Kuva: Iiro Myllymäki

Muistatko Gimmelin Susannan? Julkisuudesta kadonnut nainen paljastaa, mitä tekee nyt ja miksi Suski-lempinimi harmitti häntä

05.12.2022 20:15 - Iiro Myllymäki

Susanna Berg tuli tunnetuksi Popstars-ohjelmasta ja Gimmel-yhtyeestä, jonka ura jäi lyhyeksi. Bändin lopettamisen jälkeen Berg katosi julkisuudesta ja löysi uuden suunnan elämälleen.

Voit kuunnella Susanna Bergin koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Susanna Berg (o.s. Korvala) oli 19-vuotias abiturientti, kun hän matkusti Vaasasta Turkuun osallistuakseen aivan uuden tosi-tv-kilpailun karsintoihin. Laulajan urasta jo pienestä pitäen haaveillut nuori nainen näki tilaisuutensa tulleen, kun Suomeen tuli uusi tv-formaatti Popstars, jossa muodostettaisiin ihka oikea tyttöbändi. Karsinnoissa hän lauloi Ultra Bran Sinä lähdit pois - ja Madonnan Like a Virgin -kappaleita, ja tästä alkoi matka poptähteyteen. Se matka ei lopulta kestänyt kauaa.

MTV3-kanavalla esitetystä Popstarsista ja siinä muodostetun Gimmelin alkutaipaleesta on kulunut 20 vuotta. Susanna Berg, Jenni Vartiainen ja Ushma Olava (o.s. Karnani) kokivat tiiviin popparikokemuksen vuosina 2002–2004, kunnes yhtye Bergin aloitteesta teki lopettamispäätöksen. Berg vetäytyi julkisuudesta, ja edellisen kerran hän on kertonut kuulumisistaan haastattelussa vuonna 2013. Nyt nainen kertoo Voice.fi:lle, millaisia Gimmel-vuodet olivat ja mitä hän on sittemmin tehnyt.

Nyt 39-vuotias Berg muistelee kokemusta hyvällä.

- Olihan se ainutlaatuinen kokemus, jollaisen vain harva elämässään saa kokea, Berg sanoo.

Jenni, Ushma ja Susanna vuonna 2003 (kuva: AOP / Kimmo Brandt)

Berg joutui heti Popstars-alkukarsintavaiheen jälkeen ison päätöksen eteen. Popstarsin seuraava leirivaihe osui samalle ajalle, jolloin hänellä olisi ollut pääsykokeet kouluun, jossa olisi opiskeltu teatteritaidetta esimerkiksi lavastuksen ja näytelmien kirjoittamisen muodossa.

- Tietenkin vanhempani olivat sitä mieltä, että menen pääsykokeisiin, mutta päädyin menemään leirille. Sen valinnan tekeminen tuntui kauhean isolta sen ikäisenä, Berg muistelee.

Lopulta ohjelman tuomarit valitsivat Bergin mukaan yhtyeeseen. Sarja poikkesi esimerkiksi tulevista Idolseista ja Voice of Finlandeista siinä, että tv-katsojat eivät päässeet vaikuttamaan lopputulokseen. Alussa mukana oli Jennin, Ushman ja ”Suskin” lisäksi myös Jonna Christensen (o.s. Pirinen), mutta hän lähti pian yhtyeestä sisäisten ristiriitojen takia ja siirtyi soolouralle. Popstars-ohjelman kamerat seurasivat Gimmeliä vielä heidän uran alkutaipaleellaan, ja ohjelmaan kuului se, että kolmikko muutti asumaan samaan kämppään. Puolen vuoden yhteiselo sujui Bergin mukaan vaivattomasti.

- Meillä oli tosi kivaa. Muistan, että Ushma teki chai-teetä ja hyviä intialaisia ruokia. Se oli minusta aika ihanaa kommuunielämää.

Samaan aikaan Gimmel-kolmikko paiski kovasti töitä. He valmistelivat ensimmäistä Lentoon-albumiaan, valmistautuivat keikoille ja opettelivat alan pelisääntöjä. Vaikka pyöritys oli kovaa ja tv-kamerat pörräsivät ympärillä, Berg ei muista tunteneensa, että tuossa kohtaa meno olisi tuntunut liialliselta. Myös Ushma Olava on kertonut Voice.fi:n haastattelussa muistelevansa kyseistä Gimmelin alkutaivalta kiinnostavana aikana, jolloin kaikki oli uutta ja ihmeellistä.

Muun muassa Madonnaa fanittaneelle Susannalle poptähteys oli haave lapsuudesta saakka. (kuva: Iiro Myllymäki)

Suski-lempinimi tuli puun takaa

Popstars oli iso koneisto, ja monet näkivät Gimmelin nuoret naiset pelkkinä kuuliaisina koneiston osina. Gimmel herätti kritiikkiä siitä, että tosi-tv-ohjelman kautta muodostettu bändi ei voi olla aito, vaan kyseessä on pelkkä levy-yhtiön luoma sisältä ontto tuote. Sekä Olava että Berg allekirjoittavat väitteen, että Gimmel oli kuin olikin tuote.

- Gimmel oli pitkälle todellakin tuote. Kaikki asiat oli tehty valmiiksi ja siihen haettiin sopivat tyypit. Sitä voi verrata näytelmään, jossa on käsikirjoitus, lavasteet ja kaikki, ja sitten haetaan sopivat ihmiset rooleihin. Mutta kyllä me olimme aitoja ihmisiä, Berg sanoo.

Vaikka joissain asioissa nainen olisikin ollut projektia vetäneiden ammattilaisten kanssa eri mieltä, suuta oli hankala saada avattua. Jälkeenpäin Berg näkee tilanteessa valta-asetelman, jossa nuorten, alalle juuri tulleiden naisten on hankala sanoa asemansa vakiinnuttaneille ammattilaisille vastaan.

- Ajattelin joistain biisivalinnoista, että minusta tämä ei ole hyvä biisi enkä haluaisi esittää tällaista. Tai että en haluaisi pukeutua näihin vaatteisiin kuvauksissa tai mielestäni minun ei tarvitse vetää vatsaa enempää sisään kuin jo teen.

Ainakin yhdessä asiassa Berg sanoi vastaan, tosin tuloksetta. Levy-yhtiö nimesi Susannan Suskiksi ilman yhteistä keskustelua asiasta, ja Berg pahastui tästä.

- Perusteluna tälle oli, että Suski asettui heidän mielestään Susannaa paremmin meidän kolmen nimirimpsuun. Suski ei ole koskaan ollut lempinimeni, ja suutuin siitä niin, että silloin kyllä ilmaisin asian heillekin, Berg kertoo.

"Eihän tämä voi olla minun elämääni"

Ushma Olava on kuvaillut Gimmelin alkuaikaa ”setävetoisena” kautena, jossa vanhemmat miehet määräsivät tahdin Popstars-ohjelmassa, levytysstudiossa ja levy-yhtiö BMG:ssä. Jos Gimmelin jäsenet olivat astuneet setien maailmaan, niin myös sedät yrittivät astua nuorten naisten maailmaan.

- Kaikki meidän biisimme olivat niiden setien kirjoittamia. He pohtivat niissä, millaista on olla nuori tyttö ja millaista on elää nuoren naisen maailmassa, Berg sanoo.

Gimmelin musiikkipuolesta vastasi hittinikkari Risto Asikainen, joka oli aiemmin tehnyt musiikkia muun muassa Nylon Beatille. Asikainen sävelsi, sanoitti ja tuotti melkein jokaisen Lentoon-levyn kappaleen ja valtaosan myös kahden seuraavan levyn materiaalista. Voice.fi ei tavoittanut Asikaista haastatteluun.

Susanna Berg on kiitollinen Gimmel-ajastaan. (kuva: Iiro Myllymäki)

Gimmelin suosion huiput olivat korkealla. Popstarsin myötä yhtyeellä oli paljon etenkin nuoria faneja, ja marraskuussa 2002 julkaistu Lentoon-levy nousi koko vuoden myydyimmäksi levyksi. Albumia on myyty 98 000 kappaletta, eli moninkertaista platinaa. Yhtyeen nostattamasta alkuhuumasta Susanna Berg muistaa etenkin Helsingin Itäkeskus-kauppakeskuksessa heitetyn keikan, jonne oli saapunut arviolta 10 000 katsojaa.

- Meillä jokaisella oli oma henkivartija, joka luotsasi meitä väentungoksessa. Tuli olo, että eihän tämä voi olla minun elämääni, Berg kertoo.

Samanlainen tunne naiselle tuli myös, kun Gimmel poistui joltain keikaltaan kuumailmapallolla. Kaikki keikat eivät olleet yhtä hohdokkaita, sillä jollain keikalla yleisöstä heitettiin käpykakku laulajien päälle.

Suosion sinetöi vuoden 2003 Emma-gaala, missä Gimmel voitti kolme pystiä. Lentoon palkittiin vuoden myydyimpänä albumina ja vuoden debyyttialbumina. Lisäksi Gimmel sai pop-/rock-tulokkaan palkinnon.

Artikkeli jatkuu seuraavalla sivulla.

Kilpailut

Uusimmat