Tule, Taylor - meitä ei tumputeta! – näin Kauniiden ja rohkeiden hervottomat jaksojen nimet syntyvät

10.09.2010 13:37 -

Vuodesta 1992 Suomessa pyörinyt Kauniit ja rohkeat -sarja muistetaan huimien juonikuvioidensa lisäksi myös hulppean mielikuvituksellisista jaksojen nimistä. Jaksojen otsikoinnista ja juonikuvauksista on alusta alkaen vastannut MTV3:n toimittaja Beritta Markkula, joka valotti Voicelle työtään.

Beritta Markkulan työ Kauniiden ja rohkeiden parissa alkoi vuonna 1991, kun hänelle annettiin tehtäväksi toimittaa seuraavana vuonna MTV3:lla käynnistyvää sarjaa. Markkula kertoi Voicelle, ettei ollut aluksi tehtävästä innoissaan.

- Olin ensin vähän hapan, koska en pitänyt saippua-genrestä, mutta sitten jo muutaman demokasetilla olleen kohtauksen jälkeen alkoivat suuret erikoislähikuvat, rytmikäs puhetyyli ja kummallinen, oopperamainen liioittelu vaikuttaa.

Alusta alkaen yhden viihdyttävän lisäaspektin sarjaan ovat tuoneet juurikin jaksojen hersyvät otsikot. Markkulan mukaan ajatus mielikuvituksellisiin otsikoihin nousi sen myötä, että toimitetuilla jaksoilla ei ollut originaaliotsikoita. Näin ollen Markkula päätti kehittää ne omasta päästä.

- Se työ on ollut todellista käsityön iloa, kaikki nämä vuodet! Rakkauteni sanaan, kuvaan, ääneen ja anglosaksiseen kulttuuriin ovat lankoja, joista sitten kudon, solmin, ompelen, neulon ja virkkaan jaksojen nimiä ja sisältökuvauksia. Inspiraatio ja idea voivat tulla laajemmasta juonivaiheesta tai episodin omasta tunnelmasta, yksityiskohdasta, näyttelijäntyöstä, ihmisluonnosta, mistä vain. Sekin inspiroi, että Kauniit ja rohkeat ei ole karkea, vaan siinä on tiettyä eleganssia kaikissa käänteissään.

Vaikka esimerkiksi Jee-jee-jee ja guzi-guzi-guu!, Tule, Taylor - meitä ei tumputeta! ja Erään sitruunan vaikea lapsuus -kaltaiset jaksojen nimet saattavat äkkiseltään kuulostaa absurdeilta, Markkula kertoo, että otsikoiden on aina tarkoitus kertoa episodista jotain, kuitenkin sillä tapaa, ettei kaikkein pyhin paljastu.

Erityylisiksi otsikkoesimerkeiksi jaksojen joukosta toimittaja nostaa muun muassa seuraavat: Ericin kosketus, Rintavat rouvat patajurrissa, Tarvitsen toisen drinkin!, Ridge, Logan ja lihan impromptu, Brooke Marone, tankkeriteollisuuden ekoisti-dekoisti sekä Hupsiduu, täällä höyryhuone!

Markkula ihmettelee monien katsojien tapaan sarjan käsikirjoittajien uskomatonta kekseliäisyyttä, jaksoja kun on kuvattu jo liki 6000. Vaikka Markkula toimittaakin MTV3:lle ja Subille Kauhukeittiön ja Muodin huipulle -sarjojen kaltaisia ulkomaisia ohjelmia, sekä hänet tunnetaan myös työstään Sinkkuelämän parissa, kaikkien näiden vuosien jälkeenkin 'Kaunarit' kuitenkin jaksavat edelleen innostaa.

- Jos meneillään on Valium-vaihe, niin kyllästyttää. Sarjan perustempo on andante, käyden, mutta kun tempo alkaa laahata, se unettaa. Onneksi ainakin tähän mennessä - kaikkina näinä vuosina - on kerronta aina V-vaiheidenkin jälkeen piristynyt.

Kilpailut

Uusimmat