Kuva: Sanni Seppä

Rakkauslauluja kaihtava Gettomasa arvostaa parisuhteessa raakaa rehellisyyttä - "Tarvitsen jonkun samanlaisen ihmisen"

13.04.2023 14:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Rehellisyydellä on suuri painoarvo niin Gettomasan puheissa, sanoituksissa kuin parisuhteissakin. Toisinaan se johtaa ongelmiin, eikä artisti itsekään tiedä, onko se pelkästään hyvä asia.

Neljä Emma-pystiä, lukuisia listaykkösiä ja järkkymätön jalansija suomiräpin kärkipaikoilla. Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun Gettomasa, eli Aleksi Lehikoinen, 29, voitti rapin suomenmestaruuden vuonna 2012. Jyväskylästä kotoisin oleva Lehikoinen on ehtinyt urallaan julkaista viisi albumia ja yhden EP:n ja kohta artistin Vastustamaton-albumia juhlitaan levyjulkkareiden merkeissä Helsingin Jäähallissa 15. huhtikuuta. Lehikoiselta kuullaan laaja läpileikkaus artistin tuotantoon koko uran varrelta ja kyseessä on myös hänen ainoa esiintymisensä tänä keväänä.

- On tulossa ihan spektaakkelimainen esitys ja paljon vierailevia esiintyjiä tulee mun keikalle. Olen innoissani siitä, että tuomme ison liudan suomalaisia räppäreitä esiintymään jäähalliin ja uskon, että tulee hullun siisti ilta, artisti kertoo.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Vastustamaton sisältää yhteensä 11 biisiä, ja sen kantavana teemana toimivat erilaiset riippuvuudet. Kappaleilla käsitellään muun muassa päihteitä, uhrauksia ja sivutaan myös ihmissuhteiden kipupisteitä ja kotiolosuhteiden vaikeuksia. Artisti myöntää itsekin omaavansa yhden erityisen suuren riippuvuuden. 

- Mulla on positiivinen riippuvuus urheilemiseen. Tarvitsen sitä, että pääni pysyy jotenkin kasassa. On ollut vähän ongelmia oman terveyden kanssa, niin ei ole pystynyt urheilemaan iha samalla tavalla ja ne ovat olleet aika rankkoja aikoja. Se on mulle ehkä kaikista tärkein riippuvuus.

Ongelmista puheen ollen: niihin mielipiteitä herättävä Lehikoinen on törmännyt niin mediassa kuin biisejä kirjoittaessaankin. 

Uusinta albumia edelsi kasa paineita ja lukuisia writer's blockeja

Artisti räjäytti pankin vuonna 2019 julkaisemallaan Diplomaatti-albumilla. Levyn suosituimmat kappaleet Silmät ja Muijii Stadis ovat keränneet kumpikin Spotifyssä reilut 18 miljoonaa kuuntelukertaa ja artisti voitti albuminsa myötä myös Vuoden rap/r&b –pystin sen aikaisessa Emma-gaalassa. Napakymppiin ammuttu vuosi vaikeutti kuitenkin seuraavien vuosien luomisprosessia.  

- Minulla meni seuraava vuosi niin, etten tehnyt isoja biisejä ja seuraava vuosi siitä, niin en saanut oikein mitään musaa ulos. Siinä oli mennyt pari kolme vuotta siitä menestyksestä, niin tätä Vastustamaton-albumia tehdessä minulla oli aika isot paineet niskassa siitä, että ai vitsi, oliko tuo nyt mun isoin hetki, räppäri kertoo kipuilleensa.

Lehikoinen tunnetaan rehellisten sanoitustensa lisäksi myös tarinankerronnallisista kyvyistään. Ketterästä kirjoitustaidostaan huolimatta myös hänen kynänsä terä tylstyy toisinaan ja niin kävi etenkin uusinta albumia työstäessä.

- Varsinkin tämän levyn kohdalla olen heittänyt enemmän ideoita ja biisejä roskiin kuin koskaan aiemmin, koska ne eivät olleet tarpeeksi hyviä ja välillä päässä hakkasi ihan tyhjää, enkä keksinyt mitään. Se on ihan arkipäivää itselleni. 

Artisti pelkäsi jäävänsä Diplomaatin jälkeen pelkäksi tähdenlennoksi, jonka kirkkain hetki parrasvaloissa oli jo nähty.

- Se pitkään vaivasi mua niiden vuosien aikana, että mä en halua, että tämä Diplomaatti-albumi jää mun isoimmaksi levyksi, vaan mun pitää vielä yhden kerran korottaa se kaupallisesti jotenkin ja näyttää, että pystyn tekemään sen, jotta mun hetki jatkuisi vielä vähän pidempään.

Huoli oli lopulta turha ja tuoreen albumin menestyksen myötä isoimmat paineet ovat nyt helpottaneet, eikä hänen mukaansa seuraavalla isommalla julkaisulla ole hoppua. 

(kuva: Sanni Seppä)

"Mua ei kiinnosta miellyttää muita ihmisiä hirveän paljon"

Räppäri kohautti marraskuussa Keskisuomalaisen haastattelussa, kun hän koki, ettei toimittaja Jemo Kettunen ollut tehnyt tarpeeksi hyvää taustatyötä haastattelua varten ja hän alkoi tylyttää toimittajaa. Haastattelu herätti paljon niin positiivisia kuin negatiivisiakin mielipiteitä, mutta Lehikoinen ei omien sanojensa mukaan jaksa kauheasti miettiä millaisen kuvan hän itsestään antaa mediaan.  

- Pyrin olemaan aito oma itseni ja se on aina ollut mun strategia. Joskus tulee vähän erilaisia päiviä, että tilanteesta riippuen saatan käyttäytyä milloin milläkin tavalla. Totta kai sitä vähän miettii, mutta ihan rehellisesti, niin en mä sitä ihan kauheasti mieti. Olen vain aina ollut sellainen ihminen, että mua ei kiinnosta miellyttää muita ihmisiä hirveän paljon, räppäri toteaa.

Lehikoinen kertoo jakaneensa paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan jo lapsena.

- Jo kasvaessa junnuna oli tyyppejä, jotka eivät todellakaan tykänneet minusta ja tyyppejä, jotka tykkäsivät minusta tosi paljon. Mulle ei ole kauhean tärkeää miellyttää ihmisiä, vaan mulle on tärkeämpää tehdä omaa juttua mahdollisimman hyvin.  

Artisti ei aio sensuroida sanojaan jatkossakaan, eikä häntä haittaa, vaikka hänen maailmankuvansa vaikuttaisi toisinaan mustavalkoiselta. Jos oma mielipide ei miellytä, niin sitten se on niin. 

- Kyllä mä sellaisiakin artisteja tiedän, jotka yrittävät koko ajan pysyä vaan siinä keskellä, etteivät he ota kantaa asioihin ja menettäisi fanejaan sitä kautta. Mä olen aina toiminut tällä tyylillä. 

Millä sanoilla mielipiteitä herättävä artisti sitten kuvailisi itse itseään?  

- Olen aika periksiantamaton. Miten sitä sanoisi... en ehkä ota eitä kovin hyvin vastaan - olen tosi jääräpäinen. Olen vähän tulinen myös, eli saatan tulistua aika nopeasti. Toisaalta pidän itseäni myös todella lojaalina ihmisenä, se on ehkä yksi tärkeimmistä puolistani.

Keskustelutaidot ovat parisuhteen kulmakivi

Lehikoinen julkaisi 30. maaliskuuta uuden biisinsä Meit ei oo, jossa tehdään selkeä pesäero päättyneeseen ihmissuhteeseen. Inspiraatio biisiin on lähtöisin Lehikoisen omasta eletystä elämästä ja vaikka kappale saattaakin yhdistyä romanttiseen ihmissuhteeseen, kertoo artisti kirjoittaneensa kappaleen silti universaalimmasta näkökulmasta.  

- Nopeasti kun sen kuuntelee, niin voit totta kai kelata, että se on enemmän romanttiseen suhteeseen kohdistuva biisi, mutta kirjoitin sen ehkä kuitenkin jotenkin universaalilla tasolla. Se voi koskea periaatteessa mitä vain ihmissuhdetta. 

Rakkausbiisit eivät kuulu Lehikoisen repertuaariin ja romanttisista suhteista kertovien biisien rustaaminen on tuntunut hänestä hankalalta. Myös uusimman biisin kirjoitusprosessissa oli haasteita juuri tämän seikan takia.  

- Mulle tulee helposti sellainen fiilis kirjoittaessa, että onko tämä ihan kliseistä, että tämä ei oikein sovin mun suuhun. Voin kuunnella muiden tekevän niitä [rakkausbiisejä], mutta kun itse lähden heittämään niitä, niin mulle tulee sellainen fiilis, että onko tämä ihan kornia. Jatkossa haluaisin haastaa itseäni tekemään jotain sellaista.  

Kun menestystä, kiirettä ja keikkoja puskee ovista ja ikkunoista, putkahtaa mieleen väkisinkin, että onko parisuhteen ja artistielämän yhdistäminen totaalinen mahdottomuus? Muusikon elämä poikkeaa tavallisesta toimistotyöstä merkittävästi ja arki näyttää hyvi erilaiselta kuin valtaosalla ihmisistä. Miten parisuhteen ja artistiuden voi yhdistää Lehikoisen oman henkilökohtaisen kokemuksen mukaan?

- Siinä on omat haasteensa, mutta samaan aikaan en kelaa, että se mitenkään mahdotonta olisi myöskään. Eiköhän se sitten suju ja mun ajatus tota juttua kohtaan on se, että en mä sitä oikein jahtaakaan.  

- Jos sattuu tulemaan joku sellainen [suhde], joka toimii hyvin ja menee tuossa niin hyvä niin, mutta jos ei vaan osu palikat paikoilleen, niin sitten ne eivät osu ja sitten elän sellaista elämää mitä mä haluan. Sehän on vähän valinnoista kiinni myös, Lehikoinen pohtii.

Artisti kertoi marraskuussa Aki Linnanahde Talk Show –podcastissa arvostansa omassa elämässään "perinteisesti" roolitettuja parisuhteita. Hän sanoi haluavansa hoitaa itse leivän pöytään, jolloin kumppani voisi hoitaa hänen sijastaan esimerkiksi kotitöitä. Toimittaja pyysi räppäriä avaamaan asiaa hieman ja kertomaan, mistä syistä tällainen asetelma sopisi juuri hänelle parhaiten.

- Koska mä olen niin laiska tekemään kotihommia rehellisesti. En nauti siitä ja se on ihan viimeinen asia mitä tykkään tehdä. Olen vain vähän sellainen pumpulipää. En kauheasti osaa tehdä mitään muuta kuin näitä musiikkijuttuja, eikä mua kiinnosta juuri tehdä mitään muuta ja niihin mä käytän suuren osan mun ajasta, artisti perustelee. 

Moisen preferenssin laukominen ilmoille voi tänä päivänä ärsyttää monia. Olemme onneksemme koko ajan matkalla kohti tasa-arvoisempaa maailmaa ja monimuotoisempia parisuhdemalleja, joten Lehikoisen mainitsema ajatusmalli ei enää istu monien päähän. On kuitenkin ehkä hyvä miettiä, onko siinä varsinaisesti mitään väärää, jos parisuhteen molemmat osapuolet tavoittelevat tämänkaltaista parisuhdemallia? Jos asetelma sopii molemmille, niin tuskinpa. 

- Mä vaan ehkä tarkoitin juuri sitä, että mulle sopisi hyvin sellainen kumppani kenelle ne eivät tunnu samanlaiselta pakkopullalta, vaan ihan mukavalta tekemiseltä. Siinä on ihan hyvä vastapari, että hyvä, sä voit hoitaa ne ja mä voin hoitaa nää ja meillä sujuu kaikki hyvin tässä näin. 

Lehikoinen kertoo arvostavansa parisuhteessa erityisesti hyvää keskustelukumppania, joka ei pelkää hypätä hänen kanssaan syvään päätyyn. 

- Pitää olla ehkä sellainen tyyppi, joka on rehellinen itselleen. Olen itse tosi raa’an rehellinen tyyppi ja sanon suoraan asioita. Tykkään tökkiä paljon ja kaivaa susta asioita ja katsoa mikä sun reaktio on ja mennä vaikeisiin asioihin. Olen sellainen ihminen, että tykkään raapia ja rääpiä ja perinpohjaisesti myllätä kaikki asiat läpi ja löytää sen totuuden.  

- Tarvitsen jonkun samanlaisen ihmisen joka kestää sen totuuden, vaikka se totuus tuntuisikin pahalta tai sattuisi tai ei menisi sun egon kanssa ihan yhteen tai mitä ikinä. Sellainen olisi minusta mukava keskustelukumppani, se on ainakin tärkeää, Lehikoinen summaa.

Juna kulkee artistin mukaan tässä asiassa molempiin suuntiin.

- Tykkään, että mua haastetaan ja haluaisin joka päivä, että mua haastetaan, koska silloin siitä saattaa oppia myös jotain loppupeleissä.  

(kuva: Sanni Seppä)

Kilpailut

Uusimmat