Näin Facebookin säännöt muuttuvat

25.05.2011 20:30 - Rea Tallgren

Facebookin ikäraja ja puutteelliset turva-asetukset ovat herättäneet keskustelua jo pitkään. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg suunnittelee laskevansa yhteisöpalvelun ikärajan entisäkin alemmaksi.

Facebookilla on maailmassa yli 600 miljoonaa käyttäjää. Facebookin mukaan alle 13-vuotiaat eivät pysty rekisteröitymään palveluun, mutta tutkimusten mukaan yli seitsemän miljoonaa 'alaikäistä' käyttää palvelua ympäri maailman.

Facebookin nuorista käyttäjistä on monia pelottavia esimerkkejä. Sosiaalinen media mahdollistaa uudenlaiset kiusaamismuodot, joihin asiantuntijoiden on vaikea puuttua. Facebook on myös otollinen leikkikenttä pedofiileille ja identiteettivarkaille. Nyt Facebookin miljardööriperustaja, 27-vuotias Mark Zuckerberg on kuitenkin kertonut haaveilevansa Facebookin ikärajan laskemisesta.

Miehen puheet ovat herättäneet paljon närkästystä huolestuneissa vanhemmissa. Huolta ei suinkaan lievitä Britanniassa viime vuonna sattunut tapaus, jossa keski-ikäinen Peter Chapman esiintyi netissä teinipoikana ja houkutteli 17-vuotiaan Ashleigh Hallin tapaamiseen kanssaan. Mies kidnappasi, raiskasi ja tappoi Hallin. Hallin isoisä on kommentoinut Zuckerbergin suunnitelmia painavin sanankääntein.

- Mitä he haluavat? Toisen skandaalin? He eivät kiinnitä mitään huomiota siihen mitä on tapahtunut, Mike Hall laukoi.

Viime vuonna Facebook kieltäytyi asentamasta sivuilleen paniikkinappulaa, jolla käyttäjät olisivat voineet raportoida mahdollisista pedofiileistä poliiseille. Yleisen epäuskon ja painostuksen alla Facebook joutui kuitenkin taipumaan nappulan asentamiseen, mutta Zuckerberg kommentoi tilannetta sanoen, että sosiaalisen median vaaroja liioiteltiin suuresti.

Kaikesta vastatuulesta huolimatta Zuckerberg on kertonut aikeistaan saada Facebookin ikärajaa laskettua vielä nykyistä alemmaksi.

- Minun mielestäni oppiminen pitää aloittaa hyvin, hyvin aikaisin. Nyt, kaikkien rajoitusten takia, oppimisprosessia ei ole edes mahdollista aloittaa. Jos rajoitukset poistettaisiin, saisimme selville mikä netissä toimii ja mikä ei, Zuckerberg perustelee ikärajan laskemishaaveitaan.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat