Kuva: AOP

Suomalaisnäyttelijälle merkittävä tunnustus - yksi rooli hurmasi tuomariston totaalisesti

15.12.2022 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Alina Tomnikov on valittu osaksi European Shooting Stars -ohjelmaa. Kyseiseen ohjelmaan pääsee vuosittain vain 10 eurooppalaista näyttelijää.

Näyttelijä Alina Tomnikov, 34, on saanut arvostetun European Shooting Stars -tunnustuksen. Suomen elokuvasäätiö kertoo, että Tomnikov on valittu European Film Promotionin ohjelmaan, joka nostaa vuosittain yhteensä 10 näyttelijäkykyä. Tavoitteena on edistää valittujen näyttelijöiden kansainvälistä uraa ja nostaa eurooppalaisen elokuvan lahjakkuuksia esiin. Näyttelijöille tarjotaan ohjelman kautta tapaamisia kansainvälisten roolittajien ja agenttien kanssa, sekä verkostoitumista ja näkyvyyttä myös kansainvälisessä lehdistössä. Ohjelman kohokohtana on 20. helmikuuta 2023 Berlinalen elokuvajuhlilla järjestettävä European Shooting Stars Awards -gaala. Itse ohjelma järjestetään Berliinissä 17.–20.2.2023.

Tomnikov on tehnyt todella monipuolisen uran jo tähän asti, sillä hän on tehnyt rooleja lukuisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Hän on näytellyt muun muassa komediasarjassa Donna, venäläisessä epookkisarjassa Ekaterina, sekä saksalaisessa psykologisessa draamasarjassa Funeral for a Dog. Tällä hetkellä hänet nähdään Paratiisi-sarjan toisella kaudella. Tämän lisäksi Tomnikov on näytellyt lyhytelokuvassa Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon, joka perustuu näyttelijän omaelämäkerralliseen aineistoon. Elokuva voitti tänä vuonna Risto Jarva -palkinnon. 

Tomnikov valittiin European Shooting Stars -ohjelmaan roolistaan elokuvassa Järjettömän paska idea, joka on Pamela Tolan ohjaama tuore teos. Elokuva saa ensi-iltansa 13. tammikuuta. Valintajury kehui vuolaasti Tomnikovin herkkyyttä ja leikkisyyttä roolisuorituksessaan kapinallisena pelisuunnittelija Ripenä. Näyttelijä itse on kertonut olevansa todella otettu saamastaan mahdollisuudesta ja tunnustuksesta.

- Olen otettu ja iloinen, että juuri roolini elokuvassa Järjettömän paska idea toi minut tähän ja herätti juryn kiinnostuksen. Shooting Stars on auttanut monia itsellenikin tärkeitä näyttelijöitä kansainvälisellä uralla eteenpäin, ja nyt on hienoa olla itse osana sitä ja nähdä, kuinka suomalainen elokuva kiinnostaa maailmalla, Tomnikov kertoo tiedotteessa. 

Vuodesta 1998 järjestetty European Shooting Stars on yksi EFP:n lippulaivoista, joka on nostanut useita näyttelijätähtiä kartalle. Näyttelijät valitaan EFP:n jäsenmaiden ehdotuksista ja Suomesta ehdotuksen tekee EFP:n jäsenorganisaatio Suomen elokuvasäätiö. Lopullisen valinnan tekee vuosittain vaihtuva elokuva-alan ammattilaisista koottu jury. Edellinen ohjelmaan valittu suomalainen oli Seidi Haarla

Lue myös: Alina Tomnikov juhlii toista hääpäiväänsä - julkaisi sen kunniaksi uusia kuvia häistään

Lue myös: Alina Tomnikov heittäytyi päärooliin kansainvälisessä uutuussarjassa - opetteli jopa amputoimaan koiran jalan

Lue myös: Pamela Tolan seuraava elokuvaohjaustyö julkistettiin - pääosissa nimekkäät Putous-tähdet

Lähde: Suomen elokuvasäätiö

Kilpailut

Uusimmat