet: Aki Linnanahde Talk Show, BuzzFeed

Voice.fi, Podplay ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Juttua muokattu 21.7. klo 10.15: Lisätty Sam Taskisen Instagram-julkaisu.

Kilpailut

Uusimmat