Kuva: Harry Potter Clips / Warner Bro. Studios / YouTube

Harry Potterista tutun huispauksen lajiliitot vaihtavat pelin nimen - syynä JK Rowlingin kommenttit

21.07.2022 21:15 - Riia Frost

JK Rowlingin kommentit, joita on syytetty pitkään transfobisiksi, vaikuttavat nyt myös tosielämän huispaukseen.

Kuvitteellinen noitien ja velhojen urheilulaji huispaus (eng. quidditch) tunnetaan Harry Potter -universumista, jonka kirjasarjan on luonut kirjailija JK Rowling, 56. Kyseisessä lajissa joukkueet yrittävät lentämällä viedä pallon korkeiden renkaiden läpi väistellen samalla muita pelaajia ja puolueettomia ryhmy-palloja. Jokaisesta onnistuneesta heitosta ansaitaan pisteitä, mutta pelin voittaa lopulta joukkue, jonka etsijä saa kiinni kultaisen siepin, josta ansaitaan pelin suurimmat pisteet.

Huispauksesta on tehty myös samanniminen tosielämän pelilaji, jossa lentämisen sijaan pelaajat juoksevat luudat jalkojensa välissä. Tosielämän huispauksen lajiliittojen mukaan kyseistä urheilulajia pelataan 40 maassa liki 60 pelitiimissä. Lisäksi tosielämän huispauksessa ollaan lajiliittojen mukaan yhdistetty rugby- ja polttopallopelit.

Nyt lajiliitot ovat ilmoittaneet vaihtavansa urheilulajin englanninkielisen nimen quidditchista quadballiksi. Lajiliitot perustelevat nimenmuutoksen sillä, että tällä halutaan etäännyttää urheilulaji Rowlingin kommenteista, joiden on syytetty olevan herjaavia transsukupuolisia henkilöitä kohtaan. Toiseksi syyksi nimenmuutokseen lajiliitot sanovat sen, että organisaatiot eivät omista huispaus-tavaramerkkiä. Tavaramerkin omistaa Warner Bros Discovery.

JK Rowling. (kuva: AOP)

Lajiliitot US Quadball ja Major League Quadball ilmoittavat urheilulajin nimenmuutoksen astuvan voimaan kesän aikana. Myös lajin hallinto The International Quidditch Association suunnittelee käyttävänsä quadball-nimeä toiminnassaan.

”Tämä nimenmuutos on iso käänne meille ja odotamme innolla, että voimme ottaa siitä kaiken irti”, The International Quidditch Associationin perustajat sanovat pelaajilleen lähetetyssä avoimessa kirjeessä.

Toistaiseksi ei ole selvillä, aikooko myös Warner Bros. -studio muuttaa tunnetun nimen virallisesti quadballiksi Harry Potter -universumissa samoista syistä. Rowling ei ole toistaiseksi kommentoinut lajilittojen päätöstä muuttaa huispauksen nimi heidän toiminnassaan.

Rowling on ollut jo pitkään suuren someraivon kohteena johtuen hänen kummaksutuista kommenteista transsukupuolisia kohtaan. Osa jopa haluaa Rowlingin erotettavan Harry Potter -universumista kokonaan. 

Lyhyen klipin huispauksesta Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvasta voit katsoa alta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: J. K. Rowling halutaan erottaa Harry Potter -universumista - syytetään edelleen transfobiasta

Lue myös: J.K. Rowling syyttää transaktivisteja kotiosoitteensa jakamisesta Twitterissä - poliisi selvittää asiaa

Lähteet: Deadline

Kilpailut

Uusimmat