IS: Uutuusnäytelmässä rajua pilkkaa Päivi Räsäsestä?

11.08.2011 07:00 - Eeva Rajala

Kansallisteatterin uuden Homo!-musiikkifarssin yhdessä roolihahmossa on paljon yhtymäkohtia sisäministeri Päivi Räsäseen, kertoo Ilta-Sanomat.

Syyskuussa ensi-iltansa saavassa Pirkko Saision Homo!-musiikkifarssissa yhtenä hahmona on kansanedustaja ja fundamentalistikristitty Hellevi Teräs. Käsikirjoituksesta löytyy lehden mukaan yhtymäkohtia Päivi Räsäseen.

Näytelmässä Hellevi Teräs esitellään kylmänä ja tiukkoja arvoja kunnioittavana. Hahmo paheksuu muun muassa kirkosta eronneita, homoja, siviilipalvelusmiehiä ja yksinhuoltajia. Kyseisen hahmon lisäksi esityksessä on mukana hahmoa soimaava "omatunto", joka yrittää herättää henkiin hahmon lähimmäisenrakkauden ja myötätunnon.

Näytelmän kirjoittaja Saisio ei myönnä, että tuore sisäministeri olisi kyseisen hahmon esikuvana. Hän kuitenkin myöntää, että joku voi tehdä sellaisen johtopäätökseen.

- On kuitenkin katsojan silmissä, jos sellainen löytyy. Silloin katsojat ovat ihan itse poimineet sen jostakin, Saisio kertoo lehdelle.

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo myös, että jokainen voi tulkita, kuka hahmo on. Hänen tulkintansa mukaan Hellevi-hahmo ei edusta yhtä ihmistä vaan ajattelullaan valtaa luovaa yhteiskunnallista asemaa.

Ilta-Sanomien mukaan Räsänen ei itse tunnistanut itseään hahmosta, kun hän kuuli osia käsikirjoituksesta. Hän kertoo, että taitelijalla on varmasti oma vapautensa tehdä näitä teoksia. Homo!-musiikkifarssi saa ensi-iltansa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 21. syyskuuta.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat