Suomalainen kauppaketju myy piraattivaatteita aitoina!

16.08.2011 15:01 - Mikko Räsänen

Maanlaanlaajuinen suomalainen kauppaketju on myynyt asiakkailleen piraattivaatteita.

Tokmanni, Tarjoustalo ja Robin Hood -tavarataloja pyörittävä Tokmanni-konserni on myynyt asiakkailleen amerikkalaisen Affliction-merkin paitoja, jotka ovat lähemmässä tarkastelussa paljastuneet Kiinassa valmistetuiksi piraattituotteiksi.

Paidat on kuitenkin pyritty tekemään mahdollisimman aidon näköisiksi. Affliction-logo on identtinen aitojen kanssa, ja paidoissa esiintyy samoja pääkalloteemoja kuin aidoissa Affliction-paidoissa. Paitoihin liitetyssä tunnuspahvissa on virallisen Affliction-merkin kotisivujen osoite teksti, jossa kerrotaan tuotteiden olevan uniikkeja ja käsintehtyjä.

Voicen toimitukseen tuli heinäkuussa tieto näistä paidoista, ja heti heräsi epäilys niiden aitoudesta erityisesti siksi, että aidot Affliction t-paidat maksavat 50-100 euroa, mutta Tokmanni-konsernin kaupoissa paitoja myydään alle 10 euron hintaan. Voicen toimittajat kävivät Robin Hood ja Tarjoustalo -kaupoissa kuvaamassa piraattipaidat

Alla kuvia noista paidoista.

Koska Affliction on USA:ssa suosittu ja kallis vaatemerkki, liikkuu kyseisen merkin vaatteista runsaasti myös piraattituotteita. Netissä onkin erilaisia ohjeita siitä, miten ostaja voi tunnistaa piraattituotteen. Yksi helpoimmista on vaatteeseen kiinnitetty tunnuspahvi. Aidoissa se on tehty kimaltavalla kultamaalilla, piraattituotteessa oranssilla. Tokmannin tuotteet kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan. Katso kuva aidosta merkkitunnuksesta täältä.

Voice otti Tokmanni-konserniin yhteyttä ja selvitti, miten on mahdollista, että konsernin liikkeissä myydään väärennettyjä tuotteita.

Tiina Susi Tokmanni-konsernista, miksi Tokmanni myy piraattivaatteita?

- Tokmanni-konserni ei missään tilanteissa tietoisesti hanki piraattituotteita. Yrityksemme on vastuullinen yritys ja toiminnassamme noudatamme lakeja ja asetuksia.

- Kyseisten tuotteiden osalta kysymys on vahingosta. Hankinnassamme ei ole valitettavasti ollut tietoa ko. brändin olemassaolosta tai siitä, että meille hankitut tuotteet ovat piraatteja, vaikka kyseistä tuotemerkkiä ei olekaan rekisteröity Suomeen.

Miten vaatteiden sisäänostonne tapahtuu?

- Vaatteiden ostomme tapahtuu useita kanavia käyttäen. Näiden kyseessä olevien t-paitojen osalta olemme käyttäneet tunnettua suomalaista maahantuojaa.

Miten varmistetaan, ettei tällaista tapahdu toiste?

- Vastaavien erheiden ennaltaehkäisyyn kannalta on tärkeätä, että jatkossa seulomme yhteistyökumppanimme vielä tarkemmin ja lisäämme ostajiemme globaalia brändi-tietoisuutta.

Mitä tästä seuraa? Poistetaanko Affliction-paidat myynnistä?

- Tulemme pikaisesti poistamaan kyseiset tuotteet myynnistä.

Onko väärennettyjen paitojen ostajilla mahdollisuus saada rahansa takaisin?

- On toki.

Tokmannin selitystä voi pitää uskottavana. Affliction-tuotteita on ketjun kaupoissa myyty hyllyissä ja telineissä, joiden tunnuksena lukee vain "printti t-paitoja". Jos ketju olisi luullut paitojen olevan merkkituotteita, olisi hyllyn sisältämistä merkkivaatteista varmasti kerrottu jo hyllykuvauksissa.

Kilpailut

Uusimmat