Kuva: AOP

Voldemort-näyttelijä Ralph Fiennes puolustaa J.K. Rowlingia transfobiasyytöksiltä: "Ymmärrän, mitä hän ajaa takaa"

26.10.2022 23:15 - Iiro Myllymäki

Ralph Fiennesin mielestä J.K. Rowlingin osakseen saamat solvaukset ovat kammottavia.

Harry Potter -elokuvissa Lordi Voldemortia näytellyt Ralph Fiennes, 59, puolustaa Potter-kirjat kirjoittanutta J.K. Rowlingia, 57, transfobiakohussa. Rowlingia on jo pitkään syytetty transihmisten oikeuksia vastaan hyökkäävistä kannanotoista.

Fiennes puhuu New York Timesin haastattelussa Rowlingin kohtaamasta nettivihasta. Kirjailija on saanut muun muassa tappouhkauksia.

- Solvaukset, joita hän on saanut, ovat kammottavia ja vastenmielisiä. Ymmärrän, että hänen sanomisensa naisista ovat saaneet jotkut suuttumaan. Kyse ei kuitenkaan ole jostain ylettömästä, äärioikeiston fasistijutusta, Fiennes sanoo.

J.K. Rowling (kuva: AOP)

Rowling on puolustanut kannanottojaan sillä, että hän puolustaa naisten oikeuksia. Myös Fiennes näkee asian näin.

- Hän on vain nainen, joka sanoo, että ”olen nainen, tunnen itseni naiseksi ja haluan, että saan sanoa olevani nainen”. Ymmärrän, mitä hän ajaa takaa, vaikken itse olekaan nainen, Fiennes jatkaa.

Hän myös lisää, että Rowling on kirjossaan onnistunut käsittelemään hienosti nuorten kasvamista moraalisesti vastuullisiksi ihmisiksi.

Rowling on kohdannut transfobiasyytöksiä vuodesta 2019 alkaen. Hän on esimerkiksi pilkannut Twitter-tilillään mielipidekirjoitusta, jossa viitattiin ”ihmisiin, joilla on kuukautiset” sen sijaan, että olisi puhuttu vain naisista. Myöhemmin hän julkaisi pitkän esseen ajatuksistaan transsukupuolisuudesta. Hän kirjoitti puolustavansa naisten turvallisuutta.

”Haluan, että transnaiset ovat turvassa. En kuitenkaan halua, että samalla tytöiksi syntyneet ovat vähemmän turvassa. Kun vessojen ja pukuhuoneiden ovet avataan kenelle tahansa miehelle, joka uskoo tai tuntee olevansa nainen, avataan ovet samalla ihan kaikille miehille, jotka haluavat tulla sisään”, Rowling muun muassa kirjoitti.

Monet aktivistit ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntijat ovat kritisoineet Rowlingin näkökantoja tutkimustiedon vastaisina ja transsukupuolisten oikeuksia loukkaavina. Myös useat Harry Potter -elokuvien näyttelijät ovat tuominnet Rowlingin kannanotot. Näin ovat tehneet esimerkiksi elokuvien pääkolmikko Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson.

Lue myös: Warner Bros. tuomitsee J.K. Rowlingin saaman tappouhkauksen: 'Uskomme ilmaisunvapauteen'

Lue myös: Harry Potterista tutun huispauksen lajiliitot vaihtavat pelin nimen - syynä JK Rowlingin kommenttit

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat