Kuva: AOP

Angelina Jolie puhuu afganistanilaisten tilanteesta - sanoo Yhdysvaltojen vetäytymistä virheeksi

17.08.2022 11:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Angelina Jolie on puhunut aiemminkin afganistanilaisten tilanteesta muun muassa Instagram-tilillään.

Voit myös kuunnella artikkelin alta sekä Podplaysta.

Näyttelijä Angelina Jolie, 47, puhuu afganistanilaisnaisten puolesta.

Jolie kirjoittaa Time-julkaisun artikkelissa afganistanilaisnaisten kokemista kauheuksista, jotka ovat jatkuneet vielä vuosi sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetivät joukkonsa pois Afganistanista.

Näyttelijä muistelee kirjoituksessaan tavanneensa Roomassa asuvan pakolaisen, joka oli vain kuukausien päässä lääkäriksi valmistumisesta. Vain vähän ennen opintojen päätökseen saamista Afganistanin hallitus kaadettiin ja tältä sekä tämän siskoilta vietiin oikeus koulutukseen.

"He ja 14 miljoonaa muuta afganistanilaista naista ja tyttöä menettivät yhdessä yössä oikeutensa käydä lukiota tai yliopistoa, oikeuden tehdä työtä ja liikkumisvapautensa", Jolie kirjoittaa artikkelissaan.

Näyttelijä huomauttaa artikkelissaan, että naisten asema oli parantunut huomattavasti Afganistanissa viimeisen 20 vuoden aikana, mutta nyt tilanne on muuttunut jälleen huonommaksi.

Jolien mukaan afganistanilaiset naiset joutuvat julkisesti pahoinpidellyiksi, poliittisiksi vangeiksi, heitä siepataan ja pakotetaan avioon Taleban-johtajien kanssa.

Näyttelijä toteaa, että vaaroista huolimatta naiset ovat osoittaneet vastarintaa maassa.

"Vaaroista huolimatta suurin vastustus naisten oikeuksien kumoamista vastaan ei ole peräisin ulkomailta, vaan afganistanilaisilta itseltään, jotka ovat lähteneet kaduille", Jolie kuvailee.

Jolie pohtii, että Yhdysvallat tekivät virheen vetäessään joukot pois Afganistanista.

"Afganistanin historiassa on ollut erilaisia vaiheita ja lukuisia synkkiä hetkiä, joista tämä on yksi. Olen kuitenkin varma, ettei tämä ole päätös.", Jolie sanailee.

"Unelma moniarvoisesta, avoimesta Afganistanista, joka perustuu tasavertaisuudelle ja ihmisten vapaudelle, näyttää olevan kaukana. Tiedän sen olevan kuitenkin mahdollista", näyttelijä jatkaa artikkelissaan.

Jolie on puhunut aiemminkin julkisuudessa afganistanilaisten tilanteesta. Hän jakoi helmikuussa sosiaalisessa mediassa kuvan saamastaan kirjeestä, jonka hän kertoi olevan peräisin nuorelta afganistanilaistytöltä.

Lue myös: Angelina Jolie pakeni ilmahälytystä Ukrainassa - tilanne tallentui videolle

Lue myös: Angelina Jolie liittyi Instagramiin ja julkaisi tärkeän kuvan: "Tämän kirjeen lähetti afganistanilainen tyttö"

Lue myös: Angelina Jolie otti kantaa Afganistanin tilanteeseen - julkaisi liikuttavan päivityksen

Lähde: People

Kilpailut

Uusimmat