Kuva: AOP / Ari Lahti

Yle: Tunna Milonoff sairastui vakavaan työuupumukseen - "Useina päivinä en päässyt edes sängystä ylös"

21.03.2023 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Milonoff on kertonut rehellisesti loppuun palamisestaan kolumnissaan.

Madventures-ohjelmasta tuttu toimittaja ja juontaja Tuomas "Tunna" Milonoff, 49, on kertonut rehellisesti vakavasta burn outistaan Ylelle kirjoittamassaan kolumnissa. 

Milonoff kertoo, että uupumisen oireet alkoivat salakavalasti ja pahentuivat lopulta isoihin mittakaavoihin. 

- Ajatukseni alkoivat katkeilla jatkuvasti. En muistanut kesken keskustelun, mitä olin sanomassa. Myöhemmin opin, että kognitiivisten kykyjen merkittävä heikkeneminen on tyypillistä uupumuksesta kärsiville, Milonoff sanoo. 

Milonoff kertoo ponnistelleensa sen eteen, että hänen käytöksensä näyttäytyisi ulkopuolisille mahdollisimman "normaalina". Toimittaja ei halunnut, että totuus loppuun palamisesta paljastuisi. 

- Tavatessani ihmisiä aloin ponnistella, että vaikuttaisin normaalilta - ja pitkään se menikin läpi. Kehityin mestariksi ottamaan itseäni niskasta kiinni ja nauramaan ääneen huonolle muistilleni tai yleiselle pihallaololleni. Tunnustan nyt, että olen esiintynyt televisiossa sadoille tuhansille ihmisille lähes katatonisessa tilassa peläten, että jään kiinni minä hetkenä tahansa, toimittaja kertoo. 

Milonoff epäili sairastavansa oireidensa takia jopa vakavaa muistisairautta tai jotain kuolettavaa tautia. Hän häpesi olotilaansa ja pelkäsi vaikuttavansa heikolta uupumuksensa takia. Toimittaja ei aluksi hakeutunut itse avun piiriin, vaan yritti sinnitellä ja lopulta Milonoffin vaimo ja toimittajan yhtiökumppani Riku Rantala passittivat hänet sairaslomalle.  

- Nukuin ensimmäiset kolme viikkoa kunnes huomasin, ettei uupumus lähdekään ylipitkillä päikkäreillä. Lopulta en saanut enää mitään aikaiseksi, useina päivinä en päässyt edes sängystä ylös. Lääkärin mukaan uupumukseni oli ehtinyt edetä vakavaksi. 

Milonoff pelkää, että suorituskeskeistä yhteiskuntaamme odottaa uupumispommi ja hän toivoo, että tältä pystyttäisiin välttymään tulevaisuudessa. Milonoffin ja Rantalan isännöimässä Docventures Talk Show'n uusimmassa jaksossa pureudutaankin tämän aiheen ytimeen.

Lue myös: Madventuresin Riku ja Tunna kiipesivät Saana-tunturille koronassa - "Nousu tuntui ihmeellisen raskaalta"

Lue myös: Riku Rantala tahtoo Suomeen erikoisen jouluperinteen: "Kakkaava Sauli olisi upea joulupatsas"

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat