Jenkkifirma kadottaa ihmisiä rekistereistä - olisiko sama mahdollista myös Suomessa?

09.08.2010 18:43 -

Viime viikolla Voicen verkkosivuilla julkaistiin artikkeli USA:laisesta Frank M. Ahearnista, jonka yrityksen bisneksenä on hävittää ihmisiä kaikista mahdollisista digitaalisista rekistereistä. Kysyimme tietokirjailija Petteri Järviseltä, onnistuisiko sama Suomessa.

Keväällä Järvinen julkaisi kirjan Yksityisyys - turvaa digitaalinen kotirauhasi, jossa hän kertoo, millä tavoin viranomaiset ja yritykset keräävät ihmisten jättämiä sähköisiä jälkiä. Hän myös neuvoo, millä tavalla näiden jälkien määrän voi minimoida.

Ahearnin firman toiminnan Suomeen siirtämistä Järvinen pitää vaikena. Hänen mukaansa Suomen sisällä on vaikeaa aloittaa elämää uudella henkilöllisyydellä.
-Periaatteessa Suomessa on vaikea kadota, koska viranomaisrekisterit ovat maassamme huippuluokkaa - aivan eri tasolla kuin USA:ssa, jossa kaikki on osavaltiokohtaista ja maassa miljoonia ihmisiä laittomasti, Järvinen kertoo.

Järvinen kuitenkin muistelee, että muutama sata henkilöä katoaa Suomessakin joka vuosi. Osa näistä on laitettava rikosten ja tapaturmien piikkiin, mutta mukana on myös itse katoamispäätöksen tehneitä.
-Olisi kiinnostavaa selvittää mitä heille tapahtuu. Ilmeisesti muuttavat ulkomaille, Järvinen arvioi.

Lue tästä, mitä muun muassa Monica Lewinskyn piilosta löytänyt Frank M. Ahearn kertoo kadottamisbisneksestä.

Kilpailut

Uusimmat