Kuva: Emmi Moilanen

Sini Ariell kiihkeän somekohun keskellä - "Halusitko satuttaa transihmisiä tahallasi?"

21.04.2023 14:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Ariellin somekirjoitukset ihmisen sukupuolesta ovat herättäneet kiivasta kommentointia puolesta ja vastaan.

Tatuointitaiteilija Sini Ariell, 41, on julkaissut Instagramiinsa mielipiteitä jakavan kirjoituksen. Ariell julkaisi someensa sateenkaaren värein koristellun sydämen, jonka oheen hän on kirjoittanut näkemyksensä ihmisten sukupuolesta. Hän kirjoittaa julkaisussaan sukupuolia olevan biologisesta näkökulmasta ainoastaan kaksi ja hän perustelee sanomisiaan ihmisen DNA:lla. 

"Mitä tulee ihmisiin tällä planeetalla, me synnymme joko miehiksi tai naisiksi. Ihmiset voivat valita mitä he haluavat olla tai miltä he haluavat näyttää, mutta se ei muuta DNA:ta", Ariell aloittaa. 

Ariell kertoo omien sanojensa mukaan kunnioittavansa kyllä jokaisen "henkilökohtaisia päätöksiä", mutta omasta näkemyksestään hän ei aio lähteä joustamaan.

"Plastiikkakirurgia tai hormonit eivät koskaan muuta ihmisen DNA:ta. Mies on mies. Nainen on nainen. Aivan sama miltä he näyttävät tai miksi he itsensä tuntevat".

"Voin valita olla mies, mutta se ei tee minusta biologisesti miestä. Aion antaa lasteni itse päättää identiteetistään, mutta se ei silti poista sitä faktaa, että he ovat biologisesti naisia", Ariell kirjoittaa painottaen nimenomaan ihmisen biologista puolta. 

Julkaisunsa jälkeen Ariell on kertonut menettäneensä tuhansien eurojen arvoisen yhteistyökuvionsa kirjoituksensa takia. Hänen julkaisemastaan kuvakaappauksesta näkee, että eräs yrittäjä on halunnut pistää suunnitellun yhteistyökuvion jäihin. Ariell seisoo kuitenkin edelleen sanojensa takana, "eikä aio muuttaa rahan vuoksi arvomaailmaansa ja esittää olevansa jotain muuta".  

"Mies syntyy mieheksi ja nainen naiseksi, ei se asia muutu mihinkään. Se on yksinkertaisesti ihmisen biologiaa. Jos se loukkaa jonkun yrityksen tai ihmisen mieltä, en voi asialle yhtään mitään", tatuointitaiteilija kirjoittaa nojaten vahvaan arvomaailmaansa. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jos julkaisu ei näy, katso se tästä.

Kirjoitukset jakoivat somekansan kahtia 

Ariellin kannanotto on otettu ristiriitaisesti vastaan somessa. Osa on ollut hänen kanssaan täysin samaa mieltä ja tähän joukkoon kuuluu esimerkiksi Aki Manninen

"Joka sana totta. Sateenkaari on minunkin mielestä kaunis ja ollut aina", Manninen kirjoittaa. 

"Huomaa joistain kommenteista et propaganda on uponnu ihmisii vuosien saatossa tiukasti, ku tosiasioita ei sais sanoo siks et joku joka aattelee että se voi olla mitä vaan", lataa eräs toinen seuraaja.

Osa taas ei ole ollut lainkaan samoilla linjoilla Ariellin kanssa, vaan hänen julkaisunsa on koettu vähemmistöjä loukkaavina.

"Minua kiinnostaa että mihin pyrit tällä postauksella? Miksi haluat tuoda esille dna-asiaa? Jos olisit oikeasti sitä mieltä, että jokainen saa olla omanlaisensa niin miksi tämä julkaisu"

"Luulisin sun somevaikuttajana ymmärtävän, millaisen transfobisen esimerkin sä tässä nyt annat", kommenteissa kihistään. 

Myös somevaikuttajat Henny Harjusola ja Sofia Tuomola ovat ottaneet asiaan kantaa Instagramin tarina-osiossa. Harjusola on halunnut muistuttaa, ettei biologia ole niin yksiselitteistä, vaikka tavallaan pystyykin ymmärtämään Ariellin kirjoitusten taustalla olleen ajatuksen. 

"Mua hirvittää se fakta, että sulla on Sini Ariell lapsia. Me voidaan keskustella kromosomeista kyllä mielellään ja en usko, että yksikään transsukupuolinen henkilö olisi kromosomejaan kieltänyt, kaikilla meillä ne yleensä kuitenkin on. Sultakin voi Sini löytyä XY-pari! Ootko ikinä testannu asiaa?" Harjusola kirjoittaa Instagram-tarinassaan.

"Miksi pitää jauhaa somessaan asioita, mitkä pahoittavat varmuudella ihmisten mieliä?", Harjusola jatkaa.

Myös Big Brotherista tunnettu Tuomola on avannut sanaisen arkkunsa asian tiimoilta. Hän on käynyt asiasta keskustelua Ariellin kanssa yksityisviesteillä.

"Ei DNA:ta tai kromosomeja voi muuttaa, ketään ei ole sitä kieltänyt. Mutta omaa suhtautumistaan ja kunnoitusta muita ihmisiä kohtaan voi muuttaa".

"Mulle ja monelle muulle jäi vielä epäselväksi, että miksi teit tuon postauksen? Luuletko, että ketään ei tiedä näitä faktoja? Luulitko, että tulee uutena tietona nämä asiat? Halusitko satuttaa transihmisiä tahallaan? Toivon, että pystyt avartamaan maailmaasi", Tuomola kirjoittaa julkaisemassaan kuvakaappauksessa.

Tuomolan julkaisemasta kuvakaappauksesta voi nähdä, ettei parivaljakon käymä keskustelu Instagramin yksityisviesteillä ole johtanut yhteisymmärrykseen. Harjusolan ja Tuomolan Instagram-tarinat ovat nähtävillä heidän profiileissään 24 tuntia niiden julkistamisesta.

Lue myös: Sini Ariell selittää pahoitteluvideonsa taustoja: "Tuntuu, että nykyään valehteleminen on ok"

Lue myös: Sini Ariell saa ylistystä paljastuksestaan - "Olin translapsi ja elin lapsuuteni suurimmaksi osaksi poikana"

Lue myös: Sini Ariell haastoi kaikki julkaisemaan meikittömiä kuvia itsestään - esittää julkisen anteeksipyynnön

Kilpailut

Uusimmat