IL: Linda Lampenius oli riippuvainen laihdutuslääkkeistä

25.05.2011 07:27 - Eeva Rajala

Viulisti Linda Lampenius-Cullberg on paljastanut olleensa riippuvainen laihdutuslääkkeistä, kertoo Iltalehti.

Linda Lampenius-Cullberg kertoi syömishäiriöistään ruotsalaisessa Det blir bättre -ohjelmassa. Hän kärsi anoreksiasta, ortoreksiasta ja bulimiasta yhteensä 23 vuoden ajan. Ohjelman jälkeen hän sai paljon hyvää palautetta ja muun muassa tukholmalaisen syömishäiriöklinikan johtaja kiitti häntä avoimuudesta ja kertoi, että ohjelman jälkeen heille tuli valtavasti yhteydenottoja.

- Tiedän mistä puhun. Käytin laihdutuslääkkeitä kymmenen vuoden ajan. 2004 - 2006 olin niistä riippuvainen ja voin todella huonosti, Linda kertoo.

Ensimmäisen kerran hän oli kokeillut laihdutusvalmisteita ollessaan Yhdysvalloissa vuonna 1997. Hän kärsi ortoreksiasta ja tavoitteli aina vain rasvattomampaa kehoa. Naisen muuttaessa Ruotsiin 2000-luvun alussa sairaus muuttui bulimiaksi. Hän oli halunnut välttää oksentelua, joten oli alkanut syödä lääkkeitä.

- Ruotsissa lääkkeitä ei ollut helposti saatavilla, joten tilasin niitä netissä. Sain myös lääkärin kirjoittamaan minulle reseptillä Reductil-nimistä lääkettä, joka on tarkoitettu vakavan ylipainon hoitoon, nainen selventää.

Lääkkeen myynti keskeytettiin reilu vuosi sitten EU:ssa, koska sen vaikuttavalla aineella havaittiin olevan mahdollinen yhteys sydänongelmiin.

- Sydämeni hakkasi niin tiheästi, että jouduin makaamaan lattialla helpottaakseni oloani...Kärsin myös jatkuvasta huimauksesta ja rajuista mielialavaihteluista. Lääkkeet tekivät minut todella sairaaksi.

Lindan syömishäiriö parantui vuoden 2007 aikana. Lindan mukaan hänen aviomiehensä, juristi Martin Cullbergin valppaus auttoi. Hän on kirjoittanut syömishäiriöistään myös Mama-nimisen lehden blogissa, missä hän kehottaa ihmisiä puuttumaan asiaan, jos epäilevät läheisen kärsivän syömishäiriöistä.

Lähde: Iltalehti, Mama

Kilpailut

Uusimmat