Kuva: Nelonen Media, Jukka Alasaari / Emmi Moilanen

BB-Sofia lataa suorat sanat Sini Ariellin kohujulkaisusta - "Hän ei tiedä itsekään mistä puhuu"

22.04.2023 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Ariellin somekirjoitukset ovat herättäneet kiivasta keskustelua. Nyt Sofia Tuomola ottaa asiaan kantaa Voice.fi:n haastattelussa.

Tatuointitaiteilija Sini Ariell on kohauttanut somessa Instagram-julkaisuillaan. Ariell julkaisi someensa sateenkaaren värein koristellun sydämen, jonka oheen hän kirjoitti näkemyksensä ihmisten sukupuolesta. Hän kirjoitti julkaisussaan sukupuolia olevan biologisesta näkökulmasta ainoastaan kaksi ja hän perusteli sanomisiaan ihmisen DNA:lla. 

"Mitä tulee ihmisiin tällä planeetalla, me synnymme joko miehiksi tai naisiksi. Ihmiset voivat valita mitä he haluavat olla tai miltä he haluavat näyttää, mutta se ei muuta DNA:ta".

"Voin valita olla mies, mutta se ei tee minusta biologisesti miestä. Aion antaa lasteni itse päättää identiteetistään, mutta se ei silti poista sitä faktaa, että he ovat biologisesti naisia", Ariell kirjoittaa painottaen nimenomaan ihmisen biologista puolta", Ariell kirjoitti kohutuissa julkaisuissaan.

Ariell menetti sanojensa mukaan myös 4000 euron arvoisen yhteistyökuvion, mutta sekään ei saanut häntä pyörtämään puheitaan.

"Mies syntyy mieheksi ja nainen naiseksi, ei se asia muutu mihinkään. Se on yksinkertaisesti ihmisen biologiaa. Jos se loukkaa jonkun yrityksen tai ihmisen mieltä, en voi asialle yhtään mitään", tatuointitaiteilija totesi somessaan.

Nyt puhuu BB-Sofia

Kirjoitus on herättänyt paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Big Brotherin viimeisimmältä tuotantokaudelta tuttu Sofia Tuomola otti asiaan vahvasti kantaa jo aiemmin Instagramin tarinaosiossaan, mutta nyt hän on kommentoinut asiaa lisää. Tuomola itse on transsukupuolinen.

Tuomola kertoo Voice.fi:n haastattelussa törmänneensä Ariellin julkaisuun ryhmächatissa, johon oli jaettu kuvakaappauksia hänen teksteistään. Ensireaktiona oli suuri hämmennys ja kasa kysymyksiä. 

- Kuka tää tyyppi on? Miksi kirjoittaa tällaista? Kuka on hänen mielipidettään kysynyt? Miten tämä liittyy häneen millään tavalla? Tuli myös sellainen olo et ei taas, antakaa nyt meidän transihmisten olla jo, Tuomola kertoo miettineensä. 

Ongelmallisen kirjoituksesta teki Tuomolan mukaan asiavirheet ja tekstin tarkoitusperien sekavuus. Tuomolan mukaan on hämmentävää, että Ariell korosti teksteissään "faktojen olevan faktoja", mutta alleviivasi samaan aikaan myös jokaisen oikeutta omaan mielipiteeseensä. Tuomola koki julkaisun olleen myös transfobinen, sillä Ariell kirjoitti julkaisussaan sukupuolen valitsemisesta. 

- Hän myös sanoo transidentiteettiä valinnaksi. Kukaan transihminen ei valitse syntyä transsukupuoliseksi. Samoin kuin ketään ei valitse syntyä mieheksi, naiseksi, pitkäksi, oikeakätiseksi, heteroksi jne. Jos tämä olisi valinta, minä itse ainakin olisin valinnut toisin. Ainut valinta, jonka transihminen tekee, on se, päättääkö elää aitoa ja onnellista elämää transitioitumalla vai elääkö kaapissa surullisena ja lohduttomana, Tuomola selittää. 

Suurin ongelma BB-tähden mukaan piilee kuitenkin siinä, että kyseisestä aiheesta koettiin ylipäätään tarpeelliseksi tehdä postaus nettiin. Tuomola ei ymmärrä, miksi asiaan otti kantaa ihminen, jota asia ei sinällään kosketa ja että kaikki transihmiset kyllä tietävät biologiset faktansa ilman kannanottojakin.

- Jokainen transihminen kyllä tietää mihin kehoon on syntynyt, mehän tässä eletään meidän kehossa ja käydään läpi muutosta. Hän puhui tästä ihan kuin me ei tiedettäisi tätä. 

- Kukaan ihminen, trans tai cis, ei kiellä biologiaa eikä kromosomien olemassaoloa, mutta niillä ei ole väliä. Millä on väliä on se, että mitä jokainen ihminen kokee itse olevansa ja miten me kohdellaan toisia ihmisiä. Kukaan ei kysynyt Siniltä näistä asioista, ne eivät liity häneen mitenkään, Tuomola sanoo. 

"Hän tietää, että kun puhuu näistä asioista, se saa jotkut ihmiset hänen puolelleen"

BB-tähti kertoo käyneensä Ariellin kanssa asiasta keskustelua Instagramin yksityisviesteillä, mutta yhteistä säveltä ei Tuomolan mukaan kaksikon välille ole löytynyt. 

- Hän sanoo somessaan, että näistä asioista pitää voida keskustella, mutta ei ole kuitenkaan itse valmis keskustelemaan. Tämä viestii minulle sitä, että hän ei tiedä itsekään mistä puhuu, ja varsinkaan sitä, että miksi. 

- Hän sanoo, ettei tarkoitus ole loukata, mutta jos kymmenet ellei sadat ihmiset hänelle sano että tämä loukkaa, niin eikö silloin hän ole loukannut? Tuomola pohtii. 

Miksi Ariell siis päätti julkaista kyseisen kirjoituksen? Tuomola epäilee syyksi huomionhakua ja epätietoisuutta. 

- Hän tietää, että kun puhuu näistä asioista, se saa jotkut ihmiset hänen puolelleen, Tuomola miettii. 

Lue myös: Sini Ariell kiihkeän somekohun keskellä - "Halusitko satuttaa transihmisiä tahallasi?"

Lue myös: Sini Ariell haastoi kaikki julkaisemaan meikittömiä kuvia itsestään - esittää julkisen anteeksipyynnön

Lue myös: Sini Ariell saa ylistystä paljastuksestaan - "Olin translapsi ja elin lapsuuteni suurimmaksi osaksi poikana"

Kilpailut

Uusimmat